Blue Monday: Η πιο καταθλιπτική ημέρα του χρόνου, πώς καθιερώθηκε και γιατί προκαλείται μελαγχολία

Blue Monday: Η πιο καταθλιπτική ημέρα του χρόνου, πώς καθιερώθηκε και γιατί προκαλείται μελαγχολία

Η τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου θεωρείται ως η πιο μελαγχολική ημέρα του χρόνου, γνωστή και με το όνομα Blue Monday - Πώς αντιμετωπίζουν τη Blue Monday σταρ του Χόλιγουντ, αθλητές και personal trainers

bluemonday-sad
Blue Monday! Η σημερινή Δευτέρα δεν είναι όπως όλες οι προηγούμενες καθώς θεωρείται η πιο μελαγχολική ημέρα του χρόνου.

Πιο συγκεκριμένα, η τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου κατά μία θεωρία είναι η χειρότερη ημέρα του έτους.

Λέγεται πως αυτή την ημέρα, οι άνθρωποι κατακλύζονται από αρνητικά συναισθήματα περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ημέρα.

Πολλοί υποστηρίζουν ότι η ημέρα θα μπορούσε να είναι καταστροφική για ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας, καθώς δημιουργεί περισσότερο άγχος. Από την άλλη, όμως, ίσως να ανοίξει διάλογο γενικότερα και για την ψυχική υγεία και τα όσα βιώνουμε τα τελευταία χρόνια λόγω της πανδημίας και του κορωνοϊού. 

Όλα ξεκίνησαν τα πρώτα χρόνια της νέας χιλιετίας, όταν μία διαφημιστική εταιρεία στη Μεγάλη Βρετανία έψαχνε το σενάριο για την καμπάνια του ταξιδιωτικού γραφείου Sky Travel. Η ιδέα ήταν να ορίσουν μία ημερομηνία ως την πιο μελαγχολική του χρόνου και η απάντηση στη μελαγχολία να είναι «κλείστε σήμερα τις διακοπές σας και διώξτε τη στενοχώρια και την κατάθλιψη».

O ψυχολόγος του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, Κλιφ Αρνάλ, ανέλαβε να δώσει επιστημονικό περίβλημα στη θεωρία αυτή. Το 2005 ανακοίνωσε ένα μαθηματικό τύπο για να βρει ποια είναι η πιο καταθλιπτική μέρα του χρόνου και κατέληξε στην τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου. Συνδύασε τον άσχημο καιρό του Ιανουαρίου, τα χρέη του Δεκεμβρίου και τα Χριστούγεννα που πέρασαν και χρειάζεται να περιμένουμε έναν ολόκληρο χρόνο για να ξαναέρθουν.

Κλείσιμο
Ο μαθηματικός τύπος του Αρνάλ περιλαμβάνει έξι παράγοντες, όπως ο καιρός (W), τα έσοδα (D), τα χρέη (d), ο χρόνος από τα Χριστούγεννα (T), o χρόνος από την αποτυχία υλοποίησης των αποφάσεων για το νέο έτος (Q), τα χαμηλά επίπεδα κινήτρων (Μ) και η ανάγκη για δράση (Na).

blue_monday_photo
Υπάρχουν και άλλοι επιστήμονες που εξηγούν γιατί πέφτουμε σε κατάθλιψη λίγο μετά τα Χριστούγεννα. Η βρετανίδα οικονομολόγος Jane Clack, ειδική σε θέματα χρεών, επισημαίνει ότι πολλοί καταναλωτές κατά την διάρκεια των γιορτών ψωνίζουν με πιστωτικές κάρτες, συχνά λίγο παραπάνω από όσο αντέχει η τσέπη τους και τώρα βρίσκονται αντιμέτωποι με τα χρέη τους.

Επίσης, η διατροφολόγος Alison Clark επισημαίνει ότι η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας ζάχαρης και καφεΐνης, που περιέχεται εκτός από τον καφέ στα αναψυκτικά, μπορεί να προκαλέσουν νευρικότητα και πονοκέφαλο και καλό θα ήταν να αποφεύγονται την «Blue Monday» και γενικότερα τον Ιανουάριο, μια και είναι ο μήνας που ερχόμαστε αντιμέτωποι με τις υποχρεώσεις μας και την σκληρή πραγματικότητα, μετά την ανεμελιά των Χριστουγέννων. Η πλειονότητα ωστόσο των επιστημόνων επισημαίνει ότι ο τύπος αυτός δεν μπορεί να σταθεί επιστημονικά και δεν γίνεται αποδεκτός από τους μαθηματικούς, που τον κατατάσσουν στις «ψευδοεπιστήμες» και τον απορρίπτουν ως ανοησίες.

Βρείτε κίνητρο για να μην «πέσετε» σε βαθιά θλίψη 

Η ψυχική ηρεμία και οι δραστηριότητες που προσδίδουν χαρά είναι λίγες μόνο από τις «ενέσεις» που πρέπει να προσφέρουμε στον εαυτό μας για να νικήσουμε τη μελαγχολία της ημέρας, αναφέρουν επιστήμονες. 

Πώς αντιμετωπίζουν τη Blue Monday  σταρ του Χόλιγουντ, αθλητές και  personal trainers

 Δημοσίευμα της ταμπλόιντ εφημερίδας SUN, περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο διάσημοι σταρ του Χόλιγουντ ξεπερνούν και «κοιμίζουν» την αρνητική τους διάθεση. 

Το μοντέλο, επιχειρηματίας και ριάλιτι σταρ  Τάνια Μπάρντσλεϊ, διάσημη μέσα από την παρουσία της στη σειρά, The Real Housewives of Cheshire, αποφεύγει τον καφέ και το αλκοόλ και προσφέρει στον εαυτό της, μια ώρα διαλογισμού.



Η personal trainer που προπονεί ουκ ολίγους διασήμους, Alice Liveing, επιλέγει το διαλογισμό και τις ασκήσεις αναπνοής. 



Ο Βρετανός μποξέρ, Anthony Joshua, «έχτισε» ξανά την αυτοπεποίθησή του με τις ασκήσεις αυτοσυγκέντρωσης.


Αυτό που θα πρέπει να θυμόσαστε είναι ότι η Blue Monday δεν είναι επιστημονικά αποδεδειγμένη, δεν υπάρχει καν απόδειξη ότι ο Ιανούαριος επηρεάζει την ψυχική υγεία παρόλο που μπορεί να φαίνεται έτσι. Όμως η Blue Monday είναι μια ευκαιρία για να κάνουμε δύσκολες συζητήσεις για την κατάθλιψη και το άγχος και αυτό που πραγματικά μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε τον εαυτό μας.

Ειδήσεις σήμερα:

Καταγγελία βιασμού στη Θεσσαλονίκη: Τι βρέθηκε στο δωμάτιο του ξενοδοχείου - Οι έρευνες των αρχών

Αργυρούπολη: «Ντρέπομαι, να σαπίσεις στη φυλακή», λέει η κόρη του 46χρονου που χτύπησε τη σύντροφό του

Αλέκος Φασιανός: «Αντίο» στον Έλληνα «Άγιο» της ζωγραφικής τέχνης
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης