Λιθουανία σε Amazon: Βάλτε «στοπ» στη διάθεση προϊόντων με σύμβολο το σφυροδρέπανο

Λιθουανία σε Amazon: Βάλτε «στοπ» στη διάθεση προϊόντων με σύμβολο το σφυροδρέπανο

Ο Βιτάουτας Λαντσμπέργκις, ο πατέρας της ανεξαρτησίας της Λιθουανίας το 1990, δημοσίευσε σχετική ανοικτή επιστολή προς τον Τζεφ Μπέζος, την παραμονή της 80ης επετείου της συμφωνίας μεταξύ της ναζιστικής Γερμανίας και της Σοβιετικής Ένωσης, που είχε οδηγήσει στην κατοχή των βαλτικών χωρών

amazon
H Λιθουανία κάλεσε σήμερα την Amazon να σταματήσει την ηλεκτρονική πώληση προϊόντων που φέρουν το σοβιετικό σύμβολο, το σφυροδρέπανο, το οποίο προσβάλλει, σύμφωνα με το Βίλνιους, τα θύματα του κομμουνιστικού ολοκληρωτισμού.

Ο Βιτάουτας Λαντσμπέργκις, ο πατέρας της ανεξαρτησίας της Λιθουανίας το 1990, δημοσίευσε ανοικτή επιστολή προς τον Τζεφ Μπέζος, ιδρυτή του κολοσσού του ηλεκτρονικού εμπορίου, την παραμονή της 80ης επετείου της συμφωνίας μεταξύ της ναζιστικής Γερμανίας και της Σοβιετικής Ένωσης, που είχε οδηγήσει στην κατοχή των βαλτικών χωρών.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας Λίνας Λινκεβίτσιους δήλωσε ότι οι διπλωμάτες του έχουν ζητήσει επίσης από την Amazon να μην πωλεί, πλέον, τα προϊόντα που φέρουν το σφυροδρέπανο.

"Είναι τραυματικό. Τα σταλινικά εγκλήματα δεν είναι κατανοητά απ' όλους. Είναι ζήτημα ιστορικής δικαιοσύνης", είπε ο επικεφαλής της λιθουανικής διπλωματίας.

"Η Amazon διανέμει ορισμένα καταναλωτικά προϊόντα που φέρουν σύμβολα της κομμουνιστικής τυραννίας, της ΕΣΣΔ, συνεργάτριας των χιτλερικών στα εγκλήματα πολέμου και τη γενοκτονία", δηλώνει στην ανοικτή επιστολή του ο 86χρονος Λαντσμπέργκις.

Το σύμβολο αυτό φέρουν πουκάμισα, κονκάρδες και άλλα αντικείμενα που υπάρχουν στον κατάλογο της Amazon.

Κλείσιμο
Η γραφική αναπαράσταση του σφυροδρέπανου, συμβόλου του σοβιετικού κομμουνισμού, είναι παράνομη στη Λιθουανία, μια χώρα 2,8 εκατομμυρίων κατοίκων που εντάχθηκε στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ το 2004.

"Η ημέρα της 23ης Αυγούστου, που είναι γνωστή ως η απαρχή του φονικού Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, εξαιτίας της εγκληματικής συμφωνίας που υπογράφηκε μεταξύ του Στάλιν και του Χίτλερ το 1939, πριν από 80 χρόνια, θα ήταν η καταλληλότερη στιγμή για να τερματιστεί" η χρήση της, προσθέτει ο Λαντσμπέργκις.

Οι Σοβιετικοί εισέβαλαν στις χώρες της Βαλτικής το 1940 στο πλαίσιο της συμφωνίας Ρίμπεντροπ - Μολότοφ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης