Μουχλιασμένο ψωμί: Μπορούμε να το φάμε, αφαιρώντας το χαλασμένο μέρος;

Μουχλιασμένο ψωμί: Μπορούμε να το φάμε, αφαιρώντας το χαλασμένο μέρος;

 Η  μούχλα σε ένα προϊόν είναι μια φυσική διαδικασία, αλλά δε σημαίνει ότι είναι κάτι ακίνδυνο

mouxliasmenopsomi_large
            Σε όλα τα νοικοκυριά τυχαίνει κάποια στιγμή, να ξεχαστεί το ψωμί και να πιάσει μούχλα. Και δεν είναι και λίγοι όσοι κόβουν το μουχλιασμένο μέρος και τρώνε το υπόλοιπο το οποίο φαίνεται... φρεσκότατο

             Πόσο ασφαλής όμως είναι αυτή η τακτική; την οποία ακολουθούμε όχι μόνο για το ψωμί αλλά και σε άλλα τρόφιμα όπως τα φρούτα, το τυρί κ.ο.κ. Αν και η μούχλα σε ένα προϊόν είναι μια φυσική διαδικασία, αυτό δε σημαίνει ότι είναι κάτι απλό. Πολλοί πιθανόν να έχουν φάει, σκόπιμα ή κατά λάθος, κάποιο τρόφιμο με μούχλα, όμως είναι λάθος να πιστεύουμε ότι δεν είναι και τίποτα πολύ σοβαρό, καθώς όταν αρχίσει να αναπτύσσεται η μούχλα παράγει μυκοτοξίνες.

             Οι μυκοτοξίνες είναι τοξικές ουσίες οι οποίες παράγονται από την ανάπτυξη μυκήτων σε τροφές και ζωοτροφές. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι η μούχλα που βλέπουμε πάνω στα τρόφιμα (ψωμί, τυρί, φρούτα, κλπ) είναι μόνο το μέρος της ανάπτυξης των μυκήτων, που είναι ορατό στην επιφάνεια των τροφίμων. Συνήθως οι μύκητες της μούχλας έχουν προχωρήσει με τις νηματώδεις ρίζες τους βαθιά στο τρόφιμο. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι τοξίνες μπορεί να έχουν διασκορπιστεί σε όλο το τρόφιμο και απλά να μην είναι ορατές με γυμνό μάτι.
            Μπορούν να προκαλέσουν από διάρροια και εμετό, μέχρι σοβαρά προβλήματα στον ανθρώπινο οργανισμό, φτάνοντας ακόμη και στο να προκαλέσουν θάνατο. Διαβάστε περισσότερα  εδώ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης