Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε 100 δισ. ευρώ για έρευνα και καινοτομία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε 100 δισ. ευρώ για έρευνα και καινοτομία

«Για τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027, η Επιτροπή προτείνει να διατεθούν 100 δισ. ευρώ στην έρευνα και την καινοτομία», τόνισε ο Γενικός Διευθυντής Ερευνας και Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής J. E. Paquet

komi98
Τη διάθεση του ποσού των 100 δισ. ευρώ στην έρευνα και την καινοτομία πρότεινε σήμερα ο Γενικός Διευθυντής Ερευνας και Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής J. E. Paquet.

Στη συνέχεια στην κεντρική ομιλία του παρουσίασε τον «Ορίζοντα Ευρώπη» που αποτελεί πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας μέχρι σήμερα και τόνισε: «Για τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ για την περίοδο 2021-2027, η Επιτροπή προτείνει να διατεθούν 100 δισ. ευρώ στην έρευνα και την καινοτομία από τα οποία τα 94 δις € στο Πρόγραμμα «Ορίζοντας Ευρώπη».

Στην παρέμβασή του ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Ερευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Φωτάκης τόνισε «ότι οι δαπάνες για Έρευνα και Ανάπτυξη στην Ελλάδα σημείωσαν ιστορικό ρεκόρ το 2017, ξεπερνώντας τα 2 δισ. € και φθάνοντας το 1,14% ως ποσοστό επί του ΑΕΠ».

Ο J. E. Paquet αναφέρθηκε στις πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Ελλάδα για την προώθηση της αριστείας και την ενίσχυση του ανθρώπινου κεφαλαίου και τόνισε την ανάγκη περαιτέρω ανάδειξης της αξίας της έρευνας στη κοινωνία.

Τόνισε ότι το φιλόδοξο αυτό πρόγραμμα θα συμβάλει στην αντιμετώπιση των πολλαπλών προκλήσεων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, τις ψηφιακές τεχνολογίες, την υγεία, τα τρόφιμα, φυσικούς πόρους κ.α. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας (ΕΣΚ) το οποίο στο πλαίσιο του «Ορίζοντα Ευρώπη» θα ενισχύσει την καινοτομία που δημιουργεί νέες αγορές συμβάλλοντας στον εντοπισμό και στη χρηματοδότηση ταχέως εξελισσόμενων καινοτομιών υψηλού κινδύνου.

Η γενική γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, Π. Κυπριανίδου δήλωσε: «Η Ελλάδα συμμετέχει σε όλες τις μεγάλες Ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της εποχής μας όπως το Artificial Intelligence for Europe, το European HPC (European High Performance Computing ) και το ΕΟSC (European Open Science Cloud) και μέσα από τη δράση του «Ερευνώ Δημιουργώ Καινοτομώ» χρηματοδοτεί τεχνολογίες της λεγόμενης 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης με Δημόσια Δαπάνη 66 εκ.€ ήδη από τον Α΄ κύκλο».

Κλείσιμο
Στο περιθώριο της ανοιχτής εκδήλωσης, ο κ. Paquet, συναντήθηκε με εκπροσώπους start-up εταιρειών, εκπροσώπους της ερευνητικής και ακαδημαϊκής κοινότητας και συζήτησε μαζί τους για τις δυνατότητες αξιοποίησης δράσεων του «Ορίζοντα Ευρώπη» για την ενίσχυση των ικανοτήτων τους στην Έρευνα και Καινοτομία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης