Έρευνα: Η νέα γενιά στην Ελλάδα δεν εμπιστεύεται το ίντερνετ

Έρευνα: Η νέα γενιά στην Ελλάδα δεν εμπιστεύεται το ίντερνετ

Η έρευνα αποκαλύπτει ότι οι νέοι βρίσκονται online περισσότερο όταν είναι στο σπίτι - Χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για έρευνα  και διάβασμα - Απαιτούν υψηλότερες ταχύτητες, ενώ στο κομμάτι του απορρήτου δηλώνουν έλλειψη εμπιστοσύνης

young
Οι τάσεις και οι απόψεις σχετικά με το ασύρματο ίντερνετ της νέας γενιάς βρέθηκαν στο επίκεντρο έρευνας της devolo Hellas σε συνεργασία με το Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιά.

Η έρευνα υλοποιήθηκε από τους πλέον αρμόδιους να απαντήσουν σε αυτήν, δηλαδή τους νέους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές του τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιά, οι οποίοι είναι εξοικειωμένοι με το ίντερνετ περισσότερο από κάθε άλλη ηλικιακή βαθμίδα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, η συντριπτική πλειοψηφία των απαντήσεων στο ερώτημα «που χρησιμοποιείς περισσότερο το ίντερνετ», έδειξε ότι το σπίτι είναι ο χώρος που κατά βάση οι νέοι είναι online.

Αν μάλιστα συνδυάσουμε ότι στην ερώτηση σχετικά με το λόγο που χρησιμοποιούν το ίντερνετ, η απάντηση «για έρευνα - διάβασμα», άγγιξε το 80% του συνόλου, τότε καταλαβαίνουμε ότι το ίντερνετ αποτελεί, έναν χρήσιμο βοηθό, μία σύγχρονη ψηφιακή εγκυκλοπαίδεια, ένα εργαλείο δουλειάς και εκμάθησης. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημάνουμε ότι μόλις το 2% των φοιτητών, το χρησιμοποιεί το διαδίκτυο στο εκπαιδευτικό ίδρυμα όπου σπουδάζει.

Σύμφωνα με την έρευνα η πλειοψηφία των φοιτητών έχει ως μεγαλύτερη απαίτηση από τη συσκευή παροχής του ίντερνετ (σε ποσοστό 59%), τις υψηλότερες ταχύτητες, ενώ το 17% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η πιο ουσιαστική παράμετρος είναι η ευκολία συγχρονισμού με άλλες συσκευές. Φαίνεται καθαρά ότι οι νέοι σήμερα είναι απόλυτα εξοικειωμένοι με την τεχνολογία, δεν τους ενδιαφέρει ο χρόνος εγκατάστασης ενός router, αλλά απαιτούν υψηλές ταχύτητες και υψηλά στάνταρ δυνατοτήτων από τις συσκευές παροχής.

Η devolo με τη σειρά της, μέσα από την πείρα της αλλά και μελέτες όπως η συγκεκριμένη, αφουγκράζεται τις εν λόγω απαιτήσεις και τις κάνει πράξη. Η σειρά των devolo Magic, μέσω του ηλεκτρικού ρεύματος, είναι σε θέση να προσφέρει ταχύτητες 2.400Mbps σε Powerline adapters οι οποίοι είναι plug ‘n' play.

Κλείσιμο
Οι νέοι δείχνουν έλλειψη εμπιστοσύνης στο ίντερνετ.

Η έρευνα δε θα μπορούσε να αφήσει εκτός το κομμάτι που αφορά στo privacy, σημείο αναφοράς ως προς την εποχή που διανύουμε, πόσο μάλλον μετά τον Μάιο του 2018, που βρίσκεται σε πλήρη εφαρμογή ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός GDPR για τα προσωπικά δεδομένα.

Με ποσοστά που ξεπερνούν το 40%, οι ερωτηθέντες έδειξαν ότι έχουν πλήρη επίγνωση των προσωπικών τους δικαιωμάτων.

Προσωπικά δεδομένα - Παγίδες διαδικτύου

Στην ερώτηση σχετικά με το αν η «προστασία των δεδομένων πρέπει να εφαρμόζεται από κάθε εταιρεία ανεξάρτητα από το μέγεθός της» το 85% των ερωτηθέντων συμφωνεί απολύτως, ενώ το 44% έχει «πάντα επίγνωση των πληροφοριών που συλλέγει στο διαδίκτυο». Το 46% μάλιστα θεωρεί ότι γνωρίζει απολύτως το συσχετισμό Internet και προστασίας προσωπικών δεδομένων.

Η γνώση των νέων σχετικά με τα προσωπικά τους δεδομένα, αλλά και η επιφύλαξή τους σε σχέση με τις «παγίδες του διαδικτύου», φαίνεται επίσης στην έλλειψη εμπιστοσύνης να δώσουν τα πραγματικά τους στοιχεία κατά το online (subscription / registration).

Πιο συγκεκριμένα, μόνο το 25% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δίνει τα πραγματικά του στοιχεία «Όταν θέλει πληροφορίες που παρέχονται από ένα site το οποίο ζητά συνδρομή ή εγγραφή (subscription / registration)», ενώ το 27% δήλωσε ότι δίνει ψευδή.

Αυτή η έλλειψη εμπιστοσύνης αντικατοπτρίζεται και στην ερώτηση για το «ποιο είναι το πιο κρίσιμο ζήτημα που αντιμετωπίζει το διαδίκτυο». Το 57% των απαντήσεων αφορούσε στο απόρρητο (privacy), ενώ το 18% απάντησε ότι το μείζων πρόβλημα αφορά σε κυβερνο-επιθέσεις ή εγκλήματα που σχετίζονται με το Internet.

Οι φοιτητές των τμημάτων πληροφορικής είναι μάλλον μία μερίδα νέων ανθρώπων που μπορούν να απαντήσουν στο ερώτημα για το ποιο θεωρούν ότι είναι το μέλλον στο Internet. Όχι μόνο γιατί σπουδάζουν πάνω στο αντικείμενο, αλλά γιατί είναι το μέλλον. Το 43% απάντησε ότι το μέλλον βρίσκεται στο ΙοΤ (Internet of Things), ενώ το 30% θεωρεί ότι η «τεχνητή νοημοσύνη» θα πρωταγωνιστήσει. Μόλις το 13% πιστεύει ότι η «εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα» θα έχει το κύριο ρόλο ως προς το μέλλον του Internet.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης