Πού πάνε τα έσοδα των Ελλήνων ξενοδόχων

Πού πάνε τα έσοδα των Ελλήνων ξενοδόχων

Πόσα έσοδα ανά δωμάτιο ξενοδοχείου πάνε σε φόρους, μισθούς, λειτουργικά έξοδα

Πού πάνε τα έσοδα των Ελλήνων ξενοδόχων
Από τα 100 ευρώ της τιμής ενός δωματίου σε ένα ξενοδοχείο στην Ελλάδα, τα 16,6 ευρώ πάνε σε φόρους, όταν στην Κύπρο το αντίστοιχο ποσό είναι ακριβώς στο μισό και συγκεκριμένα στα 8,3 ευρώ. Μεταξύ των χωρών της Νότιας Ευρώπης η χώρα μας αποδεικνύεται ότι έχει την… πρωτοκαθεδρία όσον αφορά τους φόρους επί της τιμής ενός δωματίου αν ληφθεί υπόψη ότι στην αμέσως πιο ακριβή από εμάς Κροατία, οι κάθε είδους φόροι απορροφούν 13,3 ευρώ επί του συνόλου της τιμής των 100 ευρώ και ακολουθεί η Ιταλία με 12,7 ευρώ, η Ισπανία, 10 ευρώ και η Τουρκία 9,5 ευρώ.

Αντίθετα, όσον αφορά την καθαρή μισθοδοσία των εργαζομένων η χώρα μας είναι η πιο φθηνή, δεδομένου ότι για τον συγκεκριμένο σκοπό καταβάλλονται 17,1 ευρώ, όταν στην Κύπρο το αντίστοιχο ποσό φθάνει τα 26,1 ευρώ.

Τα στοιχεία παρουσίασε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Γιάννης Ρέτσος  στην εκδήλωση που διοργάνωσε την περασμένη εβδομάδα ο κ. Ντέκλαν Κοστέλο, επικεφαλής του κλιμακίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα με τίτλο «ECFIN Seminar for Journalists from Euro Area Countries».

Σε μία προσπάθεια να καταδείξει την υπερφορολόγηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος ο κ. Ρέτσος αναφέρθηκε αναλυτικά στο πώς κατανέμονται τα έσοδα ενός ξενοδοχείου στην Ελλάδα και σε άλλες ανταγωνίστριες χώρες της Μεσογείου, με μία ενδεικτική τιμή για όλες τις περιπτώσεις στα 10 ευρώ: Στην Ελλάδα, όπως και στις υπόλοιπες πέντε χώρες (Κύπρος, Τουρκία, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία) από τα 100 ευρώ, τα 28,9 ευρώ απορροφώνται για τα λειτουργικά έξοδα του ξενοδόχου. Ο καθαρός μισθός που λαμβάνει ο κάθε εργαζόμενος σε ένα ξενοδοχείο στην Ελλάδα είναι ο χαμηλότερος (17,1 ευρώ) και ακολουθούν Ιταλία (17,9 ευρώ), Κροατία (19,1 ευρώ) και Ισπανία (19,6 ευρώ), ενώ στην Τουρκία και την Κύπρο σε μισθούς καταβάλλονται 20 και 26,1 ευρώ αντίστοιχα από το σύνολο των 100 ευρώ.

Κλείσιμο
Διαβάστε περισσότερα στο www.newmoney.gr 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης