Χαλκιδική: Ανησυχία στους ξενοδόχους λόγω μειωμένων κρατήσεων

halkidiki-paralia

Η ολική επαναφορά της Τουρκίας, με μεγάλες προσφορές στις τιμές αλλά και οι παράνομες βραχυχρόνιες μισθώσεις, πλήττουν τον τουριστικό κλάδο

Στην καρδιά της high season μπήκε η τουριστική Χαλκιδική αλλά οι φορείς του κλάδου εκφράζουν προβληματισμό και ανοικτά λένε ότι θα είναι ευχαριστημένοι αν η χρονιά, κρατηθεί στα επίπεδα του 2017, ένα έτος εξαιρετικό για τον ελληνικό τουρισμό αλλά και για την Χαλκιδική ειδικότερα.Η θερινή σεζόν, που άνοιξε με χαμηλές θερμοκρασίες και σχεδόν καθημερινές και έντονες βροχοπτώσεις τον Ιούνιο, δοκιμάζεται από την ολική επαναφορά της Τουρκίας που έχει μάλιστα βγει πολύ επιθετικά στον ανταγωνισμό με μεγάλες προσφορές στις τιμές, ενώ ο ελληνικός κλάδος επιβαρύνεται από την υψηλή φορολογία, το φόρο διαμονής που είναι μία πρόσθετη επιβάρυνση για τον πελάτη και, το Airbnb ή μάλλον, την ως επί το πλείστον μη δηλωμένη βραχυχρόνια μίσθωση, που χτυπάει ευθέως τις νόμιμες και ελεγχόμενες επιχειρήσεις.«Η χρονιά για τη Χαλκιδική δεν ξεκίνησε καλά τον Ιούνιο, λόγω καιρικών συνθηκών. Πέραν αυτού, το τελευταίο δίμηνο έχει επανακάμψει δυναμικά η Τουρκία, που κάνει προσφορές της τάξης του 15%, με αποτέλεσμα ένας πελάτης που στην Ελλάδα, με μία συγκεκριμένη τιμή, παίρνει προσφορά για 4άστερο ξενοδοχείο, με την ίδια τιμή να παίρνει στην Τουρκία για 5άστερο», είπε στη Voria.gr ο πρόεδρος της ΠΟΞ και της Ένωσης Ξενοδοχείων Χαλκιδικής κ. Γρηγόρης Τάσιος.Όμως η υπερφορολόγηση του τουριστικού κλάδου, τώρα που επιστρέφουν οι μεγάλοι ανταγωνιστές- Τουρκία, αλλά και Αίγυπτος και Μαρόκο- δεν επιτρέπουν να αξιοποιηθεί η δυναμική που αναπτύχθηκε την προηγούμενη τριετία, εξήγησε ο κ. Τάσιος και αναφέρθηκε στο φόρο διαμονής, στο διπλασιασμό του ΦΠΑ σε διαμονή και εστίαση, στον υψηλό φορολογικό συντελεστή για τις επιχειρήσεις, στον υψηλό ΦΠΑ στις επιβατικές μεταφορές, στη κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά.«Εισπράττουμε ήδη τις επιπτώσεις του αυξημένου ανταγωνισμού. Κανονικά για την περίοδο από 15/7 μέχρι 20/8 οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία θα έπρεπε να ήταν στο 90% και όχι στο 75%-80%. Η ρωσική αγορά, λόγω και ιδιαιτέρων προβλημάτων που σχετίζονται με το ρούβλι, στρέφεται προς την Τουρκία και σε χώρες με πιο ελκυστικές τιμές. Για τη Χαλκιδική πρώτη σε αφίξεις από τις αγορές του εξωτερικού, είναι φέτος η Γερμανία και ακολουθεί η Βρετανία. Υπάρχει ανταπόκριση από τη δυναμική καμπάνια προβολής του νομού στις ευρωπαϊκές αγορές, υπάρχει η αγορά των Βαλκανίων, αλλά οι επιχειρήσεις του κλάδου είναι γενικότερα προβληματισμένος», πρόσθεσε ο κ.Τάσιος.Το αδήλωτο Airbnb χτυπάει τα ενοικιαζόμενα

Υπάρχει όμως και μία μεγάλη μερίδα επιχειρήσεων, που βλέπει τη φετινή χρονιά να έχει μείωση της τάξης του 7%-10%, κι αυτές είναι οι επιχειρήσεις ενοικιαζομένων δωματίων και διαμερισμάτων Χαλκιδικής.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας κ. Δημήτρη Χαδαλή, οι νόμιμες επιχειρήσεις του νομού δεν έχουν τρόπο να αντιμετωπίσουν τις εκατοντάδες των ιδιοκτητών, που εκμεταλλεύονται τις κατοικίες τους με τη μέθοδο της βραχυχρόνιας μίσθωσης, τύπου Airbnb, χωρίς καν οι περισσότεροι να ακολουθούν το πλαίσιο που επιβάλλει ο νόμος.

«Πρόκειται για μία ασύδοτη κατάσταση αυτή που αντιμετωπίζουμε.

Το φαινόμενο εκδηλώθηκε πριν τρία χρόνια και έχει ταχύτατα πάρει τεράστιες διαστάσεις για τον κλάδο μας. Σκεφθείτε ότι στη Χαλκιδική υπάρχουν νόμιμα, με άδεια ΕΟΤ, 2.400 καταλύματα, με 17.300 δωμάτια και περίπου 38.000 κλίνες και, τα παράνομα που τα εκμισθώνουν  στην αγορά της παραοικονομίας, υπολογίζουμε ότι είναι 2.000 καταλύματα» είπε ο κ. Χαδαλής και πρόσθεσε: «Πρόκειται για παράνομες μισθώσεις, διαμερίσματα, δωμάτια, βίλες ολόκληρες. Ακίνητα που τα περισσότερα βρίσκονται σε Κασσάνδρα και Σιθωνία και κάποια λίγα στο τρίτο πόδι. Βεβαίως, οι παράνομες μισθώσεις μας ανταγωνίζονται στο επίπεδο των τιμών. Φθάνουν να νοικιάζουν ολόκληρη βίλα προς 50 ευρώ την ημέρα. Οι τουρίστες, δελεάζονται από τις χαμηλότερες τιμές, δεν σκέπτονται ούτε θέματα ασφαλείας, ούτε παροχής υπηρεσιών. Πρέπει το υπουργείο Τουρισμού, το υπουργείο Οικονομίας, να ρίξουν το βάρος των ελέγχων σε αυτή την αγορά και αυτό μπορεί κυρίως να γίνει με ελέγχους στο internet».


Καταλήγοντας ο κ. Χαδαλής τονίζει ότι πέραν της απώλειας εσόδων για τις νόμιμες επιχειρήσεις αλλά και για το κράτος, μία άλλη πολύ σοβαρή πλευρά του προβλήματος είναι η συνεπαγόμενη υποβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, γιατί οι παράνομες μισθώσεις δεν ακολουθούν τους όρους λειτουργίας που οφείλουν να εφαρμόζουν όσοι με υπευθυνότητα αξιοποιούν τη βραχυχρόνια μίσθωση.  


Πηγή: www.voria.gr

ΣΧΟΛΙΑ (13)

Demek ξενοδοχοι

Λοιπόν επειδή πολύ προπαγάνδα για το Airbnb βλέπω ότι γίνεται και από το site καλά θα κάνετε να το βάλετε καλά στο μυαλό σας! Όπως οι ταρίφες που είχαν μονοπώλιο και τους το χάλασε η Uber έτσι κ εσείς, σε χαλάει επιχειρηματία το Airbnb? Που υστερεί; Σε ασφάλεια και σε παροχή υπηρεσιών; Τι διαφορετική ασφάλεια έχει ένα ενοικιαζόμενο δωμάτιο από το σπίτι που μένουν τα παιδιά μου; Τι παροχή υπηρεσιών προσφέρει κάποιος για ένα room to let? Τίποτα απολύτως, όσο για το παρανομο(;) κανονικά φορολογούνται τα Airbnb εσυ που δεν κόβεις απόδειξη ούτε για το 30% των κρατήσεων σου κοιτα ξανά τον καθρέφτη το πρωί και μην ξανά μιλήσεις άμα δεν έχεις @@@

Μαρία

Ψέματα λένε.Αν θέλεις να κλείσεις στη Χαλκιδική πρέπει να το κάνεις ανημερα Χριστούγεννα, βαρια βαρια μέχρι την Πρωτοχρονιά. Ιλα αυτα αν φυσικα διαθέτεις 1000 ευρω για 5 μέρες.Ορκίστηκα να μην ξαναπαρησω το ποδι μου. Ας καλοδεχτουν τους Βουλγαρους και τπυς Ρουμανους καθως και τους Σερβους αλλα και τους Σκοπθανους που κουβαλανε μεχρι και το ψωμι και τα νερα των διακοπων

Μιχαηλ

Μα πώς να πάει καλά η σεζόν όταν ένας σκοπιανος Βούλγαρος σερβος νοικιάζει ένα 2κλινο με 15 ευρώ ανά ημέρα και εγώ που ψάχνω για ένα τετραήμερο διακοπών μου λένε 300 ευρώ οι 4 μέρες και χωρίς αποδειξη παρακαλώ.οσο για παροχές και δικαιώματα ούτε για πλάκα...πέρσι στη μαγευτική Φολέγανδρο 15 Αύγουστο πλήρωσα 55 ευρώ το δίκλινο στη χώρα και εμένα υποχρεωμένος από την φιλοξενία του ιδιοκτήτη...βρείτε μου ένα λόγο να πάω Χαλκιδική...

Θεσσαλονικιος

Είμαι θεσσαλονικιός και κάθε χρόνο περνάω τουλάχιστον δύο εβδομάδες σύνολο διακοπών σ αυτό το πανέμορφο μέρος που λέγεται χαλκιδική,παρόλα αυτά ενω έχει τις δυνατότητες να γίνει απ τα καλύτερα τουριστικά θέρετρα του κόσμου η κλασσική κουτοπονηριά,απατεωνιά και τεμπελιά που χαρακτηρίζει τον μέσο νεοέλληνα σε συνδιασμό με την παντελή έλλειψη σωστών υποδομών κάνουν μια κατα τα άλλα πολύ όμορφη εμπειρία να μετατραπεί σε εφιάλτη!!Όταν πηγαίνεις σε νησιά όπως η Μύκονος και βλεπεις τον επαγγελματισμό του προσωπικού και των καταστημάτων,τις υποδομές και τις υπηρεσίες και μετά συγκρίνεις τα αντίστοιχα τηα χαλκιδικής δεν νομίζω να βρεις κανέναν απολύτως λόγο να έρθεις.....αλλά δεν λυπάμαι καθόλου γιατί αυτό επέλεξαν οι ντόπιοι εδω και πολύ καιρό,πλαστικό τραπεζάκι,πλαστική καρέκλα,μπιτσόμπαρα,αστρονομικές χρεώσεις χωρίς αντίκτυπο και να ελπίζουμε να έρθουν αρκετοι σερβοι/βούλγαροι/ρώσοι/βλαχοσκοπιανοί ώστε με τον μέσο όρο 5-10 ευρό που ξοδεύουν να βγάλουμε τα προς το ζην.....αν παραδειγματιζόντουσαν και ανέβαζαν το επίπεδο κυνηγώντας άλλου επιπέδου τουρίστες δεν θα υπήρχαν αυτά τα προβλήματα.Αλλά που κάθομαι και τα λέω απορώ,φωνή βοώντος εν τη ερήμο.

φωτης πραμαντα

τωρα καταλαβατε ολοι τι σημαινει ποιοτικος τουρισμος?? οταν ανασταλτικος παραγοντας ειναι το 15% εκπτωση και σε ανταγωνιζεται η τουρκια τι τουριστα περιμενεις? μπατιροτουριστα.... οσο δε για τους βαλκανιους οτι ειδικα τα μισα σκοπια ερχονται διακοπες Ελλαδα μαλλον δεν εχετε πολλοι (οχι ολοι) ιδεα τι σημαινει αριθμος αφιξεων.. τουριστας λογιζεται αυτος που κανει μινιμουμ 3 διανυκτερευσεις.. ολοι οι αλλοι ειναι επισκεπτες . και μαλιστα κακης ποιοτητας. ταπερακια με φαγητο, φορητο ψυγειακι με νερα και μπυρες , σκηνη για την παραλια κλπ κλπ. ξυπνηστε ..... αλλα βαση των υποδομων που προσφερεις τι περιμενεις???γιαυτο με δυο λεξεις ΠΟΙΟΤΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ στα βηματα Σαντορινης , Μυκονου λιγο Ροδου, λιγο Κρητης και αλλων προορισμων που κανουν βηματα προς τα εμπρος.

Nemesis

Δεν ξέρω τι ακριβώς γίνεται στη Χαλκιδική. Στις Κυκλάδες όμως και στην Αττική γίνεται χαμός από την εκρηκτική άνοδο του Τουρισμού, η οποία έχει συμπαρασύρει βεβαίως ως φυσιολογικό επακόλουθο και τις τιμές προς τα πάνω.

Giannis

Προσωπικά δεν μου κάνει ούτε κρύο ούτε ζέστη. Είναι αυτοί που καταντησαν τις διακοπές απαγορευμένο ειδος-φρουτο για την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων. Όταν χρειάζεσαι 330 € ανά διανυκτέρευση , για να κάνεις διακοπές , ε ! τότε ας δουλέψουμε με τους Σέρβους τους Σκοπιανούς τούς Ρουμάνους και τόσους άλλους Βαλκάνιους πού κατακλύζουν την Ελλάδα , με τιμές στο 1/3 αυτών που πλήρωσα για τις οικογενειακές μου διακοπές. Ας πάνε λοιπόν να πνιγούνε όλοι μαζί .

Ελενα

Δε φταιει καμμια τουρκια κ κανενας φπα...το οτι δε ξερετε απο τουρισμό φταει..νομιζατε οτι με τους βαλκανιους τους ταπερακιδες θα βγαλετε εκατομμύρια κ με τα δωματια σας τα τσαντίρια..ασε που ολα τα ξςνοδοχεια σας ειναι χαμηλοτερου επιπεδου κ απο της γκανας...κ η ευγένεια σας θυμιζει απογονους πειρατων...ο καθενας όπως στρωνει κοιμάται. ..

Μόνο AirBnB, τέλος ο βιομηχανικός τουρισμός.

Ακόμα και οι Έλληνες προτιμούν το BnB σε σχέση με το βιομηχανικό τουρισμό. Κλείνεις ένα κανονικό σπίτι και έχεις την ηρεμία σου. Με τα room to let έχεις κάθε καρυδιάς καρύδι στο διπλανό δωμάτιο σου και μπορεί να κάνουν όργια το βράδυ μεθυσμένοι και να μη σε αφήσουν να κοιμηθείς. Τα ξενοδοχεία και τα δωμάτια τελείωσαν, μόνο για κάτι Ρώσους τουρίστες είναι αυτά.

giannis

η κατασταση ειναι δυστυχως πολυ χειρότερη από αυτη που περιγραφεται στο άρθρο... Πλήθος κόσμου ( βαλκάνιοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία) με σχεδόν καθόλου ...χρηματα μαζί τους.Νοοτροπίες αρπαχτής από όλους του τουρισμού και δυστυχώς ασυδοσία στο έπακρον! Αν δε υπάρχει και ταξιδιωτική οδηγία από Ρωσία ,όπως ακούγεται, για τη χωρα για το γνωστο θέμα ,τότε κλάψτα...Η αρχη του τέλους ολοφανερα είναι κοντά...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

touris

H ημερίδα επικεντρώνεται στην εξέλιξη του τουριστικού κλάδου σε συνδυασμό με τη μεγάλη αύξηση του τουριστών, την ανάδυση νέων ταξιδιωτικών αγορών και της αναγκαίας ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών