Αλήθειες και ψέματα για το κοινό κρυολόγημα

Αλήθειες και ψέματα για το κοινό κρυολόγημα

Οι ... θεωρίες και τα γιατροσόφια που κυκλοφόρουν- Πως απαντούν οι επιστήμονες

shutterstock_580956991-1
            Έφτασε η εποχή που το να κρυώσει κανείς είναι... πανεύκολο δεδομένου ότι ο καιρός μεταβάλλεται ακόμα και μέσα στο ίδιο 24ωρο. Εάν προσθέσουμε και τους ιούς που κυκλοφορούν – πέραν του κορονοϊού – τότε αντιλαμβανόμαστε ότι πρέπει «να προσέχουμε λίγο παραπάνω». Ας δούμε τι ισχύει στην πραγματικότητα γύρω από τις πιο κοινές θεωρίες περί κρυολογήματος:

 Εάν κρυώνεις κινδυνεύεις να κρυολογήσεις;

            Τα κρυολογήματα, όπως και οι άλλες λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος (στη μύτη, το λαιμό και την τραχεία) προκαλούνται συνήθως από έναν ιό. Βέβαια, είναι εν μέρει αλήθεια το γεγονός ότι το κρύο μπορεί να μας προκαλέσει κρυολόγημα, επειδή η αλλαγή θερμοκρασίας καθιστά ευαίσθητο το λαιμό και την τραχεία μας, πράγμα που μπορεί ενδεχομένως να διευκολύνει τους ιούς να μολύνουν τα κύτταρα. Ωστόσο, ο κύριος λόγος που κρυώνουμε περισσότερο το χειμώνα είναι επειδή περνάμε περισσότερο χρόνο σε εσωτερικούς χώρους και πιο κοντά σε άλλους ανθρώπους. Με άλλα λόγια, πρόκειται για το τέλειο περιβάλλον για τη μετάδοση ιών, το οποίο αν μη τι άλλο η πανδημία μας έχει διδάξει ξεκάθαρα να αποφεύγουμε.

Εάν να κολλήσουμε σκόρδο στη μύτη, θα ανοίξει;
              Λέγεται στο TikTok ότι εάν βάλουμε σκελίδες σκόρδου στη μύτη, αυτό θα λειτουργήσει ως αποσυμφορητικό. Το να κολλάμε κάτι στη μύτη εμποδίζει τη ροή της βλέννας, οπότε όταν αυτό θα αφαιρεθεί, θα αρχίσει η ροή και θα απαλλαγούμε από τη βλέννα. Μάλιστα, η βλέννα όχι μόνο βοηθά στην παγίδευση και την απομάκρυνση παθογόνων παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των ιών, αλλά περιέχει ακόμα αντισώματα, άρα, αυτό δεν είναι καλή ιδέα. Επιπλέον, το σκόρδο περιέχει μια σειρά από ενώσεις που μπορεί να ερεθίσουν τη μύτη, ενώ το να κολλάμε οτιδήποτε στη μύτη μας δε συνιστάται καθώς μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε αιμορραγία.

Μπορούν τα φυτικά φάρμακα να αποτρέψουν το κρυολόγημα;
               Διάφορα φυτικά φάρμακα ισχυρίζονται ότι είτε προλαμβάνουν είτε επιταχύνουν την ανάρρωση από το κρυολόγημα. Οι άνθρωποι συχνά αναφέρουν την εχινάκεια, ένα φυτό που αναπτύσσεται στη Βόρεια Αμερική. Σύμφωνα με ορισμένες δοκιμές, μπορεί να λειτουργήσει προληπτικά, αλλά βάσει των στοιχείων δεν παρατηρείται στατιστικά σημαντική μείωση στα επίπεδα της νόσου. Ο κουρκουμάς διαφημίζεται, επίσης, ως προληπτικό φάρμακο, αλλά δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία για την αποτελεσματικότητά του. Διαβάστε περισσότερα εδώ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης