Δυτικό Πήλιο: Το φθινόπωρο των μυημένων

Δυτικό Πήλιο: Το φθινόπωρο των μυημένων

«Βλέπει» στον Παγασητικό κόλπο και είναι η ήρεμη και γαλήνια πλευρά του Πηλίου

Δυτικό Πήλιο: Το φθινόπωρο των μυημένων
Τώρα είναι η στιγμή που αυτή η πλευρά του Πηλίου θα “εκδικηθεί” τη Μακρινίτσα, την Πορταριά, τον Άγιο Λαυρέντιο και τα Χάνια που μονοπωλούν το ενδιαφέρον των χειμερινών αποδράσεων στο χιονοδρομικό αλλά και το Χορευτό, τον Άγιο Ιωάννη και τη Νταμούχαρη, τα χωριά του ανατολικού Πηλίου με τις παραλίες στο Αιγαίο. Το Δυτικό Πήλιο "βλέπει" στον Παγασητικό κόλπο και είναι η ήρεμη, γαλήνια, και σπαρμένη με γραφικά χωριά και απάνεμες ακρογιαλιές πλευρά του Πηλίου.



Κλείσιμο
Εδώ τα έχουμε όλα. Χωριά στο βουνό όπως οι Μηλιές, η Τσαγκαράδα και η Βυζίτσα που μας κερνάνε ελληνικό στο μπρίκι κάτω από τα αιωνόβια πλατάνια που αρχίζουν να ρίχνουν τα φύλλα τους αλλά και μπροστά στη θάλασσα όπως η Μηλίνα, η Άφησσος και τα Καλά Νερά για ουζομεδέδες δίπλα στο κύμα. Ο ίδιος ο ορεινός όγκος του Πηλίου προστατεύει αυτή τη πλευρά από τους υγρούς αέρηδες του Αιγαίου κι έτσι το καλοκαίρι είναι δροσερό, ενώ ο χειμώνας ήπιος. Τα κουκλίστικα χωριά του Δυτικού Πηλίου μοιάζουν να γλιτώνουν αιώνια από τις επιταγές του μαζικού τουρισμού.



Μηλιές

Οι Μηλιές δεν είναι mainstream αλλά ούτε και άγνωστες. Το χωριό είναι περιποιημένο, κάτι που δείχνει την αγάπη των κατοίκων του. Αγάπη που μεταφέρεται και στην καθημερινή ζωή. Στους δρόμους, στα καλαίσθητα μαγαζάκια με τα είδη δώρου και τα κεραμικά και στα γλυκοπωλεία. Το μήλο, σήμα κατατεθέν του χωριού, βρίσκεται παντού. Στα χωράφια, στα βάζα, στους πάγκους των παντοπωλείων, στις συνταγές μαγειρικής. Ακόμα και στις ταμπέλες των μαγαζιών.


 
Έντονα χρώματα, δεκάδες αποχρώσεις του πράσινου, του καφέ, του κόκκινου και του κίτρινου, πηλιορείτικα αρχοντικά, σπαρμένα εδώ κι εκεί πάνω στην πλαγιά ανάμεσα στα γάργαρα νερά που τρέχουν όλο το χρόνο. Και παντού, σε όποιο σημείο και αν σταθείς, απλώνεται μπροστά σου η θάλασσα και από πάνω της ο καταπράσινος όγκος του Πηλίου. Εδώ, οι χρυσοχέρες μαγείρισσες ψήνουν την πιο νόστιμη μηλόπιτα του κόσμου σε ξυλόφουρνους που δεν σβήνουν ποτέ και κελαρυστά νερά κάτω από χιλιόχρονα πλατάνια. Οι έγνοιες κατρακυλούν από τους γκρεμούς ως τη θάλασσα και τα αμέτρητα θεραπευτικά βότανα που φύονται στις πλαγιές τους διώχνουν όλα τα κακά.


 
Με το θρυλικό Μουντζούρη κάνουμε για πολλοστή φορά τη διαδρομή ως τα Άνω Λεχώνια. Μόνο που τώρα είναι διαφορετικά. Τα φύλλα από τα δέντρα βάφονται χρυσά, το φθινοπωρινό αεράκι μας ανακατεύει απαλά τα μαλλιά και οι πρώτες – πάντα ευπρόσδεκτες – ψιχάλες βγάζουν στον αέρα όλες τις μεθυστικές μυρωδιές από το φρεσκοβρεγμένο χώμα.


 
ΔΙΑΜΟΝΗ
Μυροβόλι Στο κέντρο του χωριού με 10 δωμάτια μοιρασμένα σε δύο ορόφους, με χτιστά κρεβάτια και θέα στον Παγασητικό και τις Μηλιές. Ξεχωρίζει το superior δίκλινο με τζάκι και το τρίκλινο με το τεράστιο κρεβάτι και το σαλονάκι. Στο café-bar θα απολαύσετε μυρωδάτο τσάι ή μερακλίδικο ελληνικό στο μπρίκι (τηλ.: 24230 86886, www.myrovoli.gr).


 
Δρύαλος Παραδοσιακό ξενοδοχείο με ευρύχωρα δωμάτια με πολύχρωμα βιτρό, μεγάλα τζάκια, πολλά παράθυρα με θέα, ξύλινα πατώματα, κρεβάτια με ουρανούς και κρυφούς φωτισμούς. Ατμοσφαιρικός και ο χώρος του μπαρ με αναμμένα και κεριά και τζάκι (τηλ.: 24230-86690, www.dryalos.com, από €68 το δίκλινο με πρωινό).

Ραστώνη Κουκλίστικος ξενώνας λίγο έξω από τις Μηλιές στο δρόμο προς Βυζίτσα. Τα φωτεινά δωμάτια έχουν σιδερένια κρεβάτια ενώ καθένα είναι εμπνευσμένο από ένα βιβλίο, το οποίο και θα βρείτε μέσα σε αυτό. Χαλάρωση με ποτό στο café του ξενοδοχείου με επιτραπέζια παιχνίδια μπροστά στο τζάκι (τηλ.: 24230 86286, www.rastoni-pelion.gr, από €50 το δίκλινο).
 
ΦΑΓΗΤΟ
Σαλκίμι Ταβέρνα δίπλα στην πλατεία. Εδώ έρχεστε για το signature πιάτο:  το σαλκίμι είναι μοσχαράκι που λιώνει στο πήλινο με λαχανικά και μπεσαμέλ, ωραία και η ομώνυμη σαλάτα με σπανάκι, λιαστή ντομάτα, ρόκα, μαρούλι, μπαλσάμικο και μέλι. Τηλ.: 24230-86010, από €14 το άτομο.

Παλιός Σταθμός Γραφική ταβέρνα απέναντι από τον σταθμό που τερματίζει το τρενάκι του Πηλίου. Παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, με κάποια πιάτα μοναδικά σε γεύση όπως γκιούλμπασι με μοσχάρι, ρολό μοσχάρι σε λαδόκολλα αλλά και το "ορφανό" κοκορέτσι, δηλαδή εντόσθια τυλιγμένα σε σκέπη (τηλ.: 24230 86425, www.paliosstathmos.com, από €13 το άτομο).

Βυζίτσα

Η Βυζίτσα και οι Μηλιές μοιράζονται το ίδιο τοπίο και κατά κάποιο τρόπο αλληλοσυμπληρώνονται. Το φθινόπωρο βάφει και σε αυτό το αρχοντικό χωριό τη θέα απ' τα παράθυρα με όλη την γκάμα των χρωμάτων, απ' το βαθύ πράσινο μέχρι το χρυσαφί. Όπου κι αν κοιτάξεις, θα δεις ανακαινισμένα τρίπατα αρχοντικά, λιθόχτιστες σκεπαστές κρήνες με περίτεχνα σκαλιστά μάρμαρα και αμέτρητα καλοδιατηρημένα καλντερίμια που διασχίζουν όλο το χωριό και σβήνουν μέσα σε πυκνά δάση με αγριοκαστανιές και οξιές.


 
 Τα ψηλά κτίρια γεμίζουν σιγά σιγά με ζευγάρια και οικογένειες που απολαμβάνουν τη θαλπωρή των δωματίων και τις βόλτες στην πλατεία και τα καφέ. Οι ντόπιοι κάθονται στα καφενεδάκια κάτω από τα πλατάνια για τον πρώτο καφέ της ημέρας. Στον αέρα η κάπνα των ξυλόφουρνων που ψήνουν τα πρωινά ψωμιά. Οι γυναίκες έχουν ήδη προετοιμάσει τις πίτες για το μεσημεριανό τραπέζι και το φαΐ σιγοψήνεται στα τσουκάλια. Πρόθυμα, κατεβαίνουμε κι εμείς, οι κουρασμένοι Αθηναίοι, για να πάρουμε μια μικρή αλλά πολύτιμη δόση χωριάτικης ζωής στην αρχή του φθινοπώρου.


 
ΔΙΑΜΟΝΗ
Αρχοντικό Καραγιαννοπούλου Παραδοσιακός ξενώνας σε διατηρητέο αρχοντικό του 1791. Οντάδες και καθιστικά, ξυλόγλυπτα ζωγραφισμένα ταβάνια, ξύλινες σκάλες, παράθυρα με υαλογραφίες, όλα διατηρούν τη σεμνή, σχεδόν μοναστηριακή απλότητά τους. Προσεγμένος και όμορφα διακοσμημένος και ο χώρος του πρωινού στο ισόγειο (τηλ.: 24230 86717, www.karagiannopoulou.com).


 
Αρχοντικό Μιχόπουλου Ένα από τα πιο παλιά αρχοντικά στο Πήλιο. Βαριά πηλιορείτικη λιθοδομή, ξυλοδεσιές στους δύο πρώτους ορόφους, διαδοχικά παράθυρα στον τρίτο όροφο. Τα δωμάτια είναι εντυπωσιακά μεγάλα ενώ η μέρα αρχίζει ιδανικά με πλούσιο πρωινό με σπιτικές τυρόπιτες, ντόπια τυριά και μαρμελάδες από φρούτα εποχής (τηλ.: 24230 86860-1, www.archontikomichopoulou.gr).


ΦΑΓΗΤΟ
Γιωργάρας Μια από τις παλαιότερες και γνωστότερες ταβέρνες της περιοχής. Σπετζοφάι, πουγκιά (κομματάκια κρέας με καρυκεύματα μέσα σε λαδόκολλα), κατσικάκι λεμονάτο, αρνί στο φούρνο με σκόρδο, σουτζουκάκια σαγανάκι, αγριόπαπιες με πορτοκάλι και ντόπιο αγριογούρουνο στιφάδο, φιγουράρουν στον κατάλογο. Τα κρασιά και τα τσίπουρα είναι δικά τους (τηλ.: 24230 86359, www.georgarasvizitsa.gr, από €15 το άτομο).


 
Πλατεία Στο κέντρο του χωριού, αποτελεί την αγαπημένη παραδοσιακή ταβέρνα των ντόπιων. Είναι φτιαγμένη και στολισμένη με το γράμμα της πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής και διακόσμησης, με ξύλο και πέτρα, όπως έφτιαχναν τα κτίσματα οι παλιοί μαστόροι. Στο τραπέζι μας φτάνουν γιουβετσάκι στο πήλινο, μοσχαράκι κοκκινιστό, κεφτεδάκια και τηγανιά, στάμνες και χορταρικά ενώ από το παράθυρο έχουμε την καλύτερη θέα στην φωτισμένη πλατεία (Βυζίτσα, τηλ.: 6946 984038, από €14 το άτομο).

Πινακάτες

Χρειάστηκε να περάσουν αρκετά χρόνια ώσπου οι ανήσυχοι ταξιδιώτες να προσπεράσουν τις Μηλιές και τη Βυζίτσα και να συνεχίσουν για ακόμα λίγα χιλιόμετρα προς το απομακρυσμένο χωριό. Κι από τότε τα πέτρινα κτίρια, η μεγάλη πλατεία, η κρήνη, ο υπεραιωνόβιος πλάτανος, η γκρι πέτρα και η πυκνή βλάστηση στο φόντο τους κάνουν να επιστρέφουν ξανά και ξανά για να παραδοθούν στην παραμυθένια αύρα του χωριού.


 
 Μπαίνοντας στο χωριό, στην πλατεία, ο αέρας μυρίζει κρέας που τσικνίζεται. Συνοδοιπόροι μας οι μυημένοι που άφησαν στην άκρη του χωριού τα τζιπ τους για να καθίσουν στις ταβέρνες. Δίσκοι υπερφορτωμένοι με πηλιορείτικες λιχουδιές, σπετζοφάι που σπάει μύτη, πικάντικα λουκάνικα και ντόπιο γαλοτύρι, μυρωδάτες χορτόσουπες και τραχανάς καυτός. Κόσμος που πίνει και γελάει. Έξω η υγρή οσμή των φύλλων που σε λίγο καιρό θα έχουν στρώσει τα πάντα. Τα πανύψηλα πλατάνια δύσκολα αφήνουν το φως του απογευματινού ήλιου να περάσει ανάμεσα από τις φυλλωσιές τους. Οι μυρωδιές από τους ώριμους καρπούς του δάσους είναι μεθυστικές.


 
ΔΙΑΜΟΝΗ
Αρχοντικό Σακαλή Ανακαινισμένο αρχοντικό σε πέτρινο κτίριο με θέα στον Παγασητικό. Στα δωμάτια έπιπλα-αντίκες, παλιά φωτιστικά, κεντημένα υφάσματα, στρώματα Cocomat και καλλυντικά Hermès.Τελευταίες βουτιές στην εξωτερική θερμαινόμενη πισίνα και χαλάρωση στο spa με ανατολίτικο χαμάμ και jacuzzi (τηλ.: 24230 86560, www.sakalihotel.gr).
 
Τα Χελιδονάκια Η Μαρία-Λουίζα και ο Έντουαρντ ανακαίνισαν το παλιό αρχοντικό του 1847 για να δημιουργήσουν ένα παραδοσιακό ξενώνα με άνετα δωμάτια και σπιτική ατμόσφαιρα. Δίπλα στον ξενώνα βρίσκεται το παράσπιτο που μετατράπηκε σε αίθουσα πρωινού (τηλ.: 24230 86920, http://pinakates.com).


 
ΦΑΓΗΤΟ
Πηλέας Το πρώην κοινοτικό καφενείο στην πλατεία του χωριού έγινε ταβέρνα που φημίζεται για το σπιτικό φαγητό. Η μαμά Ευαγγελία στις πίτες με χωριάτικο φύλλο και στην κατσαρόλα ενώ οι γιοι Αποστόλης και Κώστας στο σέρβις και στα ψητά. Εξαιρετικό το αρνάκι λαδορίγανη και ο κόκορας με χυλοπίτες. Το κρασί και το τσίπουρο είναι από τα δικά τους αμπέλια (τηλ.: 24230 86873, από €12 το άτομο)
 
Η δροσιά του παπά Σταθερή αξία για μαγειρευτά και ψητά. Η κυρία Αρετή μαγειρεύει χοιρινό πρασοσέλινο, φασολάδα, σπεντζοφάι και ο κύριος Γιάννης ψήνει τα καλύτερα πρόβεια παϊδάκια (τηλ. 24230 8677, από €12 το άτομο).

Πηγή:arttravel.gr





Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης