Γερμανική εταιρεία παρουσίασε το πρώτο ηλεκτρικό πενταθέσιο ιπτάμενο ταξί κάθετης απογείωσης

Γερμανική εταιρεία παρουσίασε το πρώτο ηλεκτρικό πενταθέσιο ιπτάμενο ταξί κάθετης απογείωσης

Μια μικρότερη έκδοση του είχε πετάξει το 2017, ενώ η σύντομη παρθενική μη επανδρωμένη πτήση του νέου μεγαλύτερου πρωτοτύπου έγινε μέσω τηλεχειρισμού

lilium
Η νεοφυής γερμανική εταιρεία Lilium παρουσίασε στο Μόναχο ένα νέο ηλεκτρικό πενταθέσιο ιπτάμενο ταξί κάθετης απογείωσης και προσγείωσης, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ευρέως τα επόμενα χρόνια.

Το σκάφος, που ταξιδεύει με ταχύτητα έως 300 χιλιομέτρων την ώρα, διαθέτει χώρο για ένα πιλότο και τέσσερις επιβάτες. Μια μικρότερη έκδοση του είχε πετάξει το 2017, ενώ η σύντομη παρθενική μη επανδρωμένη πτήση του νέου μεγαλύτερου πρωτοτύπου έγινε μέσω τηλεχειρισμού.

Η εταιρεία, που ιδρύθηκε το 2015, έχει ήδη αντλήσει επενδύσεις πάνω από 100 εκατομμύρια ευρώ και έχει ως στόχο να δημιουργήσει ένα στόλο αεροταξί, που θα ελέγχονται μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής (app) τύπου Uber, σε πολλές πόλεις έως το 2025.

Η Lilium εκτιμά ότι, αν υπάρξουν οι κατάλληλες οικονομίες κλίμακας (μαζική παραγωγή και ζήτηση), ο ναύλος ανά άτομο θα είναι περίπου 70 δολάρια για μια εναέρια διαδρομή π.χ. από το αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης ως το Μανχάταν.

Το σκάφος της Lilium κάνει μόλις το 2% του θορύβου ενός ελικοπτέρου, πετάει μακρύτερα από τους ανταγωνιστές που χρησιμοποιούν οχήματα τύπου drones και είναι ασφαλέστερο.

Όπως είπε ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Lilium Ντάνιελ Βίγκελαντ, σύμφωνα με τη «Γκάρντιαν», στόχος είναι «ένας κόσμος όπου ο καθένας θα μπορεί να πετάξει όπου θέλει, οποτεδήποτε θέλει».

Κλείσιμο
Η παγκόσμια αγορά ιπτάμενων ταξί αναμένεται να φθάσει σε τζίρο τα 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2040, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Morgan Stanley. Πολλές μεγάλες εταιρείες (Uber, Airbus, Ehang κ.α.) αναπτύσσουν διαφόρων ειδών αεροταξί.

Ίσως ο Θύμιος Λυμπερόπουλος και οι συνάδελφοί του ταξιτζήδες θα έχουν νέους πονοκεφάλους στο μέλλον - εκτός και αν αποφασίσουν να πάρουν οι ίδιοι άδεια (και) πιλότου!

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης