Πέντε μυστικά της Ευρώπης... λίγο πριν τα ανακαλύψουν οι πολλοί

Πέντε μυστικά της Ευρώπης... λίγο πριν τα ανακαλύψουν οι πολλοί

Δείτε τα πιο ανερχόμενα και ακόμη... αμόλυντα από τους πολλούς hot spots της Ευρώπης σήμερα

Πέντε μυστικά της Ευρώπης... λίγο πριν τα ανακαλύψουν οι πολλοί
Στη σκιά της πολύβουης Ibiza, της κοσμικής λίμνης Como και μακριά από τα πολυσύχναστα μονοπάτια του ιταλικού νότου, κρύβονται καλά κρυμμένα μυστικά.  Πόλεις που θα σας κοιμίσουν σε ατμοσφαιρικές σπηλιές, νησιά που έχουν για πύλες τους παγωμένους διαδρόμους και λίμνες στις παγωμένες Άλπεις που στις όχθες τους μεγαλώνουν εξωτικοί, τροπικοί φοίνικες. Ανακαλύψτε τα πιο ανερχόμενα και ακόμη αμόλυντα από τους πολλούς hot spots της Ευρώπης σήμερα.


Ματέρα, Ιταλία

Η αγαπημένη πόλη του Πιερ Πάολο Παζολίνι, αλλά και του Φράνσις Φορντ Κόπολα. Ο πρώτος τη χρησιμοποιούσε για σκηνικό στις ταινίες του, ενώ για τον δεύτερο ήταν ο τόπος που γεννήθηκε ο παππούς του. Μάλιστα άνοιξε πολύ κοντά από εδώ, στο χωριό Bernalda το έκτο του ξενοδοχείο.  Η Ματέρα μοιάζει σα χειροποίητη. Σαν ο δημιουργός της να την έπλασε με το χέρι με ασβεστόλιθο και μετά να σκάλισε τις στέγες και τα παράθυρα. Παρέμενε άγνωστη. Μια πόλη-φάντασμα στην επαρχεία Basilica μέχρι που την ανακάλυψαν οι χίπηδες, οι καλλιτέχνες και η UNESCO που την έχει πλέον υπό την προστασία της από το 1993. Μακριά από τις τουριστικές διαδρομές του υπόλοιπου Νότου, απομονωμένη ανάμεσα στους δύο βράχους που σχηματίζονται στο βάθος, έχει σμιλευτεί από το χείμαρρο Gravina. Τα όρια μεταξύ των σπιτιών της δεν είναι ευδιάκριτα. Σφιχταγκαλιασμένα, το ένα μπλέκεται με το άλλο. Πολλές φορές η στέγη του ενός γίνεται διάδρομος ή βεράντα για το άλλο. Την καλύτερη θέα θα την έχετε από το Parco della Murgia Materana με τις δύο συνοικίες των Sassi (προϊστορικές κατοικίες που χρονολογούνται από το 9000 π.Χ. και μοιάζουνε με σπηλιές), Sasso Barisano και Sasso Caveoso, να διακρίνονται μπροστά σας, ενώ το άδειο φαράγγι θα ανοίγει μπροστά από τα πόδια σας.







Που να μείνετε
Albergo Diffuso Sassi di Matera
Κλείσιμο
Δωμάτια λαξεμένα μέσα στους βράχους του Sassi. Πέτρινες καμάρες, λιτή διακόσμηση και έπιπλα που τηρούν τις παραδόσεις συνθέτουν τους εσωτερικούς χώρους, όπου όλα γίνονται κάτω από διακριτικό φως. Το επιβλητικό σκηνικό συνθέτουν μοναστηριακά τραπέζια, ξύλινες καρέκλες, παραδοσιακές εστίες και πολλά εργαλεία που έχουν μετατραπεί σε έργα τέχνης. Στο δωμάτιο via Civita 35, ο νιπτήρας είναι τοποθετημένος σε ξύλινη καρέκλα καφενείου (Via Madonna delle Virtu, τηλ.: 0039 0835 332744 www.sassidimatera.com, από €300 το δίκλινο).







Hotel Sant' Angelo

Όλα τα δωμάτια, από τις κρεβατοκάμαρες μέχρι την κουζίνα, αναπαλαιώθηκαν πρόσφατα για να μετατραπούν σε ένα “διαφορετικό” ξενοδοχείο σκαμμένο κυριολεκτικά στη γη. Bγείτε στο μπαλκόνι και δείτε το θέαμα: στο πέρασμα των αιώνων, ο χείμαρρος Gravina έχει διαβρώσει τους μαλακούς τοίχους, σχηματίζοντας ένα βαθύ, εντυπωσιακό γκρεμό (Piazza San Pietro Caveoso, τηλ.: 0039 0835314010, www.hotelsantangelosassi.it, από €87 το άτομο).





Muhu Island, Εσθονία

Πρόκειται για ένα μικρό νησί, που ωστόσο είναι το τρίτο σε μέγεθος της χώρας. Συνδέεται με ferry boat όλο το χρόνο με το κύριο ηπειρωτικό της κορμό, ενώ το χειμώνα σχηματίζεται ένα παγωμένο μονοπάτι μέσα στη θάλασσα. Μέσω αυτού κάτοικοι και επισκέπτες με διάφορα μέσα περνούν στην απέναντι όχθη. Σε τούτο το τόπο κατοικούν- πέρα από τους ντόπιους- ανεμόμυλοι, οι οποίοι δεν βρίσκουν άλλο πρόσφορο έδαφος στη χώρα. Πέρα από τον άνεμο όμως, στο νησί έχει για σπίτι του και ο θεός Πάνας. Η εκκλησία του 13ου αιώνα είναι διάσημη για τα τολμηρά παγανιστικά μοτίβα της στην Αγία Τράπεζα της. Στο παρελθόν στα 1917, στα ανοιχτά του νησιού έχει πραγματοποιηθεί, η ναυμαχία Ήχου της Σελήνης μεταξύ Ρωσίας-Γερμανίας. Επιπλέον, από εδώ πέρασαν οι Σταυροφόροι στα 1227. Σήμερα, όλα είναι πιο ήσυχα και πιο ειρηνικά. Μικρά ήρεμα ψαροχώρια με μικρά εστιατόρια δίπλα στο κύμα θα σας μυήσουν στη τέχνη του σωστά ψημένου σολομού, αλλά και σπίτια κρυμμένα μέσα στις φυλλωσιές θα σας θυμίζουν το μικρό σπίτι στο λιβάδι. Στα δρομάκια χαμογελαστές γιαγιάδες με κεντητές μαντίλες θα σας πουλούν παραδοσιακά παπούτσια που μοιάζουν λίγο με τις παραδοσιακές παντόφλες που πλέκουν οι γιαγιάδες στην Ήπειρο.






Πού να μείνετε

Padaste Manor
Η καλύτερη επιλογή στο νησί. Ξύλινο, παραδοσιακό, αλλά με service που θα ζήλευαν πολλά ξενοδοχεία της πρωτεύουσας Ταλίν. Δωμάτια με ξύλινα πατώματα, ψηλά ταβάνια με γυμνά δοκάρια, περσικά χαλιά και βεράντες που ατενίζουν τους βάλτους και τα γύρω δάση. Εξαιρετική είναι η δουλειά που γίνεται στο εστιατόριο Alexander. O σεφ Alexander von Buxhoeveden έχει συνδυάσει με μοναδικό τρόπο τις παραδοσιακές συνταγές με τις σύγχρονες τάσεις της βορειοευρωπαϊκής κουζίνας. Αυτή την εποχή, είναι περήφανος για τις μανιταρόπιτες και τα πεπαλαιωμένα τυριά (www.padaste.ee, από €204 το δίκλινο).







 Formentera, Ισπανία



Είναι αλήθεια, την λατρεύει η Κέιτ Μος. Το νησί-Βενιαμίν των Βαλεαρίδων νήσων έχει καταφέρει να μένει κρυμμένο από το μαζικό τουρισμό της Ίμπιζα, αλλά οι μυημένοι ξέρουν ήδη το μυστικό για τα γαλαζοπράσινα νερά, τις ζαχαρένιες αμμουδιές, τα πολύχρωμα cocktails και τις μεσημεριανές σιέστες χωρίς ηλεκτρονική μουσική στο διαπασών από το κοντινό beach bar. Οι ιδανικές θερμοκρασίες για κολύμπι κρατούν μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου, η μποέμ ατμόσφαιρα όμως παραμένει όλο το χρόνο. Η μικρή της έκταση κάνει εύκολη την εξερεύνηση της, έχει δυο σπάνιες ομορφιές λιμνοθάλασσες και η πρωτεύουσα της είναι ένα μικρό, συμπαθέστατο χωριό με κάστρο του 18ου, που τις νύχτες γίνεται πολύ ατμοσφαιρικό.







Που να μείνετε

Insotel Club Formentera Playa

Σοφιστικέ ξενοδοχείο με δωμάτια και σουίτες που για παράθυρα έχουν φινιστρίνια. Κυριαρχεί το λευκό χρώμα και ο μίνιμαλ σχεδιασμός (Playa Migjorn . C.P: 07860. Formentera, 0034 971 32 80 00, www.insotel.com, από €120 το δίκλινο).






Lodz, Πολωνία



H τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Πολωνίας έχει βιομηχανικές ρίζες. Παλιότερα αποκαλούνταν ως το Μάντσεστερ της Ανατολικής Ευρώπης. Τα τελευταία χρόνια, η πόλη γνωρίζει ιδιαίτερη άνθιση σε γράμματα, τέχνες και πολιτισμό. Χαρακτηριστικά, η Σχολή Κινηματογράφου έχει κερδίσει τρία Όσκαρ, συμπεριλαμβανομένου του Ρόμαν Πολάνσκι, ενώ Elton John επέλεξε τη Lodz Atlaz Arena για να δώσει μια από τις πολύ λίγες συναυλίες στο πλαίσιο της φετινής καλοκαιρινής του περιοδείας.





Κατά μήκος του δρόμου Piotrkowska, μια από τις μεγαλύτερες εμπορικές λεωφόρους της Ευρώπης, υπάρχουν πάνω από εκατό bar με ζωντανή μουσική, ενώ εστιατόρια με διακρίσεις σερβίρουν πολωνικά ή εβραϊκά πιάτα. Κλείστε τραπέζι οπωσδήποτε στο  Anatewka στο οποίο θα τρώτε συνοδείας βιολιού. Μη φύγετε αν δεν περάσετε από το Manufaktura. Έναν πύργο του 19ου αιώνα που έχει μετατραπεί σε σύγχρονο πολυχώρο πολιτισμού με κλαμπ, καρουζέλ, σινεμά, μουσεία, galleries. Το πιο σημαντικό από όλα είναι πως η πόλη δονείται από τη καλλιτεχνική δημιουργία. Κολεκτίβες, θεατρικές ομάδες, θίασοι, μπάντες και design στούντιο δημιουργούν, δρουν και ψάχνουν να ανακαλύψουν νέες τάσεις μετατρέποντας τη πόλη τους σε ένα πολύ ενδιαφέρον πολιτιστικό προορισμό. 







Που να μείνετε

Andel's Hotel
Ένα πρώην εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας μετατράπηκε σε ένα τετράστερο boutique ξενοδοχείο πάνω στη διάσημη λεωφόρο Piotrkowska. Highlight, η μόνιμη έκθεση του ξενοδοχείου με έργα σύγχρονης τέχνης από Πολωνούς και διεθνείς καλλιτέχνες, όπως οι τεράστιες τοιχογραφίες της Joanna Małecka και τα γλυπτά του Gregor Eldarb. Άξια λόγου και η πισίνα-μέρος του spa- στη ταράτσα του ξενοδοχείου. Ο γυάλινος θόλος που την προστατεύει δίνει απεριόριστη θέα στη κίνηση και τον παλμό όλης της πόλης (Ogrodowa 17, Τηλ.: 0048 42 279 10 00, www.vi-hotels.com, από € το δίκλινο με πρωινό)





Τιτσίνο, Ελβετία



Η πολυφωτογραφημένη λίμνη Como στην Ιταλία έχει κλέψει τη φήμη που της αξίζει. Το ηλιόλουστο Τιτσίνο είναι μόλις λίγα λεπτά της ώρας μακριά της, αλλά ανήκει στην Ελβετία (Ιταλόφωνο Ελβετικό καντόνι) και έχει πάρει το όνομα του από τον ποταμό που διατρέχει εξ' ολοκλήρου τη νότια κοιλάδα των Άλπεων. Γαλαζοαίματοι, επιχειρηματίες ή σταρ που θέλουν πραγματικά να απομονωθούν προτιμούν τις βίλες που είναι κρυμμένες γύρω από τη λίμνη Lugano και απολαμβάνουν τις υπηρεσίες του ιδιωτικού τους butler ξαπλωμένοι στους παραδεισένιους κήπους τους. Εσείς, μπορείτε να κάνετε απλώς το γύρο της λίμνης με ποδήλατο ή με άλογα με την βοήθεια των ειδικών, μιας και υπάρχουν πολλοί ιππικοί όμιλοι στην περιοχή. Το παράδοξο είναι ότι στο δρόμο σας, η πυκνή βλάστηση των Άλπεων σταματά για να ξεπεταχτούν μερικοί φοίνικες, οι οποίοι προσθέτουν νότες εξωτικού προορισμού στο τοπίο.





Που να μείνετε

Villa Castagnola

Πολυτελές ξενοδοχείο στις όχθες της λίμνης. Δωμάτια και σουίτες που συνδυάζουν τη βαριά κλασική διακόσμηση με τα μοντέρνα twist, τη πολυτέλεια με το cool και χαλαρό service. Οι ιδιοκτήτες θέλουν οι θαμώνες τους να νιώθουν πως έχουν έρθει σε φιλικό σπίτι. Το ξενοδοχείο οργανώνει πολλές δραστηριότητες στη φύση, οι περισσότερες από τις οποίες είναι δωρεάν. Μη φύγετε αν δεν πάρετε το πρωινό σας σε μια από τις βεράντες που έχουν θέα όλη τη λίμνη και να κάνετε βουτιά από τις ξύλινες προβλήτες (Viale Castagnola 31, 6906 Lugano, τηλ.: 0041 91 973 25 55, www.villacastagnola.com, από 230).




Matarranya Region, Ισπανία



Η ισπανική απάντηση στη Τοσκάνη. Βρίσκεται στην Ανατολική Αραγονία και συνορεύει με την Καταλονία και την Βαλένθια. Μια επαρχία γεμάτη αμπέλια, ποταμάκια και χιλιόχρονους ελαιώνες. Η ζωή εδώ κυλά αργά, γλυκά και παραδοσιακά με κατοίκους που ξυπνούν πρωί πρωί και αφού ποτίσουν το κήπο τους παίρνουν τα άλογα τους, ή τα ποδήλατα τους και πάνε στις φάρμες τους. Ανάλογα με το είδος του αναβάτη που είστε, μπορείτε και εσείς να εξερευνήσετε τα οινοποιεία ή τις φάρμες της περιοχής. Στο δρόμο θα συναντήσετε παλιά κάστρα, γκρεμισμένα φρούρια και οχυρά που θα σας κάνουν να πιστέψετε πώς τα γυρίσματα του σήριαλ Game of Thrones θα μπορούσαν να είχαν γίνει και εδώ.









Που να μείνετε

Hotel Torre Del Visco
Με θέα τους καταπράσινους λόφους που αυτό τον καιρό βρίσκονται σε αναβρασμό λόγω τις συγκομιδής των ελιών, αλλά και της νέας σοδειάς του κρασιού, τούτο το ξενοδοχείο σας πάει ταξίδι στο χρόνο. Πρόκειται για ένα πέτρινο πύργο, ο οποίος έχει αναστηλωθεί με σεβασμό στην ταυτότητα και την παράδοση του γι΄ αυτό θα βρείτε αυθεντικές τοιχογραφίες και αντίκες εξαιρετικά προσεκτικά διατηρημένες. Οι υπεύθυνοι του ξενοδοχείου μπορούν να κανονίσουν για εσάς εξερεύνηση στη γύρω περιοχή με άλογα. Οι νύχτες κυλούν με fados στα φιλόξενα σαλόνια (Fuentespalda, τηλ.: 0034 978769015, torredelvisco.com, από €161 το δίκλινο).



Πηγή: www.arttravel.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης