«Φιλία σε κάθε Ηλικία», μια πρωτοβουλία που καταπολεμά τη μοναξιά

«Φιλία σε κάθε Ηλικία», μια πρωτοβουλία που καταπολεμά τη μοναξιά

H κοινωνικοποίηση, η ανθρώπινη επαφή και η «Φιλία σε κάθε Ηλικία» μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της υγείας των ηλικιωμένων.

rous

Sponsored Content

Το πρόγραμμα «Φιλία σε κάθε Ηλικία» είναι μία ολοκληρωμένη πρωτοβουλία που βασίζεται στον εθελοντισμό. Λειτουργεί υποστηρικτικά για την ιδιαίτερα ευάλωτη κοινωνική ομάδα των ηλικιωμένων, με στόχο να καταπολεμήσει τη μοναξιά και την κοινωνική απομόνωση μέσα από την ανθρώπινη επαφή και τη δημιουργία δεσμών φιλίας. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύει τον κοινωνικό ρόλο και την αυτοπεποίθηση των ηλικιωμένων. 

Το «Φιλία σε κάθε Ηλικία» υλοποιείται από το Ινστιτούτο Prolepsis, τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής, ενώ η εφαρμογή του συστηματοποιήθηκε με τη στήριξη του «ΤΙΜΑ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ». Την υλοποίηση του προγράμματος υποστηρίζουν επίσης η Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Πολιτιστικού και Κοινωφελούς Eργου ΑΙΓΕΑΣ και η Eurobank.

Στην Ελλάδα, το 21,5% του πληθυσμού είναι άνω των 65 ετών. Εκτιμάται ότι περίπου 550.000 ηλικιωμένοι ζουν μόνοι τους. Οι ηλικιωμένοι βιώνουν μοναξιά και κοινωνική απομόνωση οι οποίες εκτός από τη μείωση της ποιότητας ζωής, έχουν δυσμενείς επιπτώσεις για την υγεία του ατόμου, όχι μόνο ψυχοκοινωνικές, όπως αναμένεται, αλλά και σωματικές. Αντίθετα, η κοινωνικοποίηση, η ανθρώπινη επαφή και η «Φιλία σε κάθε Ηλικία» μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της υγείας των ηλικιωμένων. Άλλωστε, η διασύνδεση μεταξύ των ανθρώπων και η επικοινωνία είναι απαραίτητη για την ανθρώπινη ζωή. Αυτός είναι ο λόγος που το Ινστιτούτο Prolepsis υλοποιεί το πρόγραμμα «Φιλία σε κάθε Ηλικία», το οποίο περιλαμβάνει:

-Διασύνδεση ηλικιωμένων και εθελοντών: οι εθελοντές συνδέονται με ηλικιωμένους σε επίπεδο κοινότητας με στόχο την ανάπτυξη σχέσεων «φιλίας». Κάθε εθελοντής επικοινωνεί τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα τηλεφωνικά με τους ηλικιωμένους. Oταν το επιτρέπουν οι συνθήκες της πανδημίας, οι εθελοντές θα μπορούν να πραγματοποιούν επισκέψεις και να οργανώνουν συλλογικές δράσεις, όπως περιπάτους, επισκέψεις σε πολιτιστικές δράσεις, αποστολή αλληλογραφίας κ.ά. Με αυτόν τον τρόπο οι εθελοντές κάνουν τους ωφελούμενους να νιώσουν μέλη μιας κοινότητας που ενδιαφέρεται για αυτούς, ενώ τους ενεργοποιούν πνευματικά και συναισθηματικά.

FILIA_Logo_web-2


-Τηλεφωνική γραμμή για τη μοναξιά στην Τρίτη Ηλικία – 210-6101300: Ατομα άνω των 65 ετών που είναι ή νιώθουν μόνα καθώς και φροντιστές, συγγενείς ή φίλοι αυτών των ατόμων μπορούν να καλούν στη γραμμή προκειμένου να λάβουν, από τους εθελοντές που απαντούν, ανθρώπινη επικοινωνία σε ένα ασφαλές περιβάλλον. Στις περιπτώσεις που απαιτείται,  ενημερώνονται σχετικά με κατάλληλες κοινωνικές υπηρεσίες.

Η γραμμή λειτουργεί καθημερινά Δευτέρα με Παρασκευή, από τις 11πμ έως τις 8μμ. Ολες οι κλήσεις είναι ανώνυμες και η χρέωση είναι αστική.

Κλείσιμο
Εάν ενδιαφέρεστε να βοηθήσετε εθελοντικά το πρόγραμμα ή αν γνωρίζετε κάποιον που θα μπορούσε να ωφεληθεί από αυτό, δηλώστε το ενδιαφέρον σας στο filiasekatheilikia.gr ή καλέστε στο 2106255700.


Φιλία σε κάθε Ηλικία: Γραμμή στήριξης για τη μοναξιά στην Τρίτη Ηλικία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης