6+1 ερωτήσεις για τις σπουδές στο Πανεπιστήμιο

6+1 ερωτήσεις για τις σπουδές στο Πανεπιστήμιο

Το αντικείμενο των σπουδών, το κόστος, το καινούργιο περιβάλλον, η διασφάλιση μιας επιτυχημένης ακαδημαϊκής πορείας, και άλλα πολλά που απασχολούν φοιτητές / τριες και γονείς απαντώνται με κάθε λεπτομέρεια.

fred1

Sponsored Content

Σε λίγους μήνες ξεκινά για πολλούς νέους και νέες η πιο συναρπαστική εποχή της ζωής τους: τα φοιτητικά χρόνια. Μια περίοδος που θα τους δώσει τα απαραίτητα εφόδια για τη μετέπειτα επαγγελματική τους ζωή, θα διαμορφώσει τις παρέες τους, θα τούς δώσει ευκαιρίες για γνωριμίες, εμπειρίες και ταξίδια.

Με την έναρξη των σπουδών φοιτητές και φοιτήτριες μπαίνουν σε ένα καινούργιο στάδιο της ζωής τους γεμάτοι ανυπομονησία και ενθουσιασμό, αλλά και με πολλές απορίες. Όμως και οι γονείς και οι κηδεμόνες τους, αναρωτιούνται για πολλά πράγματα. Η επιλογή του είδους των σπουδών, η προσαρμογή του παιδιού στο Πανεπιστήμιο, η δυνατότητά του για τη δημιουργία φίλων, οι καθημερινές του δυσκολίες, οι άνθρωποι που θα σταθούν δίπλα του σε κάθε στιγμή, είναι οι πιο συνηθισμένες απορίες τους. Όπως και τι μπορούν να κάνουν οι ίδιοι για να το στηρίξουν σε αυτή τη νέα φάση της ζωής του.

Τα τελευταία χρόνια το Πανεπιστήμιο Frederick, ένα από τα μεγαλύτερα και αναγνωρισμένα από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. Πανεπιστήμια της Κύπρου, προσελκύει εκατοντάδες φοιτητές / τριες από την Ελλάδα καθώς προσφέρει ποιοτική εκπαίδευση, αναγνωρισμένα πτυχία και προσιτά δίδακτρα, έχοντας καθιερωθεί στην ευρωπαϊκή, και όχι μόνο, πανεπιστημιακή κοινότητα.
Η Υπηρεσία Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας του Πανεπιστημίου Frederick, ενόψει της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς, απαντά στις πιο συχνές ερωτήσεις και καθησυχάζει τις ανησυχίες γονιών και φοιτητών / τριών.

#TheJourneyToMySuccess
Κλείσιμο


1 Τι θα σπουδάσει και ποιο θα είναι το κόστος;
Η επιλογή σπουδών είναι μια μακρά διαδικασία που ξεκινά από το ίδιο το παιδί και εσάς ως συμπαραστάτη/τρια. Βοηθήστε το παιδί σας να εντοπίσετε μαζί τα ενδιαφέροντα και τις δεξιότητές του και συνδέστε τα με πιθανές επαγγελματικές κατευθύνσεις. Συλλέξτε όσο το δυνατό περισσότερες πληροφορίες και μη διστάσετε να ρωτήσετε για να μάθετε ποιες είναι οι επιλογές που έχετε μπροστά σας. Ειδικοί σύμβουλοι και επαγγελματίες είναι πάντα στη διάθεσή σας. Η Κύπρος έχει αναδειχθεί σε έναν ιδιαίτερα δημοφιλή προορισμό για σπουδές και, αν επιλέξετε ένα από τα Πανεπιστήμιά της, ζητήστε να ενημερωθείτε για τα μέτρα οικονομικής στήριξης που παρέχει το Πανεπιστήμιο και άλλες ευκαιρίες χρηματοδότησης που έχουν στη διάθεσή τους οι φοιτητές/τριες στην Κύπρο.

Λαμβάνοντας υπόψη τις συνθήκες που διαμορφώνονται ως αποτέλεσμα της πανδημίας του κορωνοϊού και της οικονομικής κρίσης, το Πανεπιστήμιο Frederick προσφέρει σημαντικά μειωμένα δίδακτρα για την ακαδημαϊκή χρονιά 2022-23 για φοιτητές και φοιτήτριες από την Ελλάδα, ενώ προσφέρει και ειδικά σχέδια υποτροφιών όπως 50% υποτροφίες σε όλα τα κορίτσια που εγγράφονται σε προγράμματα μηχανικής και τεχνολογίας στην Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου, στο πλαίσιο εκστρατείας για αύξηση της εκπροσώπησης των γυναικών σε αυτούς τους τομείς.

Επίσης, το Πανεπιστήμιο κάθε χρόνο διαθέτει ένα κονδύλι το οποίο διανέμεται στους φοιτητές και τις φοιτήτριες με βάση την ακαδημαϊκή τους επίδοση, χωρίς να χρειαστεί να υποβάλουν αίτηση. Kάθε εξάμηνο περίπου ένας στους τρεις φοιτητές / τριες κερδίζει υποτροφία βάσει του προγράμματος αυτού.
Επιπρόσθετα, η Υπηρεσία Φοιτητικής Μέριμνας του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ) της Κυπριακής Δημοκρατίας παραχωρεί φοιτητικά επιδόματα σε οικογένειες φοιτητών από την Ελλάδα που έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον το πρώτο έτος σπουδών τους, με βάση κοινωνικό-οικονομικά κριτήρια.


2 Θα προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον;
Η ζωή στο Πανεπιστήμιο πολλές φορές σημαίνει ζωή μακριά από το σπίτι. Ενθαρρύνετε την αυτονομία του παιδιού σας στο νέο του περιβάλλον όπου θα χρειαστεί να εξοικειωθεί με τους κανόνες, τις διαδικασίες και τις απαιτήσεις του Πανεπιστημίου. Καθησυχάστε το για αυτή τη νέα διαδικασία και ενθαρρύνετέ το να χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες που προσφέρει το Πανεπιστήμιο. Κάθε αρχή προκαλεί άγχος, αλλά μπορεί να το διαχειριστεί με τη βοήθεια εξειδικευμένων υποστηρικτικών υπηρεσιών όπως αυτές που προσφέρει το Πανεπιστήμιο Frederick. Το Πανεπιστήμιο διαθέτει Συμβουλευτικό Κέντρο, στελεχωμένο από επαγγελματίες ψυχικής υγείας, και προσφέρει εργαστήρια αυτοανάπτυξης, δραστηριότητες που προάγουν την ψυχική υγεία και την ευεξία αλλά και συμβουλευτική και ψυχολογική στήριξη. Επίσης, πριν την έναρξη των κανονικών μαθημάτων, το Πανεπιστήμιο προσφέρει εντατικά προπαρασκευαστικά μαθήματα, που σκοπό έχουν να προετοιμάσουν κατάλληλα τους/τις φοιτητές/-τριες για να μπορέσουν να αρχίσουν πιο ομαλά τις σπουδές τους. Διοργανώνει επίσης Πρόγραμμα Υποδοχής και Ενημέρωσης Νεοεισερχόμενων Φοιτητών/ τριών κατά τη διάρκεια του οποίου οι φοιτητές / τριες ενημερώνονται για όλα τα θέματα που σχετίζονται με τη φοίτησή τους, αλλά και Βραδιά Ενημέρωσης Γονέων/Κηδεμόνων Νεοεισερχόμενων Φοιτητών/τριών κατά την οποία η Διευθύντρια της Υπηρεσίας Σπουδών και Φοιτητικής Μέριμνας παρουσιάζει το σύστημα φοίτησης και τις υποστηρικτικές υπηρεσίες και απαντά σε ερωτήσεις που έχουν οι γονείς για τις σπουδές των παιδιών τους.

Frederick-1


3 Με την πανδημία, τι γίνεται;
Στο θολό τοπίο που διαμορφώνει η πανδημία του κορωνοϊού, οι ανησυχίες για το πώς θα εξελιχθεί η νέα ακαδημαϊκή χρονιά είναι εύλογες. Αναζητήστε παραδείγματα καλής οργάνωσης και ευελιξίας κατά την περσινή ακαδημαϊκή χρονιά, που πέτυχαν τη διαφύλαξη της υγείας των φοιτητών/τριών. Ρωτήστε για όλα τα πιθανά σενάρια και ακούστε τις ενδεχόμενες λύσεις. Ένα παράδειγμα επιτυχημένης προσαρμογής αποτελεί το Πανεπιστήμιο Frederick, το οποίο από την αρχή της πανδημίας κατάφερε να διασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία του με αξιοσημείωτη ταχύτητα και αποτελεσματικότητα. Το Πανεπιστήμιο υιοθέτησε ένα αυστηρό πρωτόκολλο υγείας και ασφάλειας και έθεσε σε εφαρμογή την υβριδική διδασκαλία κατά την οποία είναι εφικτή η φυσική παρουσία και ταυτόχρονη διαδικτυακή παρουσία φοιτητών/τριών, χωρίς εκπτώσεις στο επίπεδο της παρεχόμενης εκπαίδευσης.


4 Θα βρει τον τρόπο να διαβάζει για το Πανεπιστήμιο;
Για τη διασφάλιση μιας επιτυχημένης ακαδημαϊκής πορείας, οι νέοι φοιτητές/τριες θα πρέπει να αναπτύξουν δεξιότητες σωστής διαχείρισης του χρόνου τους και ιεράρχησης των αναγκών και των υποχρεώσεών τους. Προσπαθήστε να αναπτύξετε μία ειλικρινή επικοινωνία με το παιδί σας και βοηθήστε το να καταλάβει ότι και η αποτυχία είναι μέρος της μαθησιακής διεργασίας. Είναι σημαντικό να αισθάνεται ότι έχει τη δική σας στήριξη και την στήριξη του Πανεπιστημίου του.
Στο Πανεπιστήμιο Frederick, η σειρά εργαστηρίων με τίτλο «Βρες τον τρόπο» παρέχεται σε πρωτοετείς φοιτητές και φοιτήτριες με σκοπό την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του τρόπου μελέτης τους, εστιάζοντας στον προγραμματισμό, τη στοχοθεσία, τη διαχείριση του άγχους και του χρόνου. Επιπλέον, για κάθε φοιτητή/τρια ορίζεται ένας/μια Ακαδημαϊκός/ή Σύμβουλος για ακαδημαϊκή καθοδήγηση αλλά και στήριξη σε προσωπικό επίπεδο. Στο Πανεπιστήμιο Frederick λειτουργεί και το Κέντρο Φροντιστηριακής Στήριξης όπου φοιτητές και φοιτήτριες με άριστη ακαδημαϊκή επίδοση εργοδοτούνται από το Πανεπιστήμιο για να προσφέρουν δωρεάν ακαδημαϊκή στήριξη στους συμφοιτητές και τις συμφοιτήτριές τους.

Frederick-2


5 Θα διευρύνει τους ορίζοντές του;
Ναι! Η ζωή στο Πανεπιστήμιο προσφέρει πολύ περισσότερα από ακαδημαϊκά μαθήματα. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να εξερευνήσει όλες τις πτυχές της φοιτητικής ζωής και να συμμετέχει σε δραστηριότητες πέραν των ενδιαφερόντων του.
Το Πανεπιστήμιο Frederick διοργανώνει σε τακτική βάση πολιτιστικές, ψυχαγωγικές, αθλητικές και άλλες δραστηριότητες που εμπλουτίζουν την κοινωνική ζωή των φοιτητών. Στις δύο πανεπιστημιουπόλεις του σε Λευκωσία και Λεμεσό οργανώνονται φοιτητικοί όμιλοι οι οποίοι καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερόντων και αθλημάτων ενώ διαθέτει αθλητικές ομάδες ανδρών και γυναικών που συμμετέχουν στα πρωταθλήματα της Κυπριακής Ομοσπονδίας Πανεπιστημιακού Αθλητισμού. Οι φοιτητές/τριες έχουν επίσης την ευκαιρία να ανοίξουν παγκόσμιους ορίζοντες μέσω του προγράμματος Erasmus+ και να συμμετάσχουν σε εκπαιδευτικά ταξίδια ή να παρακολουθήσουν ένα ακαδημαϊκό εξάμηνο, ακόμη και ακαδημαϊκό έτος, σε συνεργαζόμενο πανεπιστήμιο του εξωτερικού με υποτροφία.


6 Θα μείνει στη θεωρία;
Όχι! Επιλέξτε ένα Πανεπιστήμιο που δίνει προτεραιότητα στην ανάπτυξη συν-διδακτικών δραστηριοτήτων. Αυτές συμπληρώνουν τη μάθηση που λαμβάνει χώρα στην τάξη και δίνουν τη δυνατότητα στους φοιτητές/τριες να εφαρμόσουν τη θεωρία στην πράξη, σε πραγματικές συνθήκες εργασίας. Στο Πανεπιστήμιο Frederick, για παράδειγμα, τα μαθήματα αξιοποιούν πλήθος μεθόδων όπως οι δημιουργικές συζητήσεις, η επίλυση προβλημάτων, τα εργαστήρια και η πρακτική άσκηση. Αυτές οι μέθοδοι βοηθούν τους φοιτητές να αναπτύξουν ή να εξελίξουν δεξιότητες όπως η κριτική σκέψη, η δημιουργικότητα, οι ηγετικές ικανότητες και η συναισθηματική νοημοσύνη, στοιχεία σημαντικά για τους μελλοντικούς τους εργοδότες. Επιπλέον, μέσα από την καινοτόμο, βραβευμένη πρωτοβουλία «Ενεργοί Φοιτητές», το Πανεπιστήμιο Frederick δίνει την ευκαιρία σε φοιτητές/τριες να εξασκήσουν τις δεξιότητές τους -ή και να αναπτύξουν καινούριες- σε πραγματικά projects μέσα από διεπιστημονικές Μονάδες.


7 Θα τα καταφέρει κατά τη μετάβαση στην αγορά εργασίας;
Βεβαίως. Αρκεί να επιλέξετε ένα ακαδημαϊκό ίδρυμα που προσφέρει συνεπή πρακτική άσκηση και υπηρεσίες συμβουλευτικής σε θέματα επαγγελματικής σταδιοδρομίας. Εργοδότες από όλους τους τομείς υποστηρίζουν ότι το Πανεπιστήμιο Frederick προετοιμάζει κατάλληλα τους νέους για να ενταχθούν άμεσα σε απαιτητικά περιβάλλοντα εργασίας χάρη στις ευκαιρίες πρακτικής άσκησης που προσφέρει σε όλα τα προγράμματα σπουδών του. Προσφέρει, επίσης, χρηματοδοτούμενη πρακτική άσκηση σε οργανισμούς στο εξωτερικό, καλοκαιρινή απόκτηση εργασιακής πείρας στην Κύπρο και το εξωτερικό, απόκτηση εργασιακής πείρας μέσω μηχανισμών εργοδότησης εντός του Πανεπιστημίου και διασύνδεση της Διπλωματικής Εργασίας και της ερευνητικής δραστηριότητας σε συνεργασία με εταιρείες και οργανισμούς για την αντιμετώπιση πραγματικών αναγκών. Κάθε μορφή αυτής της πρακτικής άσκησης επιτρέπει τη δικτύωση σε χώρους εργασίας, προσφέροντας συγκριτικό πλεονέκτημα στους φοιτητές/τριες του Πανεπιστημίου Frederick, οι οποίοι έχουν επίσης στη διάθεσή τους όλα τα εργαλεία για να σχεδιάσουν βήμα-βήμα το πλάνο σταδιοδρομίας τους και να αναπτύξουν επαγγελματικές δεξιότητες: από πρακτικές συμβουλές για βιογραφικό σημείωμα, συνοδευτικές επιστολές και συνεντεύξεις μέχρι τεχνικές δικτύωσης. Επιπλέον, το Γραφείο Σταδιοδρομίας και το Γραφείο Διασύνδεσης του Πανεπιστημίου συνδέουν τους φοιτητές/τριες και απόφοιτους/ες με περισσότερους από 400 επαγγελματικούς εταίρους, οι οποίοι έχουν πρόσβαση σε μια μεγάλη βάση δεδομένων με βιογραφικά σημειώματα φοιτητών/τριών και αποφοίτων.

Frederick-4


Στα καλύτερα του κόσμου
Πρόσφατα στα Times Higher Education Impact Rankings 2022, που αξιολογούν τα Πανεπιστήμια σε σχέση με τους δεκαεπτά Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, το Πανεπιστήμιο Frederick κατατάχθηκε στα καλύτερα 101-200 παγκοσμίως και στις τέσσερεις κατηγορίες που έχουν προσμετρήσει στην τελική του βαθμολογία. Ως αποτέλεσμα της κατάταξης αυτής, το Πανεπιστήμιο Frederick είναι το ένα από δύο μόλις Πανεπιστήμια σε Κύπρο και Ελλάδα (από τα συνολικά δεκαπέντε Πανεπιστήμια που συμμετείχαν) που κατατάχθηκαν στα κορυφαία 301-400 Πανεπιστήμια παγκοσμίως στη συγκεκριμένη κατάταξη. Ανάλογες εξαιρετικές επιδόσεις είχε και στο διεθνές σύστημα κατάταξης U-Multirank, που υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπου κατατάχθηκε στο νούμερο 194 ανάμεσα σε συνολικά 2068 Πανεπιστήμια από όλο τον κόσμο.

Το Πανεπιστήμιο διατηρεί μακρόχρονη παρουσία στην Ελλάδα με γραφείο διασύνδεσης στο κέντρο της Αθήνας, στελεχωμένο από εξειδικευμένους λειτουργούς για παροχή ενημέρωσης και εξυπηρέτηση των ενδιαφερομένων. Το Χειμερινό Εξάμηνο ξεκινά στις 3 Οκτωβρίου 2022. Για διευθέτηση προσωπικής συνάντησης είτε με φυσική παρουσία στο γραφείο της Αθήνας είτε διαδικτυακά μπορείτε να καλέσετε στο τηλέφωνο 210 3311288 ή να στείλετε email στο info@frederick.ac.cy.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης