NASA: Μεγάλος μετεωρίτης συγκρούστηκε με την ατμόσφαιρα της Γης τον Δεκέμβριο

NASA: Μεγάλος μετεωρίτης συγκρούστηκε με την ατμόσφαιρα της Γης τον Δεκέμβριο

Η στιγμή της σύγκρουσης από δορυφόρο - Ο μεγάλος διαστημικός βράχος εισήλθε στη Γη με ταχύτητα 32 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο - Η έκρηξη έγινε 25,6 χλμ πάνω από την επιφάνεια και απελευθέρωσε ενέργεια ίση με 10 ατομικές βόμβες της Χιροσίμα

space_rock_main
Ένα μεγάλο κομμάτι βράχου, το δεύτερο μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί τα τελευταία 30 χρόνια, συγκρούστηκε με την ατμόσφαιρα της Γης τον Δεκέμβριο, όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα η αρμόδια υπηρεσία της NASA.

Ο μετεωρίτης εισήλθε στην ατμόσφαιρα του πλανήτη μας πάνω από την Bering Sea στη Βόρεια Θάλασσα, στη Ρωσία και απελευθέρωσε ενέργεια ίση με 10 ατομικές βόμβες σνα και αυτή που έριξαν οι Αμερικανοί στη Χιροσίμα, στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο ουράνιο αντικείμενο μετά από αυτό που έπεσε πριν από έξι χρόνια στο Chelyabinsk. Ωστόσο, όπως τόνισαν οι επιστήμονες, οι επιπτώσεις ήταν σαφώς μικρότερες, καθώς η έκρηξη έγινε πάνω από την αχανή Βόρεια Θάλασσα και όχι πάνω από κατοικημένη περιοχή.

Ανάλογα αντίκειμενα πέφτουν στη Γη δύο ή τρία μέσα σε διάστημα 100 χρόνων, σύμφωνα με τα στατιστικά της Διαστημικής Υπηρεσίας, ωστόσο είναι εξαιρετικά επικίνδυνα, καθώς απελευθερώνουν εκπληκτικά μεγάλες ποσότητες ενέργειας.

Ο μετεωρίτης συγκρούστηκε με την ατμόσφαιρα της Γης το απόγευμα της 18ης Δεκεμβρίου, τοπική ώρα. Ο μεγάλος διαστημικός βράχος εισήλθε στην ατμόσφαιρα της Γης με ταχύτητα 32 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο. Η «ασπίδα» του πλανήτη ανέκοψε την πορεία του αντικειμένου. Η έκρηξη έγινε στα 25,6 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της Γης και απελευθέρωσε ενέργεια 173 κιλοτόνων.

Δείτε τις εικόνες που κατέγραψα ο ιαπωνικός δορυφόρος Himawari:

rock_space
rock_space1
rock_space2
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης