Βουκουρέστι: Ταξίδι στο «Παρίσι των Βαλκανίων»

view_over_Dambovita_river

Ο «Mr. Travel», Νίκος Κοκλώνης,  μάς ξεναγεί στην πρωτεύουσα της Ρουμανίας 

Τα τελευταία χρόνια φιγουράρει στις λίστες των ανερχόμενων τουριστικών προορισμών και όχι άδικα, αφού πρόκειται για μια πόλη με εντυπωσιακά κτίρια, τεράστια πάρκα και πεδιάδες που εκτείνονται ανάμεσα στους πρόποδες των Καρπαθίων και τον Δούναβη.

Σήμερα το Βουκουρέστι αναπνέει «ευρωπαϊκό αέρα», με αναπαλαιωμένα κτίρια που στολίζουν το ιστορικό κέντρο του, μνημεία, ωραίες γειτονιές και έντονη νυχτερινή ζωή.
Στο Βουκουρέστι μπορείς να μετακινηθείς με τραμ, λεωφορείο ή μετρό. Ενδεικτικά το εισιτήριο του μετρό κοστίζει 5 leu (1 ευρώ).

H χώρα ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά το νόμισμα τους δεν είναι το ευρώ. Το εθνικό τους νόμισμα είναι το Leu το οποίο αντιστοιχεί σε 0,25 λεπτά του ευρώ γι’ αυτό πρέπει να κάνεις συνάλλαγμα και το πιο συμφέρον είναι να ανταλλάξεις τα χρήματα σου στο κέντρο της πόλης, από ότι στο αεροδρόμιο. Η Ρουμανία είναι εκτός Σέγκεν, αλλά οι Έλληνες ταξιδεύουν πολύ γρήγορα και εύκολα με την ταυτότητα τους.
The_Palace_of_the_Parliament

Αξιοθέατα

Η πόλη είναι μεγάλη, καθώς η έκταση της την κατατάσσει στην 6η θέση ανάμεσα στις πόλεις της Ευρώπης με 2 εκατομμύρια κατοίκους. Κι από αξιοθέατα; Διάθεση να έχεις και άνετα παπούτσια.

Όποιον κι αν ρωτήσεις, θα σου πει ότι το πιο σημαντικό αξιοθέατο της χώρας είναι το εμβληματικό ανάκτορο – η βουλή της Ρουμανίας. Ήταν το αγαπημένο παλάτι του κομμουνιστή δικτάτορα Τσαουσέσκου, καθώς χτίστηκε κατ’ εντολή του και σαφώς αποτέλεσε τόπο διαμονής του. Οι εργασίες για την ανέγερση απασχόλησαν νυχθημερόν 700 αρχιτέκτονες και 25.000 εργάτες. Οι εργασίες ανοικοδόμησης του κράτησαν 5 χρόνια – από το 1984 έως το 1989 αλλά δεν έφερε τελικά γούρι στον Τσαουσέσκο, καθώς συνέπεσε με την πτώση του. Για να κτιστεί ισοπεδώθηκε το 20% του ιστορικού κέντρου της πόλης. Το κόστος της οικοδόμησης του ανήλθε στο 30% του ΑΕΠ της Ρουμανίας, ενώ 20 μέτρα κάτω από την γη φιλοξενεί ακόμα και πυρηνικό καταφύγιο. Σήμερα στεγάζει το Ρουμανικό Κοινοβούλιο, αλλά και το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.
Επόμενη στάση η Αψίδα του Θριάμβου, η οποία βρίσκεται απέναντι απ’ το πάρκο Herăstrău. Χτισμένη το 1935, μοιάζει με δίδυμη αδερφή της Γαλλικής. Το μαρμάρινο αυτό νεοκλασσικό μνημείο έχει κτιστεί προς τιμήν των στρατιωτών που κέρδισαν τον πόλεμο της ανεξαρτησίας.

Συνεχίζοντας στα χνάρια της γαλλικής επιρροής, επισκέψου το παλάτι του ηγεμόνα Κατακουζηνού, σε ένα πανέμορφο κτίριο Γαλλικού μπαρόκ με περίτεχνα αγάλματα και 2 μαρμάρινους λέοντες που φυλάνε αγέρωχα την είσοδο του σπιτιού. Τις ανέσεις του παλατιού χάρηκε και ο εθνικός συνθέτης της Ρουμανίας – George Enescu, που αναδείχθηκε σε θρυλική προσωπικότητα της χώρας. Σήμερα το κτίριο στεγάζει το μουσείο Γεωργίου Ενέσκου όπου τα χειρόγραφα και πολλά αντικείμενα του είναι ανοιχτά στο κοινό.

Μην παραλείψεις να επισκεφθείς την Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη, που είναι ένα ακόμη εντυπωσιακό κτίριο στην πόλη. Είναι η χαρά του βιβλιοφάγου με μια συλλογή από 2.000.000 βιβλία, που βρίσκονται στους εξαιρετικής αισθητικής χώρους του.

Το Ρουμανικό Αθήναιο στεγάζει τη Φιλαρμονική Ορχήστρα Γκεόργκε Ενέσκου και είναι διάσημο για την εξαιρετική ακουστική του. Ο αρχιτέκτονας του, Albert Galleron, εμπνεύστηκε από το αρχαιοελληνικό μοτίβο και αποτελεί το καμάρι του ντόπιου πληθυσμού. Χτίστηκε από το 1886 έως το 1988 και χρηματοδοτήθηκε με έναν ομολογουμένως πρωτότυπο τρόπο: όλοι οι μισθωτοί πολίτες του Βουκουρεστίου εκείνης της εποχής έδωσαν από 1 leu (εθνικό νόμισμα της Ρουμανίας). Ιδιαίτερη λεπτομέρεια είναι η τοιχογραφία μήκους 75 μέτρων που αναπαριστά τις σημαντικότερες στιγμές της ιστορίας της πόλης.
Romanian_Athenaeum

Ο «Mr. Travel» σου προτείνει να φορτίσεις το κινητό σου και να το ετοιμάσεις για πολλές selfies στο άγαλμα του Τραϊανού που κρατά στα χέρια του την λύκαινα, μπροστά από την είσοδο του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου. Είναι το πιο αμφιλεγόμενο άγαλμα του Βουκουρεστίου. Συμβολίζει την συμβίωση των Ρωμαίων με τους Δάκες και σηματοδοτεί την γέννηση του Ρουμανικού έθνους. Οι περισσότεροι πολίτες του Βουκουρεστίου αμφισβητούν την καλλιτεχνική αξία του αγάλματος, υποστηρίζοντας ότι μάλλον μοιάζει περισσότερο με έναν μεθυσμένο που πάει ένα αδέσποτο στον κτηνίατρο.

Το Βουκουρέστι είναι πανέμορφο αλλά η Ρουμανία έχει πολλά ακόμα υπέροχα μέρη να ανακαλύψεις. Περίπου 165 χιλιόμετρα βόρεια του Βουκουρεστίου, βρίσκεται το Brasov, στα Καρπάθια όρη. Εδώ το κρύο είναι βαρύ. Ο Νίκος Κοκλώνης συμβουλεύει να ζητήσεις καταφύγιο σε ένα παραδοσιακό πανδοχείο και μπαίνοντας να πιείς ένα ποτήρι tuica (το παραδοσιακό ποτό της Ρουμανίας που θυμίζει την δική μας ρακί). Βρες τραπέζι κοντά στο αναμμένο τζάκι και δοκίμασε τα ντόπια παραδοσιακά πιάτα από κυνήγι, τα σπιτικά τυριά και το υπέροχο κόκκινο κρασί. Το Brasov είναι μια όμορφη καλοδιατηρημένη πόλη με μεσαιωνικά ίχνη. Ιδρύθηκε το 1211 από Τέκτονες ιππότες. Έχει 3 βασικές γειτονιές – την Ρουμανική, την Ουγγρική και την Γερμανική. Η πόλη συνδυάζει τις ιδιαιτερότητες και των 3 χωρών, καθώς συνυπάρχουν μπαρόκ, art nouveau και γοτθικά στοιχεία. Η συνύπαρξη αυτή δεν εξαντλείται στο αρχιτεκτονικό επίπεδο αλλά έχει επεκτάσεις και στο γαστρονομικό, με χαρακτηριστικά πιάτα και των τριών λαών για να μη μείνει κανείς παραπονεμένος.

Η πλατεία Δημαρχείου είναι η καρδιά της μεσαιωνικής πόλης. Το πιο σημαντικό αξιοθέατο στο Brasov, είναι η Μαύρη Εκκλησία. Πρόκειται για ένα επιβλητικό γοτθικό μνημείο, χτισμένο το 1477. Ονομάζεται έτσι γιατί τον 17οαιώνα την έκαψαν και έγινε μαύρη μέχρι την σκεπή. Αρχικά ήταν χτισμένη από τους Καθολικούς προς τιμήν της Παναγίας, πλέον όμως ανήκει στην λατρεία των Προτεσταντών.

Τέλος, από τη λίστα σου δεν πρέπει να λείπει το κάστρο του Κόμη Δράκουλα. Ο Νίκος Κοκλώνης σου προτείνει να το επισκεφθείς οπωσδήποτε πριν επιστρέψεις στα πάτρια εδάφη. Το κάστρο του Μπραν ή αλλιώς του Κόμη Δράκουλα, βρίσκεται 44 χιλιόμετρα από το Brasov. Είναι το κάστρο που περιγράφει στο βιβλίο του ‘’Κόμης Δράκουλας’’, ο Ιρλανδός συγγραφέας Βram Stoker. O χαρακτήρας του Δράκουλα στηρίχθηκε στον Πρίγκιπα Vlad Tepes, τον άνθρωπο που έγινε διάσημος για τους βάναυσους τρόπους που επέλεγε να σκοτώνει τους Οθωμανούς αντιπάλους του. Ο Stoker δεν επισκέφτηκε ποτέ την Τρανσυλβανία, όμως έμπλεξε περίτεχνα τους ντόπιους θρύλους της περιοχής για να συγγράψει το γνωστό βιβλίο και να κάνει διάσημο σε όλο τον κόσμο το κάστρο και τον Κόμη του. Για να μπεις στο κλίμα, επιβιβάσου σε μια άμαξα που θα σε οδηγήσει στο Κάστρο. Λειτουργεί ως μουσείο, την υποδοχή του οποίου έχει αναλάβει ο τρισέγγονος του μπάτλερ του Δράκουλα, που φυλάει το κάστρο. Η τιμή του εισιτηρίου είναι 4,30€.

Έξοδος – Φαγητό

Ξεκίνα από το καλύτερο εστιατόριο του Βουκουρεστίου -το Caru Cu Bere – μια πολυτελή μπυραρία 138 ετών! Η μοναδική του διακόσμηση με πολυελαίους, περίτεχνα βιτρώ, πίνακες ζωγραφικής, ξυλόγλυπτα και ένα ρολόι του 1879 που ακόμα λειτουργεί θα σε συναρπάσει. Το κτίριο γοτθικής αρχιτεκτονικής, είναι το σμαράγδι της πόλης. Όποιος διάσημος επισκέπτεται την πόλη, δειπνεί εδώ. Κάντο λοιπόν όπως οι Rolling Stones, η Demi Moore, ο Kirk Douglas και άλλοι διάσημοι.
Για υψηλής ποιότητας Γαλλική κουζίνα, θα επισκεφτείς το Le Bistrot Francais. Τα πιάτα είναι μικρά αριστουργήματα, ενώ το νεοκλασσικό οίκημα με τα πολυτελή μάρμαρα, το κομψό ξύλινο μπαρ, το πανέμορφο πιάνο και η προσεκτικά επιλεγμένη κάβα γαλλικών κρασιών θα σου χαρίσουν μια βραδιά βγαλμένη από ρομαντική ταινία.
Για το ποτό σου, ψάξε στο GPS για το Nomad Skybar. Γιατί να το επιλέξεις? Επειδή πρόκειται για ιδιαίτερο χώρο με πολύ προσεγμένη διακόσμηση, υπέροχα cocktails, νόστιμο φαγητό και φιλικό προσωπικό. Εδώ θα βρεις τον καλύτερο κόσμο, επομένως μην το σκέφτεσαι καν.
Bran_Castle
Διαμονή

Ένα μεγάλο ξενοδοχείο με μεγάλες παροχές σε εξαιρετική τιμή είναι το 4* RIN GRAND HOTEL. Τα δωμάτια είναι όμορφα και ευρύχωρα. Το ξενοδοχείο διαθέτει μεγάλο Spa, εσωτερική πισίνα και σάουνα. Το πλήρως εξοπλισμένο γυμναστήριο, προσβάσιμο 24 ώρες το 24ωρο είναι επίσης ένα μεγάλο συν. Μπορείς να γευτείς υπέροχα πιάτα στα 2 εστιατόρια του με διεθνή κουζίνα. Το bar στο lobby του ξενοδοχείου είναι ανοικτό σε 24ωρη βάση και η μεγάλη γκάμα ποτών που διαθέτει, σε συνδυασμό με την live μουσική πιάνο που ακούγεται, θα σε ενθουσιάσει. Κόστος διαμονής για δίκλινο δωμάτιο: από 55€

Το μοντέρνο 4* SARROGLIA HOTEL θα το αγαπήσεις με το που θα φτάσεις! Το προσωπικό θα σου δώσει ένα κινητό με προπληρωμένη κάρτα, για να μπορείς να συνομιλείς μαζί τους καθ’όλη την διάρκεια της διαμονής σου, σε περίπτωση που χρειαστείς κάτι. Αυτό θα πει πελατοκεντρική προσέγγιση! Μόλις 500 μέτρα από το κέντρο της πόλης, δεν υπάρχει πιο ιδανική τοποθεσία για όλες τις εξορμήσεις σου. Το ξενοδοχείο διαθέτει Ιταλικό εστιατόριο, γυμναστήριο και ένα μεγάλο τζακούζι στην ταράτσα του. Τα δωμάτια είναι μεγάλα και μοντέρνα διακοσμημένα σε χαλαρούς – γήινους τόνους. Κόστος διαμονής για δίκλινο δωμάτιο: από 69€ με πρωινό

Το νεοκλασικό κομψοτέχνημα CONCORDE OLD BUCHAREST HOTEL 4* είναι πολυτελές και ζεστό ταυτόχρονα. Χτισμένο στην παλιά πόλη, με θέα είτε στο ποτάμι είτε στα υπέροχα κτίρια του ιστορικού κέντρου. Διαθέτει εστιατόριο, ενώ μπορείς να χαλαρώσεις στον όμορφο κήπο αλλά και στην όμορφη ταράτσα του. Τα μάρμαρα, οι καλαίσθητοι πίνακες και το άπλετο φώς, το κάνουν κομψό και ζεστό. Κόστος διαμονής για δίκλινο δωμάτιο: από 90€
Peles_CastleΠτήσεις

Με απευθείας πτήσεις διάρκειας 1 ώρας και 40 λεπτών, με τις αεροπορικές Ryanair, Aegean και Τarom, και μέσο κόστος εισιτηρίου μετ’ επιστροφής στα 80€, είσαι ακόμα εδώ;
Για να λάβεις τις καλύτερες τιμές της αγοράς στείλε το αίτημα σου στο infoyo@yotrip.com

C0046T01

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

rodos

Τουριστική κίνηση δύο ταχυτήτων για τις ημέρες του Πάσχα, ανάλογα με την περιοχή - Ποιοι είναι οι δημοφιλέστεροι προορισμοί - Πρωτομαγιά ανοίγουν τα περισσότερα ξενοδοχεία της Ελλάδας

conan

Είτε πρωταγωνιστεί σε μουσικό βίντεο της K-pop, είτε πίνει ρούμι στην Κούβα, ο Αμερικανός τηλεοπτικός παρουσιαστής και παραγωγός, Κόναν Ο' Μπράιεν βιώνει αμέτρητες περιπέτειες στην ταξιδιωτική σειρά «Conan Without Borders»

poros_pasxa_main

Σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα, με αμέτρητες επιλογές για διαμονή, εστίαση και διασκέδαση