Ο χάρτης της υγείας εμπλουτίζεται με νέα δεδομένα πρόληψης του έρπητα ζωστήρα

Ο χάρτης της υγείας εμπλουτίζεται με νέα δεδομένα πρόληψης του έρπητα ζωστήρα

Εμφανίζεται σε 1 στους 3 ανθρώπους, αποτελώντας ένα από τα πιο συχνά εμφανιζόμενα νοσήματα που πλήττει τους ανθρώπους μέσης και τρίτης ηλικίας

herpes1

Το νέο εμβόλιο
Ενόψει του χειμώνα η σημασία του εμβολιασμού βρίσκεται στο προσκήνιο με στόχο την προστασία των ενηλίκων με καινοτόμα και νέας γενιάς εμβόλια, τα οποία παρέχουν περισσότερα οφέλη σε σχέση με υφιστάμενα εμβόλια. Στην Ελλάδα εκδόθηκε πρόσφατα η απόφαση για ένα νέας γενιάς καινοτόμο εμβόλιο έναντι του έρπητα ζωστήρα. Το νέο εμβόλιο, το οποίο ήδη κυκλοφορεί στην ιδιωτική αγορά και βρίσκεται στη διάθεση γιατρών και ασθενών, θα είναι πλέον συνταγογραφούμενο.

Η αναμενόμενη αποζημίωσή του αποτελεί ευχάριστο νέο, δεδομένο ότι προσφέρει μεγαλύτερη προστασία, διάρκεια και αποτελεσματικότητα από το υφιστάμενο. Σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές συστήνεται στον γενικό πληθυσμό και σε όσους βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή, καθώς και σε άτομα με αυξημένο κίνδυνο για έρπητα ζωστήρα. Στη χώρα μας την παρούσα χρονική στιγμή το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών ενηλίκων συστήνει τον εμβολιασμό όλων των ενηλίκων ηλικίας 60-75 ετών ανεξάρτητα από προηγούμενο ιστορικό νόσησης. 

To νέο εμβόλιο που κυκλοφορεί στις Η.Π.Α από το 2018 και προσφάτως τιμολογήθηκε στη χώρα μας, διαθέτει πολύ υψηλή και με μεγάλη διάρκεια αποτελεσματικότητα σε όλες τις ηλικιακές ομάδες από 50 ετών και άνω και προσφέρει τη δυνατότητα προστασίας και σε ασθενείς ηλικίας από 18 ετών και άνω που βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή λόγω νόσου ή θεραπείας και για τους οποίους μέχρι πρότινος δεν υπήρχε δυνατότητα προστασίας έναντι του έρπητα ζωστήρα. Επομένως το νέο εμβόλιο καλύπτει μια μεγάλη και ανεκπλήρωτη μέχρι σήμερα ιατρική ανάγκη  και είναι σημαντικό που μπορούν να επωφεληθούν όλοι από αυτό.


Ο χάρτης της υγείας
Οι καινοτόμες θεραπείες και τα νέα εμβόλια συνεχίζουν να βρίσκονται στο επίκεντρο. Χάρη στις επιτυχημένες κλινικές μελέτες, η ανάπτυξη και διάθεση νέων εμβολίων ολοκληρώνεται σε ελάχιστο χρόνο και οι μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες επενδύουν διαρκώς ώστε να είναι διαθέσιμα σε όλο και περισσότερες χώρες. 

Η αποζημίωση των εμβολίων δίνει πρόσβαση σε όλο και μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού να προφυλάσσεται από διάφορες νόσους. Σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες αποζημιώνουν τα περισσότερα εμβόλια και είναι θετικά προσκείμενες σε νέα καινοτόμα εμβόλια. Στην Ελλάδα αναμένεται να δημοσιευτεί σύντομα ο κατάλογος εμβολίων για τις ομάδες πληθυσμού που αποζημιώνονται, στον οποίο θα συμπεριλαμβάνονται και οι ανοσοκατασταλμένοι. 

Σημαντική εξέλιξη αποτελεί η δέσμευση της χώρας μας να επενδύει σε καινοτόμα εμβόλια συντελώντας στην προστασία της δημόσιας υγείας από  μια σειρά νοσημάτων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης