Τεχνολογία: Οι νέοι πληκτρολογούν δέκα λέξεις το λεπτό πιο πολλές από τους γονείς τους

TABLETD

Η μέση ταχύτητα πληκτρολόγησης στο κινητό (38 λέξεις το λεπτό) πλησιάζει πια εκείνη στο πληκτρολόγιο υπολογιστή

Συνεχώς μικραίνει η «ψαλίδα» στην ταχύτητα πληκτρολόγησης μεταξύ του «έξυπνου» κινητού τηλεφώνου και του πληκτρολογίου υπολογιστή, σύμφωνα με μια νέα ευρωπαϊκή επιστημονική έρευνα, τη μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα, η οποία επίσης επιβεβαιώνει ότι οι νέοι πληκτρολογούν αρκετά πιο γρήγορα σε σχέση με τη γενιά των γονιών τους.

Η συγκριτική μελέτη από τα πανεπιστήμια Άαλτο Φινλανδίας, Κέιμπριτζ Βρετανίας και ΕΤΗ Ελβετίας σε περισσότερους από 37.000 χρήστες διαφόρων ηλικιών από 160 χώρες, οι οποίοι κλήθηκαν να πληκτρολογήσουν τόσο σε κινητά όσο και υπολογιστές, παρουσιάστηκε στο 21ο Διεθνές Συνέδριο για την Αλληλεπίδραση Ανθρώπων-Υπολογιστών με Κινητές Συσκευές (MobileHCI) στην Ταϊβάν.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι γράφουν στην οθόνη αφής του κινητού τηλεφώνου τους με δύο δάχτυλα, κατά μέσο όρο επιτυγχάνουν ταχύτητα 38 λέξεων το λεπτό, η οποία είναι μόνο 25% πιο αργή από τη μέση ταχύτητα στο φυσικό πληκτρολόγιο ενός υπολογιστή.

Η ερευνήτρια Σαΐντ Άννα Φέιτ του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας (ΕΤΗ) της Ζυρίχης δήλωσε ότι «αν και κάποιος μπορεί να πληκτρολογήσει πολύ ταχύτερα σε ένα φυσικό πληκτρολόγιο υπολογιστή, έως 100 λέξεις το λεπτό, στην πραγματικότητα ολοένα μειώνεται το ποσοστό των ανθρώπων που καταφέρνουν κάτι τέτοιο. Οι περισσότεροι γράφουν 35 έως 65 λέξεις το λεπτό».

Οι ερευνητές προβλέπουν ότι όσο οι άνθρωποι γράφουν ολοένα πιο αραιά σε φυσικά πληκτρολόγια και ολοένα συχνότερα σε εικονικά πληκτρολόγια οθονών, τόσο θα κλείνει η «ψαλίδα» στην ταχύτητα πληκτρολόγησης (με τη βοήθεια και της τεχνητής νοημοσύνης που συμπληρώνει μόνη της τις λέξεις).

Το ρεκόρ ταχύτητας σε πληκτρολόγιο οθόνης στη μελέτη πέτυχε κάποιος χρήστης, ο οποίος έγραψε με την εντυπωσιακή ταχύτητα των 85 λέξεων το λεπτό, την οποία ελάχιστοι άνθρωποι μπορούν να πετύχουν ακόμη και σε φυσικό πληκτρολόγιο.

Είναι αξιοσημείωτο ότι κατά μέσο όρο οι συμμετέχοντες στην έρευνα ανέφεραν ότι αφιέρωναν περίπου έξι ώρες τη μέρα στην κινητή συσκευή τους (τηλέφωνο ή ταμπλέτα). Με τόσο χρόνο σε μια οθόνη, είναι αναμενόμενο ότι ο χρήστης σταδιακά βελτιώνει την ταχύτητα πληκτρολόγησης του.

Το κρίσιμο σημείο, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι να συνηθίσει κανείς να γράφει στην οθόνη με δύο δάχτυλα και όχι μόνο με ένα. Σήμερα, σύμφωνα με το δείγμα της έρευνας, τρεις στους τέσσερις χρήστες (74%) πληκτρολογούν στο κινητό ή στο τάμπλετ τους με δύο δάχτυλα, πράγμα που τους προσφέρει μεγάλο πλεονέκτημα ταχύτητας. Επίσης, οι περισσότεροι χρήστες χρησιμοποιούν πλέον κάποιου είδους «έξυπνη» βοήθεια από τη συσκευή κατά την πληκτρολόγηση τους και μόνο το 14% δεν το κάνουν.

Αλλά, ενώ σταδιακά κλείνει το χάσμα στην ταχύτητα πληκτρολόγησης ανάμεσα στο εικονικό και στο φυσικό πληκτρολόγιο, μεγάλο παραμένει το χάσμα των γενεών. Οι νέοι 10 έως 19 ετών, σύμφωνα με την έρευνα, πληκτρολογούν κατά μέσο όρο δέκα λέξεις το λεπτό περισσότερες από όσες οι άνθρωποι 40 έως 50 ετών (για να μη μιλήσει κανείς για τους πολύ πιο αργούς ηλικιωμένους).
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (2)

Σοβαρή έρευνα

Προκαλώ οποιονδήποτε λοιπόν αν και στα 50. Είστε πολύ αργοί ακόμα. Γατάκια ε γατάκια.

George

Οι γονείς τους στα νιάτα τους δεν έγραφαν σε κινητά αλλά πληκτρολογούσαν 100 λέξεις το λεπτό σε υπολογιστή. Πως είναι ταχύτεροι οι νέοι λοιπόν? Εκτός αν συγκρίνουμε 20χρονα με 50χρονους κι 60χρονους σε χειρισμό κινητών.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης