Έχεις τα πιο όμορφα μάτια! Αλλά και τα πιο πολύτιμα

Έχεις τα πιο όμορφα μάτια! Αλλά και τα πιο πολύτιμα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Όρασης, η Interamerican μάς βοηθά να φροντίσουμε τα μάτια μας με τον καλύτερο τρόπο.

cent-eye

Sponsored Content

Η Παγκόσμια Ημέρα Όρασης (Κατά της Τύφλωσης) γιορτάζεται κάθε χρόνο τη δεύτερη Πέμπτη του Οκτωβρίου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Επιτροπής για την Πρόληψη της Τύφλωσης, σε συνεργασία με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας. Σκοπός είναι να στραφεί το ενδιαφέρον όλων, σε παγκόσμιο επίπεδο, στα προβλήματα της όρασης και στο τι αυτά επιφέρουν στον πάσχοντα και το περιβάλλον του. Η Δρ Νεκταρία Τσιλιμπώκου, Χειρουργός Οφθαλμίατρος, Συνεργάτης στο Πολυϊατρείο Medifirst Αλίμου της Interamerican, μάς εξηγεί πόσο σημαντική είναι η πρόληψη των προβλημάτων όρασης.


Όραση, η πιο πολύτιμη από τις 5 αισθήσεις
Από τη στιγμή που γεννιόμαστε ως και την προσχολική ηλικία, η όραση μάς επιτρέπει να γνωρίσουμε τον κόσμο που μας περιβάλλει και να αναπτύξουμε τις δεξιότητές μας. Στη συνέχεια και σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας συνεχίζουμε, μέσω αυτής, να αντιλαμβανόμαστε το εξωτερικό περιβάλλον μέσα στο οποίο ζούμε και αναπτυσσόμαστε.

Κι όμως, στον πλανήτη μας, με τα 7,7 δισεκατομμύρια ανθρώπους ο αριθμός των ατόμων που αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης εκτιμάται ότι είναι 285 εκατομμύρια, ενώ είναι αναγκαίο να αναφερθεί ότι κάθε 5 λεπτά ένας συνάνθρωπός μας χάνει την όραση του παγκοσμίως. Για αυτό θεσπίστηκε η Παγκόσμια Ημέρα Όρασης, μια ημέρα που εστιάζει την παγκόσμια προσοχή στα προβλήματα όρασης, στην τύφλωση και στην αποκατάσταση ατόμων με προβλήματα όρασης και αποδεικνύει πόσο αναγκαία είναι η προληπτική οφθαλμολογική εξέταση.


Τι πρέπει να κάνουμε και σε ποια ηλικία
• Ο προληπτικός έλεγχος πρέπει να γίνεται κατά τη γέννηση, καθώς και στις ηλικίες 2-4,5 και 6 ετών, προκειμένου να διαπιστωθεί η σωστή λειτουργικότητα του οπτικού συστήματος και να αντιμετωπισθούν πιθανές υπάρχουσες παθήσεις που εμποδίζουν τη φυσιολογική ανάπτυξη της όρασης.
• Από την ηλικία των 6 ετών μέχρι την ενηλικίωση συστήνεται η οφθαλμολογική εξέταση ανά διετία, με εξαίρεση τη διάγνωση παθήσεων που καθιστούν αναγκαίο τον οφθαλμολογικό έλεγχο σε πιο τακτά χρονικά διαστήματα ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες του ατόμου.
Κλείσιμο
• Στην ενήλικη ζωή, ο προληπτικός οφθαλμολογικός έλεγχος πρέπει να συνεχίζεται και σε χρονικά διαστήματα που προσαρμόζονται ανάλογα με τις συνυπάρχουσες παθήσεις και το οικογενειακό ιστορικό. Υπάρχουν διάφορες οφθαλμολογικές παθήσεις, αναστρέψιμες ή μη, υπεύθυνες για τη θόλωση της όρασης με σημαντικότερες τη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, το γλαύκωμα και τον καταρράκτη, ενώ συχνά μέσα από την οφθαλμολογική εξέταση μπορούν να διαγνωστούν παθήσεις (π.χ. σακχαρώδης διαβήτης, υπέρταση, αυτοάνοσα νοσήματα κ.α.) που μπορεί να ήταν αδιάγνωστες!

63172395_m-2

Κάντε κάτι για τα μάτια σας, τώρα!
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Όρασης, η Αθηναϊκή Κλινική και τα πολυιατεία Medifirst Αμαρουσίου και Αλίμου σας προσφέρουν οφθαλμολογικό έλεγχο, στην προνομιακή τιμή των 30€. Ισχύει για κάθε ραντεβού που κλείνετε από τις 14/10 έως τις 12/11/ 2021 και ανεξάρτητα από το αν είστε πελάτης της Interamerican ή όχι. Η οφθαλμολογική εξέταση περιλαμβάνει:

• Έλεγχο Οπτικής Οξύτητας
• Έλεγχο Σχισμοειδούς Λυχνίας
• Έλεγχο Διάθλασης
• Έλεγχο χρωματικής αντίληψης
• Τονομέτρηση
• Κλινική εξέταση από τον Οφθαλμίατρο
• Συνταγογράφηση φαρμάκων ή γυαλιών μυωπίας


Οι σοβαρές ασθένειες που απειλούν την όραση

Δεν είναι απαραίτητο να νοσήσει κανείς για να ενημερωθεί και να γνωρίζει ποιες είναι ο σοβαρές ασθένειες που μπορεί να απειλήσουν την όραση. Εξάλλου, η ευαισθητοποίηση γύρω από αυτές βοηθά την πρόληψη για εμάς, αλλά και τους ανθρώπους κοντά μας που με τη γνώμη και τις γνώσεις μας μπορούμε να επηρεάσουμε θετικά στη ζωή τους. Ας μάθουμε λοιπόν περισσότερα!

• Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια είναι η συχνότερη αιτία τύφλωσης στις ανεπτυγμένες χώρες σε ασθενείς ηλικίας 20-65 ετών. Για το λόγο αυτό κρίνεται αναγκαία η ετήσια οφθαλμολογική εξέταση των διαβητικών ασθενών, προκειμένου να αντιμετωπισθούν έγκαιρα ενδεχόμενες υποτροπές της νόσου.
• Το γλαύκωμα είναι η δεύτερη αιτία τύφλωσης παγκοσμίως σε άτομα ηλικίας άνω των 40 ετών και μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμη ατροφία του οπτικού νεύρου και μη αναστρέψιμη απώλεια της περιφερικής όρασης αν δε διαγνωστεί έγκαιρα. Λαμβάνοντας υπόψη τη σοβαρότητα της πάθησης και του γεγονότος ότι στην έναρξή του δεν προκαλεί συμπτώματα στον ασθενή θεωρείται απαραίτητος ο προληπτικός έλεγχος.
• Ο καταρράκτης είναι η συχνότερη αιτία αναστρέψιμης τύφλωσης παγκοσμίως σε άτομα ηλικίας μεγαλύτερα των 60 ετών. Η προληπτική οφθαλμολογική εξέταση συμβάλλει στην έγκαιρη διάγνωση, στην παρακολούθησή του καθώς και στην ιδανική χρονικά παρέμβαση του οφθαλμιάτρου για τη χειρουργική αντιμετώπισή του.
Όλα τα παραπάνω καθιστούν εμφανή την αναγκαιότητα του προληπτικού οφθαλμολογικού ελέγχου. Άλλωστε, τα μάτια μας είναι «καθρέφτης της ψυχής μας». Ας τα φροντίσουμε όσο καλύτερα μπορούμε!


Φροντίστε ακόμη περισσότερο για την υγεία σας!
Κλείστε σήμερα το ραντεβού σας, καλέστε από την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου έως και την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου στα τηλέφωνα:
• Αθηναϊκή Mediclinic: 210 6475000
• Medifirst Αμαρουσίου: 2111054900
• Medifirst Αργυρούπολης: 210 9919222
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης