Το σχολείο που μετατρέπει το παιχνίδι σε γνώση και δημιουργία

Το σχολείο που μετατρέπει το παιχνίδι σε γνώση και δημιουργία

Σε ένα ειδυλλιακό φυσικό περιβάλλον η εκπαίδευση γίνεται μια εμπειρία ζωής μέσα από την ενεργή συμμετοχή και την ουσιαστική μάθηση.

kais1_copy

Sponsored Content

Βρισκόμαστε λίγα μόλις χιλιόμετρα από το κέντρο της Αθήνας, στη Βάρη, σε ένα καταπράσινο φυσικό περιβάλλον με δέντρα, αρώματα δάσους και ήχους πουλιών. Ξαφνικά, εμφανίζονται μερικά παιδιά με χάρτες στα χέρια αναζητώντας τον Άκη Μαϊμουδάκη και τη Ντίνα Ελεφαντίνα που έχουν χαθεί, στους χώρους των εκπαιδευτηρίων Καίσαρη. Είναι οι μαθητές του Νηπιαγωγείου που ζουν τις πιο όμορφες εμπειρίες της ηλικίας τους, συνδυάζοντας τη γνώση με την ψυχαγωγία. Αφού φέρουν σε πέρας την αποστολή τους επιβραβεύονται με παιχνίδι στην παιδική χαρά του προαύλιου, ενώ λίγο αργότερα πηγαίνουν να φροντίσουν το μποστάνι που έχουν φυτέψει με τα χέρια τους. Κρατούν μάλιστα τις δικές τους σημειώσεις για κάθε φυτό που υπάρχει σε αυτή την ολόδική τους γωνιά της φύσης.
20221110_115804552_iOS

Είναι ήδη μεγάλα παιδιά και νιώθουν υπεύθυνα για πολλά πράγματα. Και τα μικρότερα όμως, αυτά που είναι στο προνήπιο έχουν ήδη αναλάβει να κάνουν πολλά. Σώζουν τη Γη από έναν επικίνδυνο κομήτη μεταμφιεσμένα σε αστροναύτες, έχοντας ήδη κάνει πειράματα, παιχνίδια και κατασκευές σε ένα διαστημικό πάρτι. Ταυτόχρονα έρχονται σε επαφή με την τεχνολογία και την Τέχνη, μαθαίνουν μουσική και τραγουδούν στα αγγλικά.

Την ίδια ώρα, στον Παιδικό Σταθμό τα παιδιά φροντίζουν τα λούτρινα ζωάκια τους στο ιατρείο των ζώων, ενώ κάποια άλλα έχουν βουτήξει τα χέρια τους στα χρώματα και δημιουργούν το πρώτο τους αριστούργημα. Σε αυτό το σχολείο ο δρόμος για τη γνώση περνά μέσα από τη χαρά και το παιχνίδι!

Αυτό ήταν και το όνειρο του ιδρυτή Ανδρέα Καίσαρη όταν το 1960 δημιούργησε ένα οικογενειακό σχολείο βασισμένο στην προσωπική σχέση με τους μαθητές και τους γονείς τους. Στα χρόνια που πέρασαν, το σχολείο μετεξελίχθηκε χάρη στους εκπαιδευτικούς του και στις καινοτόμες διδακτικές μεθόδους του, σε έναν υπερσύγχρονο σχολικό οργανισμό με υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και πολλές επιτυχίες.
η
Κλείσιμο

Χτίζοντας τη γνώση
Τα παιδιά, ξεκινώντας από την ηλικία των 2,5 ετών στον Παιδικό Σταθμό γνωρίζουν τον φυσικό κόσμο στο κτήμα του σχολείου, που βρίσκεται δίπλα στις κεντρικές εγκαταστάσεις, και ευαισθητοποιούνται για το Περιβάλλον. Κρατώντας στα χέρια τους μεγεθυντικούς φακούς, τσιμπίδες και πυξίδες, μαζεύουν υλικά για τις εργασίες τους, κινούνται, εξερευνούν, εμπνέονται, ενθουσιάζονται με τα καινούργια πράγματα που ανακαλύπτουν. Όπως μάς εξηγεί η Συντονίστρια Νηπιαγωγείου των εκπαιδευτηρίων, κυρία Πολυξένη Καίσαρη, η προσχολική ηλικία είναι μια από τις πιο σημαντικές κι ευαίσθητες περιόδους στη ζωή του ανθρώπου, τόσο για τη φυσική και νοητική όσο και για την ψυχική του εξέλιξη. Στους χώρους των εκπαιδευτηρίων τα παιδιά επιστρατεύουν τις αισθήσεις τους, μαθαίνουν να παρατηρούν τα πάντα γύρω τους με συστηματικό τρόπο, να περιγράφουν με ακρίβεια αυτά που βλέπουν και αισθάνονται, να εντοπίζουν ομοιότητες και διαφορές, να αναρωτιούνται για πολλά και να βρίσκουν λύσεις όποτε χρειάζεται, ανάλογα πάντα με την ηλικία τους. Μέσα από το παιχνίδι αποκτούν τους πρώτους φίλους τους και ανακαλύπτουν τον κόσμο γύρω τους.

Εκπαιδευτήρια Καίσαρη


Εκπαιδευτήρια Καίσαρη
Ο κοινωνικοσυναισθηματικός τομέας βρίσκεται στη βάση της φιλοσοφίας των εκπαιδευτηρίων γι’ αυτό και έχει δημιουργηθεί ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα στη διάρκεια του οποίου και σε συνεργασία με την ψυχολόγο γίνονται βιωματικές δράσεις. Ο σκοπός είναι να αρχίσουν τα παιδιά να αναγνωρίζουν και να διαχειρίζονται τα συναισθήματα και τις σχέσεις τους, και ταυτόχρονα να αναπτύσσουν τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους. Ανακαλύπτοντας τη γνώση μαθαίνουν να συνεργάζονται και να επικοινωνούν, αποδέχονται τους άλλους και χτίζουν τον χαρακτήρα τους αντιμετωπίζοντας τις (όποιες) δυσκολίες ώστε να ενισχύσουν την αυτοπεποίθησή τους.

Αυτό το υποστηρικτικό και συναισθηματικά ασφαλές περιβάλλον τόσο στον Παιδικό Σταθμό όσο και στο Νηπιαγωγείο (που περιλαμβάνει και το Προνήπιο) είναι ό,τι καλύτερο για ένα παιδί που εντάσσεται σταδιακά στη σχολική ζωή.
DSC00511

Διασκέδαση και δημιουργία
Το Νηπιαγωγείο έχει το δικό του μποστάνι μυρωδικών και λαχανικών του οποίου την ευθύνη και φροντίδα έχουν αναλάβει οι μαθητές με τη βοήθεια του κηπουρού. Έτσι, βελτιώνουν τη λεπτή κινητικότητά τους, βλέπουν μπροστά στα μάτια τους το θαύμα της Φύσης και τον κύκλο της ζωής και νιώθουν ότι αποτελούν μέρος του περιβάλλοντος γύρω τους, λαμβάνοντας την ίδια στιγμή ρόλο ενεργού και υπεύθυνου πολίτη.

Στο Καλλιτεχνικό Εργαστήριο του Νηπιαγωγείου τα παιδιά χρησιμοποιώντας πηλό, τέμπερες και υλικά κολάζ εκφράζονται ελεύθερα σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο. Ταυτόχρονα, τα Αγγλικά παύουν να είναι μια ξένη γλώσσα καθώς οι μικροί μαθητές έρχονται καθημερινά σε επαφή μαζί της με τον πιο ευχάριστο τρόπο, δηλαδή μέσα από παραμύθια, τραγούδια, κατασκευές, επιτραπέζια και κινητικά παιχνίδια. Οι εκπαιδευτικοί είναι βέβαια πάντα κοντά τους και έτσι τόσο οι γνωστικές όσο και οι συναισθηματικές τους ανάγκες καλύπτονται άμεσα.
IMG_0965

Καθώς όμως για να είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα ολοκληρωμένο πρέπει να περιλαμβάνει και τη σωματική αγωγή, στα εκπαιδευτήρια Καίσαρη, μέσα από μια πληθώρα επιλογών, όπως κολύμβηση στην κλειστή θερμαινόμενη πισίνα, τένις, μπάσκετ ή χορό, κάθε παιδί αναπτύσσεται σωματικά και αποφορτίζεται ψυχικά με ευχάριστο τρόπο. Μεγάλη σημασία δίνεται και στο θέμα της ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής, με τους μαθητές να τρώνε στο σχολείο μαγειρεμένο «σπιτικό» φαγητό από τον μάγειρα του σχολείου.

Τα παιδιά φτάνουν στο σχολείο με σχολικά που τα παίρνουν από την πόρτα του σπιτιού τους, ζουν και γευματίζουν μαζί, αθλούνται μαζί. Έτσι, γεμάτα συναισθήματα και εμπειρίες θα περάσουν στην επόμενη βαθμίδα, το Δημοτικό και έπειτα στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο των Εκπαιδευτηρίων, παίρνοντας τα κατάλληλα εφόδια για το επόμενο κεφάλαιο της ζωής τους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης