Η γη των Αστροπαλίτων: 16.000 κατσίκια, τοπία Mad Max και βότκες «Imported from the USSR»

Η γη των Αστροπαλίτων: 16.000 κατσίκια, τοπία Mad Max και βότκες «Imported from the USSR»

Το ταξίδι σε αυτό το νησί του νοτίου Αιγαίου είναι μια μοναδική εμπειρία

votka_main01
Το δικινητήριο τουρμποελικοφόρο αεροσκάφος της Sky Express απογειώνεται από τον διάδρομο του «Ελευθέριος Βενιζέλος» και χάνεται μέσα στο βαθύ γκρι του Αττικού ουρανού. Από τα δερμάτινα καθίσματα του έως το απέραντο μπλε του νότιου Αιγαίου, εκεί που πάντα έχει ήλιο, ούτε 50 λεπτά δρόμος.

Είναι ευλογία που το τυλιγμένο σε ήρεμα και γαλανά νερά και με σχήμα πεταλούδας νησί της Αστυπάλαιας προσεγγίζεται μέσω αέρα. Δύσκολο να παλέψεις ταξίδι εννέα ωρών με το καράβι.

Η προσγείωση στο μικροσκοπικό αεροδρόμιο του νησιού, γνωστό κι ως «Αερολιμένας Παναγίας» με τον φθαρμένο ιμάντα αποσκευών σε ταξιδεύει δεκαετίες πίσω ενώ η πρώτη επαφή με τους εκπρόσωπους της φυλής των Αστροπαλίτων δημιουργεί προσδοκίες.

Χαμογελαστοί, εγκάρδιοι κι αληθινοί, οι ντόπιοι σε προδιαθέτουν για τις εμπειρίες που πρόκειται να ζήσεις στο νησί των Δωριέων.

Κι ύστερα είναι αυτή η ανεξήγητη ενέργεια που την αισθάνεσαι από το πρώτο σου κιόλας βήμα. Είναι η ενέργεια που φορτίζει τις μπαταρίες και γεμίζει τους πνεύμονες οξυγόνο. Είναι η θαλασσινή αύρα που δίνει ρυθμό στα πόδια να σύρουν το χορό στα μπαρ, στους γάμους, στα πανηγύρια.

Κλείσιμο
Καθώς οδεύεις προς τη χώρα η δεύτερη εικόνα που αντικρίζεις είναι η θέα που σου παίρνει την ανάσα. Το άπειρο μπλε καθώς κοιτάς από ψηλά.

«Μπαλκόνι Θεα» στο Chrysalis 
astipalaia-6


Αυτό το «μπαλκόνι με θέα» το συναντάς παντού στο νησί και εύκολα μπορείς να το παρομοιάσεις με μια μικρή Σαντορίνη. Μια Σαντορίνη, τριάντα χρόνια πίσω, στη πιο παραδοσιακή και ακατέργαστη της μορφή.

Να τι άλλο είναι η Αστυπάλαια: μια πανέμορφη γυναίκα που σαν ξυπνά το πρωί δεν χρειάζεται φτιασίδια, τα γνωστά εξελιγμένα φωτογραφικά φίλτρα για να την αιχμαλωτίσεις.

Οι ντόπιοι εκμοντερνίζουν το μέσα, ωστόσο, αφήνουν απαράλλαχτο το έξω.  Η παραδοσιακή Αστυπαλίτικη αρχιτεκτονική μπορεί και συνδυάζεται με την προσιτή πολυτέλεια. Κατάλευκα κτίρια, ενιαίοι όγκοι, ευθείες με καμπύλες στο τελείωμα, φως και σκιά. Όλοι οι κοινόχρηστοι χώροι είναι ευρύχωροι και φιλικοί προς το περιβάλλον ώστε να διασφαλίζεται η αρμονία και η ανανέωση.

Η γαστρονομία

Έχοντας στο στόμα τη γεύση από τα τυροπιτάκια με γέμιση κοπανιστή απ’ τα χεράκια της κυρά Νίνας (βγαίνει από το Αγγελίνα) στο Chrysalis, τα λαζάνια με γέμιση φρέσκου αστακού της Μαρούλας στην «Άγονη Γραμμή» και το κατσικάκι στη λαδόκολλα που ετοίμασε η Βαρβάρα στην κουζίνα του «Μπαρμπαρόσα », δεν ήθελε και πολλή σκέψη. Η επίσκεψη στις φημισμένες παραλίες του νησιού θα καθυστερούσε.

Λαζάνια με γέμιση φρέσκου αστακού απο τα χεράκια της Μαρουλα στην Άγονη Γραμμή 

astipalaia-1


Εάν στρογγυλοκαθίσεις σε ένα από τα γραφικά ταβερνάκια της Χώρας είναι αποδεδειγμένα αδύνατον να ξεκινήσεις για τις παραλίες. Δεν είναι μόνο τα φαγητά που ενθουσιάζουν, είναι και τα ρακόμελα που σβήνουν γλυκά τις φωτιές στον ουρανίσκο

Το ρακόμελο της Μαρουλας
astipalaia-5


Κι αν είσαι τυχερός και πέσεις πάνω σε κάποιο γαμήλιο γλέντι όπως καλή μας ώρα, της Μαρίας και του Γιάννη, «μην το κουνήσεις ρούπι» θα σε παροτρύνουν οι ντόπιοι.

Κάτι το πέρασμα της νύφης υπό την συνοδεία βιολιών, κάτι το υπερθέαμα από τα βεγγαλικά (περισσότερα κι απ’ τη συναυλία του Αντώνη Ρέμου στο Nammos) κάτι οι κρυμμένοι θησαυροί με τις βότκες "Imported from the USSR" που ξεθάβονται από τις αποθήκες και ο χρόνος αυτόματα σταματά στη γη των Αστροπαλίτων.

Βότκες απο την εποχή της ΕΣΣΔ
astipalaia-7


Την επόμενη μέρα όμως, δίχως άλλη αναβολή, ξεκινά κι η περιπλάνηση στα άγρια τοπία που καταλήγουν στις παραδεισένιες παραλίες.

Το ασυμβίβαστο τοπίο και η μυσταγωγική, πρωτόγονη φύση του, θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελέσει το φυσικό σκηνικό για να γυριστεί το επόμενο Mad Max καθώς το υπερυψωμένο τετράτροχο όχημα εξερευνεί ένα καινούργιο σύμπαν από σκόνη και γυμνή πέτρα ενώ στα αυτιά μας ηχούν βελασμοί 16.000 γιδιών και προβάτων!

Έτσι εξηγείται και το άφθονο “λαμπριανό”, το αρνί ή κατσίκι, γεμιστό με ρύζι και εντόσθια, που ψήνεται αποβραδίς σε χαμηλό φούρνο με ξύλα. Είναι τόσο μαστορικά ψημένο που παραμένει ζουμερό και τραγανό παρόλο που ψήνεται τόσες ώρες.

Κατσικάκι στη λαδόκολλα απο την κουζίνα του  Μπαρμπαρόσα  
astipalaia-4


Αρκετά όμως με το φαγητό.

Οι παραλίες

Πήγαμε στις Βάτσες που βρίσκεται στην νοτιοδυτική πλευρά της Αστυπάλαιας. Ίσως μία από τις ωραιότερες παραλίες του νησιού. Απευθύνεται σε εκείνους που προτιμούν την ηρεμία και τη χαλάρωση. Μια πολύ όμορφη ακτή στην κατάληξη δύο βουνοπλαγιών που είναι καλυμμένη με βότσαλο και διαθέτει πεντακάθαρα γαλάζια νερά για να απολαύσετε το μπάνιο σας. Πριν τις Βάτσες όμως στρίψαμε δεξιά στον χωματόδρομο ψάχνοντας για τα Καμινάκια. Βρίσκεται στην νοτιοδυτική πλευρά του νησιού σε ένα μικρό κόλπο.. Χωρίς να είναι ιδιαίτερα προστατευμένη από τον αέρα, η παραλία είναι σχετικά μεγάλη σε μέγεθος με την άμμο και το ψιλό βότσαλο να συνδυάζονται αρμονικά στην ακτή. Τα νερά είναι ζεστά, καταγάλανα και βαθαίνουν σχετικά γρήγορα.

Άμμο και βότσαλο συνδυάζονται αρμονικά στην παραλία Καμινακια 

IMG_2440

astipalaia-3


Στην παραλία Κουτσομύτη ανακαλύπτεις την «εξωτική ζώνη» της Αστυπάλαιας, στη Χρυσή (Ψιλή Άμμος) απολαμβάνεις την όμορφη αμμουδιά και τα καθαρά νερά και στις Κούνουπες μένεις με το στόμα ανοιχτό. Μια στενή λωρίδα γης ενώνει την μια πλευρά της νησίδας με την άλλη σχηματίζοντας παραλία και από τις δύο πλευρές με νερά που σε χρώμα μοιάζουνε με πισίνα. Η πρόσβαση γίνεται μόνο με σκάφος κι αν δεν διαθέτετε το δικό σας τότε μπορείτε να συνεννοηθείτε με τα τουριστικά σκάφη στον Πέρα Γιαλό. Αναχωρούν καθημερινά (καιρού θέλοντος) για εκδρομές σε απομακρυσμένες παραλίες του νησιού.

Σύμφωνα με τη νέα στρατηγική προσαρμοσμένη στο τουριστικό προϊόν του νησιού που συνοδεύεται από καμπάνια προβολής και σειράς πρωτότυπων δράσεων, η φετινή τουριστική χρονιά, προβλέπεται εντυπωσιακή για την Αστυπάλαια καθώς ξεκινάει και η κρουαζιέρα με δυο αφίξεις.

Η μια στις 28 Ιουλίου και η επόμενη στις 24 Αυγούστου με 600 άτομα ανά άφιξη, ενώ από τον επόμενο χρόνο το νησί θα συνδέεται αεροπορικώς και με άλλους προορισμούς της Βόρειας Ελλάδας. Η παρουσίαση της νέας τουριστικής καμπάνιας έγινε το περασμένο Σάββατο στο δημοτικό σχολείο του νησιού από την εταιρία συμβούλων τουρισμού του δήμου, MTC Group, παρουσία του περιφερειάρχη νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου, του δημάρχου κ. Πανορμίτη Κονταράτου, της αντιδημάρχου τουρισμού κυρίας Μαρίας Καμπούρη, δημοτικών συμβούλων και πολλών επαγγελματιών από το χώρο των καταλυμάτων και αν κρίνουμε από το περιεχόμενο των ανακοινώσεων και των συζητήσεων, τα μηνύματα για το τουριστικό μέλλον του νησιού είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά ..

Ο περιφεριαρχης Νοτιου Αιγαίου κ. Γιώργου Χατζημάρκου με τον κ. Πανορμίτη Κονταράτο, την αντιδημαρχο τουρισμού κυρία Μαρία Καμπούρη, τον κ. Νότη Μαρτάκη της Mtc Group και την συμβουλο τουριστικου marketing κυρια Μαρία Τζάνου και ο αντιπεριφερειάρχης, κ. Ζανετίδης Φιλήμων

astipalaia-9

Η Αντιδήμαρχος τουρισμού υπογράμμισε τη συμβολή της Sky Express στην τουριστική ανάπτυξη του νησιού.  Η δραστηριοποίηση της εταιρείας με τον στόλο νέας τεχνολογίας και τη μοναδική εμπειρία πτήσης που προσφέρει σε όλους τους επιβάτες επέφερε αύξηση της αεροπορικής επιβατικής κίνησης. Η Αστυπάλαια πλέον χάρη στη Sky Express συνδέεται γρήγορα και άνετα όλο το χρόνο με την Αθήνα και τα Δωδεκάνησα.

sky-express


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης