Ιδιωτικές οάσεις στον παράδεισο

Ιδιωτικές οάσεις στον παράδεισο

Η μεσσηνιακή γη είναι ένας παράδεισος για μυημένους, με κρυμμένους θησαυρούς στην παραθαλάσσια αλλά και στην ορεινή της ζώνη

Potiropoulos_Partners-Panorama-Villa_Costa-Navarino-_3_
Η τουριστική ανάπτυξη που γνωρίζει τα τελευταία χρόνια με την παράλληλη αποκάλυψη των μυστικών της αποτελει την απόδειξη. «Η αλήθεια είναι ότι συγκινούμαι όταν φτιάχνω αρχιτεκτονικά σχέδια ή ακόμα και όταν μιλώ για τη Μεσσηνία. Με τον συγκεκριμένο τόπο, τον οποίο θεωρώ παράδεισο, μας συνδέουν πολλά καθώς είναι ο τόπος καταγωγής του παππού μου. Εχω άλλωστε και δικά μου κτήματα εκεί», αναφέρει στο περιοδικό «Gala» o αρχιτέκτων Δημήτρης Ποτηρόπουλος, ο άνθρωπος που υπογράφει σημαντικά έργα των Αθηνών, μεταξύ των οποίων η Μαρίνα του Φλοίσβου και το Ολυμπιακό Κέντρο Αντισφαίρισης. Πλέον, στο εντυπωσιακό πορτφόλιό του ανήκουν και οι τρεις υπερπολυτελείς ιδιωτικές βίλες στους χώρους του ξενοδοχειακού συγκροτήματος «Costa Navarino».

Οταν η κατασκευαστική εταιρεία ΤΕΜΕΣ της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου, στην οποία ανήκει το συγκρότημα, προκήρυξε διαγωνισμό για την κατασκευή ιδιωτικών μονοκατοικιών, οι προτάσεις της ομάδας του Ποτηρόπουλου ενθουσίασαν τους υπεύθυνους. Οπως ήταν αναμενόμενο, το φιλόδοξο έργο ανέλαβε να υλοποιήσει το αρχιτεκτονικό γραφείο του Potiropoulos + Partners, το οποίο διατηρεί μαζί με τη σύζυγό του Λιάνα Νέλλα-Ποτηροπούλου. Οι βίλες που προστέθηκαν στον παράδεισο που αντικρίζει κανείς όταν περνά τις πύλες του «Costa Navarino» έχουν ήδη βρεθεί στις σελίδες διεθνών περιοδικών αρχιτεκτονικής και διακόσμησης, ενώ έχουν κερδίσει όχι μόνο βραβεία, αλλά και το ενδιαφέρον επιτυχημένων επιχειρηματιών από Ευρώπη και Αμερική.

Ανάλογα με τη θέση τους μέσα στις απέραντες εκτάσεις του συγκροτήματος, έχουμε την Beach Front Villa, την Panorama Villa και την Golf Front Villa, καθεμία με τη δική της φιλοσοφία, αλλά με την ίδια απαράμιλλη ομορφιά. Ο Δημήτρης Ποτηρόπουλος αναφέρει για την Golf Front Villa: «Οι διαλεκτικές σχέσεις του τρίπτυχου φύση-μνήμη-μορφή περιγράφουν την ιδέα του αρχικού σχεδιασμού. Βασικό θέμα της συγκεκριμένης προσέγγισης αποτελεί η ελιά, που δηλώνει το κέντρο της σύνθεσης, ενόσω οι όγκοι που την αγκαλιάζουν -παραπέμποντας σε παλιό λιοτρίβι- ξεδιπλώνονται γύρω της σαν γήινο σκηνικό. Τα υπόλοιπα μέρη καδράρουν με διαφορετικό τρόπο κάθε φορά το ιερό δέντρο. Η πέτρα, η λάσπη και το ξύλο είναι πλεγμένα με μια ισχυρή αφηγηματική λογική και μια σαφή γεωμετρική πλαστικότητα, στα όρια της κατασκευαστικής λογικής του απλού μάστορα».

Η Λιάνα-Νέλλα Ποτηροπούλου με τη σειρά της επιχειρεί μια ξενάγηση στην Beach Front Villa: «Η αφήγηση που επινοήθηκε δεν είναι απλώς μια ειδυλλιακή, εικονογραφική μεταφορά, αλλά μια διαρκής εντατική διάδραση που προτρέπει τον χρήστη να αφουγκραστεί τη συνομιλία του τόπου -την απανταχού παρούσα θάλασσα της Μεσσηνίας, στη συγκεκριμένη περίπτωση- με τον σύγχρονο τρόπο κατοίκησης. Κατά τη συνθετική διαδικασία προβλέφθηκε ο σχεδιασμός ενός άνετου οριζόντιου χώρου που θυμίζει ξύλινη προβλήτα ή πλοίο καθώς ταξιδεύει, ο οποίος συγκεντρώνει όλες τις υπαίθριες δραστηριότητες. Ακολουθώντας την εικόνα που ξεδιπλώνεται, οι εξωτερικοί χώροι προσφέρουν διαφορετική θέα και λειτουργία». H συγκεκριμένη βίλα έχει τιμηθεί με το Architizer A+ Award στην κατηγορία Popular Choice, καθώς και το World Architecture Community Award 2018.

Potiropoulos_Partners-Panorama-Villa_Costa-Navarino-_2_
1503_Rh_c04_fv2
1503_Oh_c05_fv1
1503_Oh_c06_fv1
1503_Oh_c04_fv1
1503_oh_c03_fv1


Κλείσιμο
Κοινή συνισταμένη και των τριών κατοικιών, το κυρίαρχο στοιχείο της πέτρας που δένει αρμονικά με το περιβάλλον και τη μεσσηνιακή φύση, η upper class αισθητική και οι πολυτελείς ανέσεις, όπως οι ιδιωτικές πισίνες. Η Panorama Villa και η Golf Front Villa καλύπτουν 400 τετραγωνικά μέτρα εκάστη και διαθέτουν από τέσσερα ευρύχωρα δωμάτια και άνετα, ευήλια σαλόνια. Η Beach Front Villa εκτείνεται σε 1.000 τετραγωνικά μέτρα, έχει έξι υπνοδωμάτια και ένα πρόσθετο δωμάτιο υπηρεσίας.
Το ζεύγος Ποτηρόπουλου υπενθυμίζει ότι η ζεν διάθεση δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο των πολυδιαφημισμένων ελληνικών νησιών. «Η Μάνη είναι πανέμορφη. Δεν υπάρχει περίπτωση να την επισκεφθεί κάποιος και να μην τον καθηλώσουν η μαγευτική ομορφιά της και η αύρα της», λένε αμφότεροι.

Ιδιοκτήτες των υπέροχων κατοικιών που έχουν την υπογραφή του αρχιτεκτονικού γραφείου Potiropoulos & Partners είναι ισχυροί επιχειρηματίες από την Ελλάδα και το εξωτερικό οι οποίοι -για ευνόητους λόγους- δεν επιθυμούν την αναφορά του ονόματός τους. «Αλλωστε η low profile πολιτική χαρακτηρίζει το συγκρότημα “Costa Navarino” στο σύνολό του», λέει στο «Gala» o Δημήτρης Ποτηρόπουλος χαμογελώντας 

1322_BH_int_c1_fv1
1322_BH_int_c3_fv2
1322_BH_ext_c4_fv1
1322_BH_int_c2_fv1
Potiropoulos_Partners-Panorama-Villa_Costa-Navarino-_3_
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης