Τα 10 πιο όμορφα χωριά της Ευρώπης

Τα 10 πιο όμορφα χωριά της Ευρώπης

Πόσα έχετε ακούσει για τον παράδεισο της γαλλικής γαστρονομίας Tremolat, για το χωριό του Πινόκιο στη Γερμανία ή το ελβετικό Binn που οι κάτοικοι έχουν επιλέξει να σταματήσουν το χρόνο;

Στο σκαμνί για το Βατοπέδι
Τα 10 πιο όμορφα χωριά της Ευρώπης
Το Παρίσι, το Λονδίνο και η Ρώμη δεν χρειάζονται συστάσεις. Αλλά πόσα έχετε ακούσει για τον παράδεισο της γαλλικής γαστρονομίας Tremolat, για το χωριό του Πινόκιο στη Γερμανία ή το ελβετικό Binn που οι κάτοικοι έχουν επιλέξει να σταματήσουν το χρόνο; Στα 10 πιο όμορφα χωριά της Ευρώπης, επιβεβαιώνεται το γνωμικό ότι τα πιο πολύτιμα πράγματα κρύβονται σε μικρές συσκευασίες.
 
Rothenburg ob der Tauber, Γερμανία
Κουκλίστικη πόλη σε λόφο με κόκκινα τείχη τριγύρω της και τον ποταμό Tauber να απλώνεται από κάτω της. Ο Γουόλτ Ντίσνεϊ μαγεύτηκε τόσο από το σκηνικό της πόλης που την χρησιμοποίησε ως έμπνευση για το χωριό στην ταινία “Πινόκιο”. Τα μεσαιωνικά και αναγεννησιακά σπίτια με τις κόκκινες σκεπές διατηρούνται εδώ και αιώνες και αποκαταστάθηκαν πλήρως μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
 
Κλείσιμο
 
Cesky Krumlov, Τσεχία
Είναι ένα από τα πιο παλιά χωριά της χώρας και βρίσκεται σε μια κοιλάδα της Βοημίας νότια του δάσους Blansko. Το χωριό αναπτύχθηκε γύρω από το γοτθικό κάστρο του 13ου αιώνα ενώ στα πέτρινα καλντερίμια του είναι χτισμένα γοτθικά, μπαρόκ και αναγεννησιακά κτίρια που στεγάζουν γκαλερί, cafe και κουκλίστικους ξενώνες.


 
Palmanova, Ιταλία
Ιδρύθηκε το 1593 σαν οχυρό της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας και είναι χτισμένη σε 18γωνο σχήμα. Ανήκει στις πόλεις παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO και από ψηλά μοιάζει με νιφάδα χιονιού με τα στενά της να απλώνονται σαν ηλιαχτίδες.
 

 
Bibury, Αγγλία
“Είναι το πιο όμορφο χωριό της Αγγλίας”, είχε πει το 19ο αιώνα ο συγγραφέας William Morris. Βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Coln σε λόφο της κεντροδυτικής Αγγλίας και ξεχωρίζει για τα μεσαιωνικά σπιτάκια και το εκτροφείο πέστροφας του 1902 που λειτουργεί ακόμα. Εννοείται ότι θα περπατήσετε στον πιο πολυφωτογραφημένο δρόμο του χωριού, την Arlington Row, με τα πέτρινα σπιτάκια του 14ου αιώνα.
 
 
Dürnstein, Αυστρία
Εδώ τα πάντα, από τα σπιτάκια με τα κόκκινα κεραμίδια και τον μπαρόκ πύργο του ρολογιού ως τα φιδογυριστά πέτρινα δρομάκια μοιάζει να ξεπήδησαν από παραμύθι των αδερφών Γκριμ. Βρίσκεται στις όχθες του Δούναβη κάτω από ένα μεσαιωνικό κάστρο και απέχει μόλις μία ώρα από τη Βιέννη.


 
Tenby, Ουαλία
Μπορεί τα τείχη της παραθαλάσσιας πόλης να κράτησαν για αιώνες μακριά τους επίδοξους εισβολείς, αλλά δεν μπορούν να κρύψουν σήμερα την ομορφιά της από τους επισκέπτες. Πολύχρωμα γεωργιανά σπιτάκια κρεμασμένα πάνω από την άμμο και φιδογυριστά δρομάκια μας ταξιδεύουν στο μεσαίωνα.
 

 
Binn, Ελβετία

Στο μικροσκοπικό αλπικό χωριό των 150 κατοίκων οι ρυθμοί της ζωής κυλούν πολύ αργά. Κι αυτό γιατί το ζήτησαν οι ίδιοι οι κάτοικοί του κηρύσσοντας τη γύρω περιοχή σε πάρκο για να εμποδίσουν την ανάπτυξη. Σήμερα, αντί για πολυτελή ski resorts όπως συμβαίνει στα περισσότερα χωριά της νοτιοδυτικής Ελβετίας, το Binn έχει σαλέ από ξύλο πεύκου, γλάστρες με γεράνια να κρέμονται από κάθε παράθυρο, αμέτρητα σημεία για πικνίκ και πεζοπορία.
 


Tremolat, Γαλλία

Το κουκλίστικο σκηνικό της Προβηγκίας τραβάει εδώ και καιρό αμέτρητους τουρίστες που καταβάλουν μπόλικα από τα ευρώ του για να μείνουν στις επαύλεις και να γευτούν τη βραβευμένη κουζίνα στις πόλεις της. Το μυστικό όμως, βρίσκεται πιο δυτικά, κοντά στο Μπορντό, όπου το παραμυθένιο Tremolat έχει τα πάντα: καρτποσταλικό σκηνικό στις όχθες του ποταμού Dordogne, εκκλησία-φρούριο του 11ου αιώνα, δρυοδάση, αμπελώνες, μεσαιωνικούς πύργους αλλά και το εστιατόριο Les Truffières όπου ο Yanick Le Goff μαγειρεύει μόνο ό,τι παράγει η φάρμα του (φανταστείτε ένα σπιτικό γεύμα έξι πιάτων με κρασί προς €25 το άτομο).
 
 
Ericeira, Πορτογαλία

Το παραθαλάσσιο χωριουδάκι – απέχει πόλις μισή ώρα από την πρωτεύουσα Λισαβόνα – με τα πέτρινα δρομάκια και τα λευκά σπιτάκια με τα κεραμίδια είναι το αγαπημένο των σέρφερς που καταφτάνουν από όλη την Πορτογαλία. Τα πιάτα με τα θαλασσινά είναι το άλλο δυνατό χαρτί του: παρόλο που το όνομά του λέγεται ότι προέρχεται από την πορτογαλική λέξη για τους αχινούς, η σπεσιαλιτέ είναι οι αστακοί που εκτρέφονται κατά μήκος της βραχώδους ακτής.


 
Vestmannaeyjar, Ισλανδία
Το νησάκι ανήκει στο άγνωστο, ομώνυμο σύμπλεγμα 15 νησιών στη νότια ακτή της χώρας και έχει πάρει το όνομά του όχι από τους Νορβηγούς που το κατέκτησαν αλλά από τους Ιρλανδούς – τους ονόμαζαν Vestmenn, δηλαδή “δυτικούς”. Οι ελάχιστοι κάτοικοι ασχολούνται με την αλιεία ενώ κατά μήκος της προβλήτας, τα εστιατόρια μαγειρεύουν τα ψάρια που μόλις έχουν βγάλει τα καΐκια. Μπορείτε να πάρετε μέρος σε οργανωμένες εξορμήσεις με πλοία για να δείτε τις φάλαινες και αμέτρητα θαλασσοπούλια

 
 Πηγή:arttravel.gr
 

 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης