Μηχανικοί έφτιαξαν το πρώτο ρομπότ που κινείται χωρίς GPS, αλλά με... ουράνια πυξίδα

Μηχανικοί έφτιαξαν το πρώτο ρομπότ που κινείται χωρίς GPS, αλλά με... ουράνια πυξίδα

Η καινοτόμος οπτική πυξίδα πολωμένου φωτός προσανατολίζει το ρομπότ, ενώ ένας αισθητήρας κίνησης μετράει την απόσταση που αυτό διανύει

20714482
Μηχανικοί στη Γαλλία κατασκεύασαν το πρώτο ρομπότ που μπορεί να κινηθεί χωρίς να διαθέτει GPS. Αντί γι' αυτό, διαθέτει μια καινοτόμο οπτική πυξίδα πολωμένου φωτός που προσανατολίζει το ρομπότ, καθώς και έναν οπτικό αισθητήρα κίνησης, ο οποίος μετράει την απόσταση που αυτό διανύει.

Τα ανθρώπινα μάτια δεν αντιλαμβάνονται το πολωμένο υπεριώδες φως του Ήλιου, όμως ορισμένα μυρμήγκια, ιδίως της ερήμου, το χρησιμοποιούν για να προσανατολίζονται στο χώρο. Από αυτό ακριβώς πήραν την έμπνευση οι Γάλλοι επιστήμονες για να αναπτύξουν το νέο σύστημα προσανατολισμού των ρομπότ.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Αιξ-Μασσαλίας και του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών (CNRS) της Γαλλίας, με επικεφαλής τον Στεφάν Βιολέ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό ρομποτικής "Science Robotics", παρουσίασαν το ρομπότ AntBot, το οποίο μιμείται τα μυρμήγκια της ερήμου χάρη στο νέο οπτικό σύστημα πλοήγησης που διαθέτει.

Το ρομπότ ζυγίζει 2,3 κιλά, έχει έξι πόδια που του επιτρέπουν να κινείται σε δύσκολα περιβάλλοντα (περιοχές φυσικών καταστροφών, κακοτράχαλο έδαφος κ.α.), ενώ προς το παρόν μπορεί να διασχίσει απόσταση έως 14 μέτρων και να επιστρέψει ακριβώς εκεί από όπου ξεκίνησε με απόκλιση το πολύ ενός εκατοστού.

Περαιτέρω πρόοδος πρέπει να γίνει όμως, ώστε το ρομπότ να κινείται σε μεγαλύτερες αποστάσεις, καθώς επίσης τη νύχτα που δεν υπάρχει ηλιακό φως. Στόχος είναι το νέο σύστημα -σε πρώτη τουλάχιστον φάση- να αποτελέσει ένα εφεδρικό σύστημα πλοήγησης των ρομπότ σε περίπτωση απώλειας του σήματος GPS.

Ant-inspired robot can navigate better than civilian GPS
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης