4ο Microsoft Summit: Οι απεριόριστες δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης που ενέπνευσαν, συγκίνησαν και ενθουσίασαν

4ο Microsoft Summit: Οι απεριόριστες δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης που ενέπνευσαν, συγκίνησαν και ενθουσίασαν

Τα 6 πράγματα που μάθαμε κατά τη διάρκεια του πιο συναρπαστικού τεχνολογικού event της χρονιάς

microsoft01
Ένα event, έξι ώρες, έντεκα ομιλητές, μια έρευνα, δύο λέξεις: Τεχνητή Νοημοσύνη. Το 4ο Microsoft Summit θα μείνει στην ιστορία, μεταξύ άλλων γιατί πραγματοποιήθηκε ακριβώς τη στιγμή που η Τεχνητή Νοημοσύνη αποτελεί βασικό αντικείμενο συζήτησης, παγκοσμίως.

Το συνέδριο-θεσμός, με θέμα “Transform. Innovate. Grow”, πραγματοποιήθηκε στην Κεντρική Λυρική Σκηνή του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Στο εμβληματικό αυτό κτίριο, πάνω από 1.900 επιχειρηματίες, start-uppers, στελέχη πληροφορικής, ακαδημαϊκοί, δημοσιογράφοι και συνεργάτες, άκουσαν, οραματίστηκαν, εμπνεύστηκαν και είδαν από κοντά την Ελλάδα του μέλλοντος.

  • H ευκαιρία για την Ελλάδα είναι τώρα

«Ένας γενναίος καινούργιος κόσμος γεννιέται μπροστά στα μάτια μας και είμαστε η πρώτη γενιά που αλλάζει σελίδα» ανέφερε, η Πέγκυ Αντωνάκου, CEO της Microsoft για Ελλάδα, Κύπρο και Μάλτα και συνέχισε: «Το φετινό MS Summit συμβαίνει σε μια συγκυρία που μας δίνει τη δυνατότητα να μιλάμε για μια αισιόδοξη ατζέντα, με πρωτόγνωρες δυνατότητες να ανοίγονται για την ανθρωπότητα. Είναι λοιπόν στο χέρι μας να σχεδιάσουμε το μέλλον μας, να δημιουργήσουμε τις βάσεις και για το μέλλον των παιδιών μας, καθώς είμαστε η “τυχερή” γενιά που διαμορφώνει τον καινούργιο κόσμο αλλά και αυτή που θα ζήσει περισσότερο για να δει τον κόσμο αυτόν να αλλάζει» Και συνέχισε: «Η ευκαιρία για την Ελλάδα είναι τώρα. Και όλοι εμείς, στο τιμόνι αυτής της χώρας, ο καθένας και η καθεμιά από τη θέση του, είμαστε η γενιά η οποία θα καθορίσει τις συνθήκες της μετάβασης σε αυτή την άλλη εποχή, στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης».

microsoft02
microsoft03

Η κα. Αντωνάκου αναφέρθηκε επίσης στα άκρως ενδιαφέροντα ευρήματα της μελέτης της Accenture για την Τεχνητή Νοημοσύνη  στην Ελλάδα με τίτλο «Greece: With an AI to the future», την οποία παρουσίασε επί σκηνής ο Δρ. Γιωργής Κριτσωτάκις, επικεφαλής συμβουλευτικών υπηρεσιών της Accenture στην Ελλάδα για τους τομείς Τηλεπικοινωνιών, Media και Τεχνολογίας, τονίζοντας ιδιαίτερα το κομμάτι για την θετική ώθηση που μπορεί να δώσει στην ελληνική οικονομία η Τεχνητή Νοημοσύνη: «Η ευκαιρία για την Ελλάδα είναι τώρα. Και όλοι εμείς, στο τιμόνι αυτής της χώρας, ο καθένας και η καθεμιά από τη θέση του, είμαστε η γενιά η οποία θα καθορίσει τις συνθήκες της μετάβασης σε αυτή την άλλη εποχή, στην εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης».

Κλείσιμο
Δείτε αναλυτικά τη μελέτη εδώ :«Greece: With an AI to the Future»

Από την άλλη, ο Philippe Rogge, President, Microsoft Central and Eastern Europe, τόνισε την ανάγκη να διασφαλίσουμε ότι η τωρινή γενιά είναι κατάλληλα προετοιμασμένη για την αγορά εργασίας του αύριο: «Η Ελλάδα διαθέτει μια μεγάλη δεξαμενή ταλέντων, με το 25% των ανθρώπων μεταξύ 25 και 64 ετών να κατέχει πτυχία STEM όταν ο μέσος όρος του ΟΟΣΑ είναι 22%. Αυτή η τάση δεν πρέπει να χαθεί. Στη Microsoft τρέχουμε μια σειρά ενεργειών για να βοηθήσουμε τους νέους της ευρύτερης περιοχής να αποκτήσουν τις απαραίτητες ψηφιακές δεξιότητες. Πέρυσι φιλοξενήσαμε το AI Bootcamp για Κορίτσια στην Ελλάδα, ενώ μέσα από το ΑΙ Business School και το Microsoft Learn AI, δίνουμε την ευκαιρία στα νέα παιδιά να μάθουν περισσότερα για την Τεχνητή Νοημοσύνη και την επιστήμη των δεδομένων».
microsoft04

  • Οι άνθρωποι δεν θα αντικατασταθούν από τις μηχανές

Ο κορυφαίος σκακιστής και θρύλος για τους ανθρώπους της μαθηματικής και σύγχρονης σκέψης, Garry Kasparov, σε μια εμπνευστική ομιλία, με τίτλο “The Bright Future of Human + Machine” παραδέχτηκε: «Όταν το 1997 έχασα από τον Deep Blue έχασα γιατί είχα κάνει περισσότερα λάθη. Ο Deep Blue, όμως, δεν ήταν κάποια πανέξυπνη μηχανή, κάθε άλλο, απλά δεν επαναλάμβανε την ίδια τακτική στο παιχνίδι του». Και υπογράμμισε: «Δεν θα πρέπει να υπάρχει το δίλλημα, άνθρωπος ή μηχανή. Η ανθρώπινη διαίσθηση και η ανθρώπινη εμπειρία όταν συνεργάζονται με την αναλυτική δύναμη και την ταχύτητα των μηχανών, μπορούν να πετύχουν πολλά». Και κατέληξε λέγοντας: «Οι μηχανές δεν θα αντικαταστήσουν την ανθρώπινη δημιουργικότητα ούτε τη συναισθηματική ευαισθησία. Θα μας βοηθήσουν, όμως, να εξερευνήσουμε νέους ορίζοντες τους οποίους δεν έχουμε καν φανταστεί!»

  • Οι επιχειρήσεις πρέπει να δράσουν τώρα αν δεν θέλουν να μείνουν πίσω

Η διεθνής εμπειρία κατείχε επίσης σημαντική θέση στο Summit με τον κάθε ομιλητή να δίνει το δικό του στίγμα.

Ο βραβευμένος με Emmy, και σημαντική προσωπικότητα της Microsoft για θέματα ΑΙ τεχνολογίας, Sean Alexander, Microsoft Principal Director, Microsoft AI, Microsoft Corp., μίλησε για το πώς έχει εξελιχθεί το ΑΙ και πού έχει φτάσει η τεχνολογία της εταιρείας: «Το ΑΙ μιλάει για λογική, κατανόηση και αλληλεπίδραση. Τα τελευταία χρόνια έχουμε πετύχει στις 4 βασικές διαστάσεις της φυσικής αλληλεπίδρασης: στην αναγνώριση εικόνας, την αναγνώριση ομιλίας, την αυτόματη μετάφραση και την αυτόματη κατανόηση, όταν δηλαδή ένα bot μπορεί να απαντήσει σε ερωτήσεις, κατανοώντας τα συμφραζόμενα. Η Microsoft σε όλους αυτούς τους τομείς είναι πολύ πιο μπροστά από όλες τις άλλες εταιρείες, μαζί».

microsoft06
microsoft07

Ενώ, ο Chris Brauer, Director of Innovation in the Institute of Management Studies at Goldsmiths, University of London, αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Αγγλίας: «Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει τη δυνατότητα να γίνει παγκόσμιος ηγέτης στην ανάπτυξη του ΑΙ, αρκεί οι οργανισμοί να ενεργήσουν τώρα». Για να γίνει αυτό είναι εξαιρετικά σημαντική η ανάπτυξη των απαραίτητων δεξιοτήτων: «Οι εταιρείες πρέπει να έχουν στρατηγική σκέψη για το πώς μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους τους να προσαρμοστούν στις νέες τεχνολογίες. Με τους ταχείς ρυθμούς ανάπτυξης, είναι πιο σημαντικό από ποτέ οι επιχειρηματικοί ηγέτες να υιοθετήσουν μία υπεύθυνη προσέγγιση για την ενσωμάτωση του ΑΙ, ώστε να διασφαλίσουμε ότι το δυναμικό των επιχειρήσεων θα αισθάνεται και θα κατανοεί τα οφέλη από τις νέες τεχνολογίες».

Ο Mike Bugembe, Διεθνής Ομιλητής και Ιδρυτής του Lens.ai, είπε μεταξύ άλλων: «Το ΑΙ είναι ένα ταξίδι, μια διαρκής αναζήτηση. Μία και μόνο ιδέα δεν είναι ποτέ αρκετή!» και συνέχισε τονίζοντας: «Για να επιτύχει μια εταιρεία πρέπει να αλλάξει τρόπο σκέψης, όχι developer. Δεν είναι οι αλγόριθμοι το πρόβλημα, αλλά η έλλειψη εκπαίδευσης της ηγεσίας. Η υγιής και έξυπνη ηγεσία φροντίζει να εκπαιδεύεται».

  • Η τεχνητή νοημοσύνη θα αλλάξει τις ανθρώπινες σχέσεις

Ο Dr. Nicholas Christakis, ο ελληνικής καταγωγής καθηγητής του Yale, που έχει χαρακτηριστεί δύο φορές από το περιοδικό Times ως ο άνθρωπος με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως ανέφερε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του: «Σκοπός του ΑΙ πρέπει να είναι η επικοινωνία και η αλληλεπίδραση μεταξύ των ανθρώπων. Να τους κάνει να συντονίζονται μεταξύ τους, να συνεργάζονται, να συμπλέουν, να μοιράζονται. Το κοινωνικό κεφάλαιο (social capital) στους οργανισμούς, τις εταιρείες και τις κοινότητες δημιουργείται από τις αλλαγές στις σχέσεις των ανθρώπων. Οι αλλαγές είναι που κάνουν μια ομάδα ανθρώπων πιο παραγωγική και ικανή να πετύχει πράγματα που δεν μπορούσε να πετύχει πριν. Και για αυτό είναι σημαντικά τα κοινωνικά δίκτυα, γιατί κάνουν τον κόσμο μας καλύτερο».

  • Η τεχνολογία είναι μία δύναμη για το κοινό καλό και θα μας βοηθήσει να δημιουργήσουμε ένα μέλλον χωρίς διακρίσεις

Τέλος, ο developer της Microsoft, Saqib Shaikh, μαγνήτισε τα βλέμματα ήδη από τον πρόλογό του, μιλώντας για τη μοναδική προσωπική του ιστορία. Ο οραματιστής Saqib, συγκλόνισε το κοινό, αναφερόμενος στη ριζοσπαστική εφαρμογή Seeing AI που ανέπτυξε, η οποία περιγράφει σε ανθρώπους με προβλήματα όρασης τον κόσμο γύρω τους και τους βοηθά να κινούνται με άνεση στο περιβάλλον. «Κάθε εμπόδιο είναι μια ευκαιρία για να δημιουργήσουμε μία νέα λύση. Η τεχνολογία σήμερα οφείλει να εξυπηρετεί τον άνθρωπο και να τον συμπεριλαμβάνει σε κάθε στάδιο». Χάνοντας την όρασή του στα 7 του χρόνια, ο Saqib χρησιμοποίησε την εφευρετικότητά του και τις δυνατότητες της Τεχνητής Νοημοσύνης για να δημιουργήσει ένα νέο κόσμο για τον ίδιο, αλλά και για εκατομμύρια συνανθρώπους του, οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης.

microsoft08
microsoft09

  • Η Ελλάδα παράγει τεχνολογία και Τεχνητή Νοημοσύνη, σήμερα

Η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν είναι τόσο μακρινή όσο φαντάζει, ούτε κινείται στο πλαίσιο της επιστημονικής φαντασίας. Είναι πραγματική και έχει ήδη ενσωματωθεί στην καθημερινότητά μας. Αυτό διαπίστωσαν και όσοι είδαν από κοντά τις εφαρμογές του ΑΙ στη χώρα μας, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο “AI Innovator’s Hub”, όπου 13 πρωτοπόρες ελληνικές εταιρείες-συνεργάτες της Microsoft, παρουσίασαν το πώς μπορεί να σχεδιαστεί και να εφαρμοστεί το ΑΙ, προκειμένου να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να αναπτυχθούν.

Οι επισκέπτες του 4ου Microsoft Summit είδαν επίσης από κοντά δύο εντυπωσιακές διαδραστικές εγκαταστάσεις, βγαλμένες από το μέλλον, οι οποίες απευθύνονταν κυρίως σε επαγγελματίες. Στα δυο showrooms Το ‘The Store of the Future’ και το ‘The Factory of the Future’ παρουσιάστηκαν οι δυνατότητες που ανοίγονται στους επαγγελματίες για τον μετασχηματισμό των επιχειρήσεών τους, μέσα από λύσεις ΑΙ που έχουν αναπτύξει συνεργάτες της εταιρείας.

Στο συνέδριο συμμετείχε ως διαμαντένιος χορηγός η Office Line, η οποία συνεργάζεται με τη Microsoft Hellas τα τελευταία 15 χρόνια. «Το Cloud έχει αλλάξει τον τρόπο που εργαζόμαστε και εξελισσόμαστε, μας βοηθάει να καταλαβαίνουμε καλύτερα τα δεδομένα (data). Το ΑΙ προσθέτει τη μαγεία στη δουλειά μας. Λειτουργεί για το καλό της κοινωνίας, έχοντας πάντα τον άνθρωπο στο επίκεντρο» ανέφερε επί σκηνής ο κ. Κουρής, CEO της Office Line.

Όσοι παρακολούθησαν από κοντά το Microsoft Summit, μιλάνε για μια συναρπαστική εμπειρία, βγαλμένη από το μέλλον. Ένα μέλλον στο οποίο αξίζει να επενδύσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά και η ελληνική κοινωνία, γενικότερα.

Συντονιστής του συνεδρίου ήταν ο κ. Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης