Η Κομισιόν επέβαλε πρόστιμο 1,49 δισ. ευρώ στην Google

Η Κομισιόν επέβαλε πρόστιμο 1,49 δισ. ευρώ στην Google

Οι Βρυξέλλες κατηγορούν την Google για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης – Αιτία του προστίμου είναι το διαφημιστικό τμήμα της AdSense

20298449
Νέα «καμπάνα», την τρίτη μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια, επέβαλλε στην Google η Κομισιόν, που κατηγορεί τον τεχνολογικό κολοσσό για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης σε μια υπόθεση που αφορά το διαφημιστικό της τμήμα AdSense.

Αυτή τη φορά το πρόστιμο ορίστηκε στο 1,49 δισ. ευρώ, ποσό μικρότερο από τις προηγούμενες κυρώσεις.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, το τελευταίο πρόστιμο αφορά την AdSense. Η Google κατηγορείται ότι επέβαλε έναν αριθμό περιοριστικών όρων στα συμβόλαια που συνήψε με τρίτους διαδικτυακούς ιστοτόπους (όπως οι διαδικτυακοί έμποροι λιανικής ή οι εφημερίδες), εμποδίζοντας τους ανταγωνιστές της από το να τοποθετούν συναφείς διαφημίσεις στους ιστοτόπους αυτούς.

Η Ευρωπαία Επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ, σε ανακοίνωσή της, έκανε λόγο για «παράνομες πρακτικές» που παραβιάζουν τους κανόνες της Κομισιόν στον ανταγωνισμό.

«Λόγω της συμπεριφοράς αυτής, που διήρκεσε δέκα και πλέον χρόνια, οι άλλες εταιρίες έχασαν τη δυνατότητα αντιμετώπισης του ανταγωνισμού στη βάση της αξίας τους (...) και οι καταναλωτές στερήθηκαν τα οφέλη του ανταγωνισμού», πρόσθεσε η Ευρωπαία Επίτροπος.

Οι δύο προηγούμενες «καμπάνες» στην Google

Τον Ιούλιο του 2018, η Google κλήθηκε να πληρώσει 4,34 δισ. ευρώ, ποσό-ρεκόρ για τον ευρωπαϊκό ανταγωνισμό, για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης του Android, του δωρεάν συστήματος επεξεργασίας για έξυπνα κινητά τηλέφωνα (smartphones), προκειμένου να εδραιώσει την υπεροχή της υπηρεσίας της για διαδικτυακή αναζήτηση.

Κλείσιμο
Έναν χρόνο νωρίτερα, στις 27 Ιουνίου 2017, ο όμιλος του Μάουντεϊν Βιου είχε καταδικαστεί στην καταβολή προστίμου 2,42 δισεκ. ευρώ για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην αναζήτηση στο διαδίκτυο με την εύνοια που παρείχε στην «Google Shopping», που συγκρίνει τιμές, σε βάρος ανταγωνιστικών υπηρεσιών.

Η Google άσκησε έφεση στις δύο αποφάσεις ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στο Λουξεμβούργο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης