Μούμια «μίλησε» μετά από 3.000 χρόνια! - Ακούστε την

Μούμια «μίλησε» μετά από 3.000 χρόνια! - Ακούστε την

Η μούμια Νεσιαμούν χρονολογείται από την εποχή του φαραώ Ραμσή ΧΙ

moymia-arthro
Ένα μοναδικό επίτευγμα κατάφερε ομάδα ερευνητών στη Βρετανία η οποία κατάφερε να «ανακατασκευάσει» τρισδιάστατα τις φωνητικές χορδές μούμιας ηλικίας 3.000 ετών.

Αποτέλεσμα της προσπάθειας της ερευνητικής ομάδας ήταν ο Νεσιαμούν, όπως είναι το όνομα της μούμιας, να «μιλήσει» για πρώτη φορά.

Η μούμια του Νεσιαμούν φιλοξενείται στο μουσείο του Λιντς και έχει συγκεντρώσει αρκετές φορές το επιστημονικό ενδιαφέρον. Πρωτοαποκαλύφθηκε το 1824 και η έρευνα που ακολούθησε έδειξε ότι ο Νεσιαμούν ήταν ένας άνδρας ηλικίας περίπου 50 ετών που έζησε την εποχή του φαραώ Ραμσή ΧΙ.

Scientists recreate sound an ancient mummy's vocal tract would have made – audio


Αν και ο θάνατός του αρχικά είχε αποδοθεί σε στραγγαλισμό, στη συνέχεια εκτιμήθηκε ότι ήταν αποτέλεσμα αλλεργικού σοκ, πιθανότατα από τσίμπημα εντόμου στη γλώσσα του.

Κλείσιμο
Όπως εξήγησε ο επικεφαλής της ομάδας καθηγητής Ντέιβιντ Χάουαρντ από το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, η μούμια υποβλήθηκε σε μια σειρά αξονικών τομογραφιών προκειμένου με τον τρόπο αυτό να δημιουργηθούν οι φωνητικές χορδές του Νεσιαμούν.

Αν η θεωρία περί τσιμπήτατος από έντομο στη γλώσσα είναι σωστή, εικάζεται ότι η τελευταία λέξη του Νεσιαμούν θα ήταν «ωχ» με τον ήχο που αναπαράστησε η ομάδα να θυμίζει ένα «ο» καθώς ο ήχος είναι αυτός που κάνει ο ξαπλωμένος Νεσιαμούν στο φέρετρό του μετά την μουμιοποίησή του.

Η εκτίμηση της ομάδας βάσει των εικόνων του λάρυγγα του Νεσιαμούν είναι ότι η φωνή του θα ήταν λίγο πιο «ψιλή» σε σχέση με του μέσου σημερινού άνδρα.


moumia-2
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης