Γυναίκες στην Τεχνολογία: Η Nora που μαθαίνει κώδικα στα κορίτσια της Σαουδικής Αραβίας και άλλες ιστορίες επιτυχίας

woman_tech

Δείτε το κορίτσι από τη Σαουδική Αραβία που στέλνει συμβουλές στις Ελληνίδες

Έμπνευση, πάθος, γνώσεις, εργατικότητα, φιλοδοξία. Αυτά είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που συγκεντρώνουν γυναίκες που αποφάσισαν να δείξουν ότι μπορούν να καταφέρουν θαύματα στον παραδοσιακά ανδροκρατούμενο χώρο της τεχνολογίας. Και πράγματι, όσο τα χρόνια περνούν ολοένα και περισσότερες γυναίκες επιλέγουν τον κόσμο της τεχνολογίας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν αντιμετωπίζουν εμπόδια στο δρόμο τους από αντιλήψεις του παρελθόντος. Φέτος τον Μάρτιο, γυναίκες πρωτοπόροι σε θέματα τεχνολογίας έδωσαν ραντεβού στη Στοκχόλμη για να ανταλλάξουν απόψεις συμμετέχοντας στο ετήσιο συνέδριο Women in Tech. Το protothema.gr ήταν εκεί και συνάντησε πολύ ενδιαφέρουσες προσωπικότητες: από επενδύτριες και γκουρού της τεχνολογίας, μέχρι νεαρές start uppers και «ακτιβίστριες» του χώρου.

Η Nora μαθαίνει κώδικα στα κορίτσια της Σαουδικής Αραβίας!

Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες γυναίκες που συναντήσαμε ήταν η Nora Alnashwan, συνιδρύτρια του Code for Girls ενός οργανισμού που βοηθάει νεαρά κορίτσια στη Σαουδική Αραβία να μαθαίνουν κώδικα αλλά και να βρίσκουν τρόπους να λύνουν καθημερινά προβλήματα μέσω της τεχνολογίας. Κόντρα σε όλες τις προκαταλήψεις, η Nora αγάπησε την τεχνολογία, σπούδασε και θέλησε στη συνέχεια να βοηθήσει και άλλα κορίτσια να έρθουν κοντά στον θαυμαστό αυτό κόσμο. Όπως δήλωσε στο protothema.gr: «Θέλω να μειωθούν οι διακρίσεις μεταξύ των φύλων. Διοργανώνω bootcamps στη Σαουδική Αραβία για κορίτσια 13-28 ετών, τους μαθαίνουμε coding αλλά και να σκέφτονται σαν επιχειρηματίες. Η Σαουδική Αραβία αλλάζει και η τεχνολογία βοηθάει στην αλλαγή γιατί μας δείχνει πώς να χτίζουμε λύσεις». Μάλιστα η Nora θέλησε μέσω protothema.gr να στείλει ένα μήνυμα και στα κορίτσια στην Ελλάδα:
Nora alnashwanΤι σημαίνει... γυναικολόγος;

Η Therese Mannheimer πριν μας εξηγήσει τι είναι το Grace Ηealth μας έδειξε το παρακάτω βίντεο, στο οποίο διάφοροι άνθρωποι ερωτώνται τι είναι ο γυναικολόγος και… δεν γνωρίζουν την απάντηση: 
Who is a Gynecologist? Street Quiz | Funny Videos


«Το βίντεο μας προκάλεσε σοκ, αλλά είναι ακόμα πιο σοκαριστικό ότι ακόμα και στις δυτικές κοινωνίες πολλές γυναίκες δεν ξέρουν τίποτε για τον κύκλο τους, τη γονιμότητά τους, την υγεία τους. Σκέφτηκα ότι τα κινητά είναι παντού, άρα αυτό αποτελούσε μία χρυσή ευκαιρία για να χτίσουμε υπηρεσίες για γυναίκες». Η Therese όμως δεν ήθελε μία εφαρμογή που θα κατανάλωνε data και που απευθυνόταν σε γυναίκες που θα είχαν απαραίτητα υψηλό μορφωτικό επίπεδο. Ήθελε κάτι φτηνό και εύκολα προσβάσιμο από κάθε γυναίκα που έχει απλώς ένα κινητό. Ετσι θέλησε να φτάσει στις γυναίκες μέσω του Μessenger με το Grace Health Period Tracker. «Φτιάξαμε ένα chat bot που προσεγγίζει τη γυναίκα σαν ένας φίλος, χωρίς κριτική, με απόλυτη εχεμύθεια. Της θυμίζει πότε είναι να αδιαθετήσει, τη βοηθάει με θέματα αναπαραγωγής. Της λέει για ποιο σύμπτωμα πρέπει να πάει στον γιατρό και μάλιστα τη φέρνει σε επαφή με γιατρό μέσω βίντεο κλήσης». Το Grace Health έχει ήδη χιλιάδες χρήστες και η Therese ονειρεύεται να φτάσει παντού ώστε να βοηθήσει τις γυναίκες που δεν ξέρουν το ίδιο τους το σώμα!

Peppy Pals: Πόσο σημαντική είναι η συναισθηματική νοημοσύνη στα παιδιά;


Paulina_Square
Η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα είναι: πολύ! Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο η Paulina Olsson θέλησε να φτιάξει μία σειρά με πρωταγωνιστές ζώα, που δεν μιλούν αλλά χρησιμοποιούν τη γλώσσα του σώματος και βοηθούν τα παιδιά προσχολικής ηλικίας να αναπτύξουν τη συναισθηματική τους νοημοσύνη.

Τα Peppypals ξεκίνησαν από τη Σουηδία το 2013 με ιστορίες για συναισθήματα και σήμερα έχουν φτάσει να έχουν βιβλία, 6 apps, τηλεοπτικά επεισόδια, ακόμα και ειδική υπηρεσία για σχολεία. Στόχος των Peppypals είναι να εμφυσήσουν καλοσύνη και συμπόνοια στα παιδιά, να μη μένει η παιδεία στα μαθηματικά και την αλφαβήτα. Άλλωστε σύμφωνα με έρευνες η συναισθηματική νοημοσύνη (η οποία αποκτάται σε μικρή ηλικία) βελτιώνει κατά 11% τις ακαδημαϊκές επιδόσεις ενός ανθρώπου. Όπως εξήγησε στο protothema.gr η Paulina Olsson, ο δρόμος προς την επιτυχία δεν ήταν εύκολος. Μάλιστα κάποια στιγμή έφτασε σχεδόν να τα παρατήσει όλα. «Δεν ήταν εύκολο, πέρναγαν οι μήνες και κανείς δεν ήθελε να επενδύσει σε μας. Παρά λίγο να τα παρατήσουμε. Και τότε ξαφνικά έγινε το αναπάντεχο. Μας ειδοποίησαν από τη LEGO ότι ενδιαφέρονται γι’ αυτό που κάνουμε και θέλουν να επενδύσουν σε εμάς». Όσον αφορά το προσωπικό της success story, μας εξήγησε ότι ήταν το πανεπιστήμιο που της έβαλε το μικρόβιο να κυνηγήσει τα όνειρά της και να προσπαθήσει να βγει δυναμικά στην αγορά, φτιάχνοντας κάτι δικό της. Αποφάσισα να φτιάξω το δικό μου dating app!

IMG_20190307_110056
«Με λένε Caroline Silverlie. Πριν λίγα χρόνια γνώρισα έναν άντρα και αποφάσισα ότι θέλω να είμαι μαζί του. Παντρευτήκαμε, φτιάξαμε οικογένεια, όμως τελικά χωρίσαμε. Αφού ξεπέρασα τον χωρισμό, αποφάσισα ότι έπρεπε να αρχίσω πάλι να γνωρίζω άντρες. Πιστέψτε με, δεν ήταν καθόλου εύκολο και δεν με βοηθούσαν ούτε οι σχετικές εφαρμογές, άσε που φοβόμουν. Τότε μια μέρα που καθόμουν στον καναπέ, αποφάσισα να φτιάξω τη δική μου εφαρμογή για ραντεβού!». Κάπως έτσι η εντυπωσιακή Caroline, η οποία έχει υπάρξει στη ζωή της από υπάλληλος σε πιτσαρία μέχρι υπεύθυνος μάρκετινγκ, εξιστόρησε στο protothema.gr πώς έφτασε να φτιάξει τη δική της dating εφαρμογή. Η Caroline σκέφτηκε ότι παρά το γεγονός ότι υπήρχαν άκρως πετυχημένες εφαρμογές, εκείνη θα έφτιαχνε μία πιο γυναικοκεντρική, που θα πρόσφερε μεγαλύτερη ασφάλεια και πιο προσαρμοσμένα φίλτρα. «Δεν ήθελα να θεωρηθώ κρέας προς πώληση, ήθελα εγώ να επιλέξω αυτό που ήθελα. Ετσι στο Vissla πρέπει να με επιλέξεις, αλλά πρέπει να σε επιλέξω κι εγώ για να μιλήσουμε. Επίσης όταν γράφεσαι διαλέγεις μία από τις τρεις κατευθύνσεις: ψάχνεις φιλία, αγάπη ή απλώς σεξ;». Η εφαρμογή της θεωρείται μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες στη Σουηδία, καθώς από τον Ιούνιο του 2018 που ξεκίνησε, έχει πάνω από 100.000 χρήστες. Το μυστικό της επιτυχίας της είναι ότι δεν υπάρχει αλγόριθμος, αλλά φυσικό πρόσωπο που ελέγχει ποιοι μπαίνουν και τι φωτογραφίες προφίλ δίνουν. «Οι περισσότεροι ψάχνουν αγάπη, δεν τα πάει όμως άσχημα και το σεξ. Είμαι πολύ περήφανη που είμαι γυναίκα και έφτιαξα αυτή την εφαρμογή. Συνεργαζόμαστε και με την αστυνομία και ειδοποιούμε για περίεργες υποθέσεις, ενώ φροντίσαμε να φτιάξουμε τη ροή μας έτσι, ώστε να θυμίζει Instagram. Οσο για τα πρώτα πράγματα που ρωτάνε οι γυναίκες; Το πιο σημαντικό που τις ενδιαφέρει είναι το ύψος του άλλου και μετά τι δουλειά κάνει» μας αποκαλύπτει η δημιουργός της εφαρμογής, η οποία λειτουργεί με 10 υπαλλήλους.

Foodloopz: Οχι στη σπατάλη τροφίμων

Elin_Aronsen_Beis_Foodloopz_Foodwaste
Η σπατάλη τροφίμων είναι ένα πολύ πιο σοβαρό πρόβλημα από όσο νομίζουμε. Αρκεί να αναλογιστούμε τα εξής: Σε παγκόσμιο επίπεδο το 1/3 των τροφίμων που παράγονται για κατανάλωση από τον άνθρωπο καταλήγει στα σκουπίδια. Την ίδια στιγμή περίπου 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι δεν έχουν να φάνε.΄

Οι σκανδιναβικές χώρες έχουν κινητοποιηθεί για να αντιμετωπίσουν το παγκόσμιο αυτό πρόβλημα. Στη Σουηδία συναντήσαμε την Elin Aronson Beis, μία γυναίκα που θέλησε να κάνει κάτι για να αλλάξει αυτή η κατάσταση. Βλέποντας ότι από το φαγητό που καταλήγει στα σκουπίδια, περίπου το 1/3 πετιέται πριν ακόμη καταναλωθεί, αποφάσισε να αναλάβει δράση. Αυτό το κάνει μέσω Foodloopz. Η Beis έφτιαξε μία πλατφόρμα η οποία ουσιαστικά λειτουργεί ως μεσολαβητής μεταξύ των επιχειρήσεων που θέλουν να πετάξουν φαγητό και όσων αναζητούν τρόφιμα. Στο πελατολόγιό της η Foodloopz έχει μεγάλες επιχειρήσεις, σχολεία, φιλανθρωπικές οργανώσεις, ξενοδοχεία. Μέσω της πλατφόρμας υπάρχει ενημέρωση για την προσφορά και τη ζήτηση, έτσι έχει γίνει εφικτό να σωθούν πολλοί τόνοι φαγητού ετησίως. Η Σουηδία και συγκεκριμένα η Foodloopz είναι μία σταγόνα στον ωκεανό του προβλήματος, ωστόσο δεν αποτελεί εμπόδιο για τους ανθρώπους που θέλουν να δράσουν έστω και σε αυτή τη μικρή κλίμακα. Και αυτό γιατί υπάρχει η πεποίθηση ότι μπορούν να λειτουργήσουν ως παράδειγμα και η ιδέα να εξαχθεί σε όλο τον κόσμο.

Η Elin Aronson Beis παρουσίασε την start up της στο protothema.gr: «Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, τα τρόφιμα που σπαταλώνται μόνο στην ΕΕ μπορούν να θρέψουν 200 εκατομμύρια ανθρώπους. Ο στόχος μας είναι να φτάσουμε κάποια στιγμή στη μηδενική σπατάλη. Βοηθάμε επιχειρήσεις να βρουν νέους πελάτες και να πουλήσουν ή να προσφέρουν τα προϊόντα τους. Για παράδειγμα ένας αγρότης μπορεί μέσω της πλατφόρμας μας να δώσει πατάτες απευθείας σε ένα ξενοδοχείο. Ή ένας φούρνος μπορεί να χαρίσει τρόφιμα σε ένα σχολείο. Ως μεσίτες παίρνουμε το 10% του κέρδους και πλέον έχουμε 135 επιχειρήσεις-πελάτες. Αρχίσαμε τον Νοέμβριο του 2016 και έχουμε σώσει 70 τόνους φαγητό. Ευτυχώς στη Σουηδία είναι πολύ εύκολο να ξεκινήσεις μία start up, το δύσκολο είναι να πάρεις την απόφαση. Νιώθω ευθύνη για το μέλλον των παιδιών μου και έπρεπε να κάνω κάτι που θα κάνει τη διαφορά».

ΣΧΟΛΙΑ (13)

Πλύντε κανένα πιάτο

Καλές οι π*π*ριές του τύπου "Γυναίκες στην τεχνολογία" αλλά γιατί δεν ξεκινάνε και trend για "γυναίκες στα βοθρατζίδικα", "γυναίκες στην οικοδομή", "γυναίκες σε υποχρεωτική στρατιωτική θητεία" κλπ;

Γυναίκες παντού.

Οι γυναίκες θα δουλέψουν και στην οικοδομή και στρατό θα πάνε άμα λάχει... Πλύνε και εσύ όμως κανένα πιάτο, ή τα περιμένεις όλα από τις γυναίκες;

Donald

Δεν καταλαβαίνω γιατί οι Ευρωπαΐοι πρέπει να μάθουν κώδικα όταν οι Μουσουλμάνοι εδώ δεν ακολουθούν τους δικούς μας κώδικες.

Tom

Χάχαχα, καλό!! 😂😂😂

Έλλη

Αυτό που μας έλειπε πραγματικά ήταν οι συμβουλές από τα κορίτσια της Σαουδικής Αραβίας. Κάτι άλλο έχει να γράψει το Πρώτο Θέμα;

μπλουμ

μα ποσο της παει της δυναμικης γερμανιδας Νορας η μπουργκα

Αχαχουχα

Πρώτη app στο Βασιλειο η εφαρμογή που σου επιτρέπει να ξέρεις αν η γυναίκα σου βγήκε από το σπίτι χωρίς συνοδεία άνδρα ! Μια χαρά συνδυάζεται ο μεσαίωνας με την τεχνολογια , νέοι ορίζοντες μισογυνισμού .

πθ

ειλικρινα στα π@...α μας!εδω η ελλαδα καιγεται το πθ χτενιζεται στην σαουδαραβια

...

Σκέφτηκες ποτέ να μη χάνεις το χρόνο σου ανοίγοντας άρθρα που δε σε ενδιαφέρουν, αντί να δείχνεις το αντίθετο σχολιάζοντάς τα;

ο Μεσαιωνας μαθαινει κωδικα

τι άλλο θα ακούσουμε!!

Λογικός

Τι να τον κάνεις τον κώδικα όταν ακόμα φοράς νικάμπ;;

ψιτ

και δεν ξέρεις τι κρύβεται κάτω από την μπουργκα.... κανας μουστακαλής ή ... άστα να πάνε...

Davos

Δεν είναι νικάμπ, νίντζα που το έσκασε είναι από το καρναβάλι.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης