Το mobile internet στην Ευρώπη γίνεται πιο οικονομικό

Το mobile internet στην Ευρώπη γίνεται πιο οικονομικό

Μάθε πώς μπορείς να έχεις τον απόλυτο έλεγχο της χρήσης των δεδομένων στα ταξίδια σου ανά πάσα στιγμή

cosmote_main01
Ήταν στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού, όταν η Ευρώπη προχώρησε στην εφαρμογή της ρύθμισης για την κατάργηση των χρεώσεων περιαγωγής (roaming), αλλάζοντας τα δεδομένα και δίνοντας τη δυνατότητα στους ταξιδιώτες να τηλεφωνούν και να χρησιμοποιούν το διαδίκτυο κατά την παραμονή τους σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ χωρίς να χρεώνονται περισσότερο από ό,τι στη χώρα προέλευσής τους.

Ένα χρόνο μετά την κατάργηση των χρεώσεων roaming εντός της Ε.Ε., τα αποτελέσματα της χρήσης είναι θεαματικά και όσο και αν τα νούμερα, ειδικά για τα data, μπορεί να δικαιολογούνται από την ούτως ή άλλως αυξανόμενη τάση του mobile internet, ο αντίκτυπος από την κατάργηση των τελών περιαγωγής, με βάση τους νέους κανόνες της Ε.Ε. από τις 15 Ιουνίου 2017 δεν παύει να είναι μεγάλος, κάτι το οποίο άλλωστε επιβεβαιώνουν, από την πλευρά τους, και οι ίδιοι οι πάροχοι σε όλη την Ευρώπη.

Οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο τις τηλεπικοινωνιακές τους υπηρεσίες στο εξωτερικό, όπως και στη χώρα τους, με την Ε.Ε. να έχει κάνει ένα βήμα πιο κοντά, ώστε να δημιουργήσει τις βάσεις για το φιλόδοξο και πολυσυζητημένο σχέδιο της ενιαίας ψηφιακής αγοράς. Και πράγματι τις χρησιμοποιούν περισσότερο, αν ληφθεί υπόψη ότι κατά το πρώτο καλοκαίρι της εφαρμογής των νέων κανόνων περιαγωγής - roam-like-at-home (RLAH) και της κατάργησης των χρεώσεων, το διαστημα Ιουλίου- Σεπτεμβρίου του 2017 (οπότε πραγματοποιούνται και τα περισσότερα ταξίδια λόγω των διακοπών των Ευρωπαίων) η χρήση των data πενταπλασιάστηκε σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2016. Παράλληλα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας του Σώματος Ευρωπαίων Ρυθμιστών Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών (BEREC) οι κλήσεις εντός της Ε.Ε. αυξήθηκαν, για το ίδιο διάστημα, σχεδόν 2,5 φορές , ενώ περισσότερο από το 90% της κίνησης περιαγωγής εντός της Ε.Ε. για τηλεφωνικές κλήσεις, SMS και δεδομένα, χρησιμοποιήθηκε το τρίτο τρίμηνο του 2017 μετά την εφαρμογή των νέων κανόνων περιαγωγής - roam-like-at-home (RLAH) και της κατάργησης των χρεώσεων.
COSMOTE-My-Internet-Colosseo

Κλείσιμο
Αντίστοιχα τώρα, οι Ευρωπαίοι, δηλώνουν σε 22 χώρες, ότι είναι πλέον λιγότερο πιθανό να περιορίσουν τη χρήση του κινητού τους τηλεφώνου, όπως έκαναν, κατά κόρον, στο παρελθόν όταν ταξίδευαν σε άλλη χώρα της Ε.Ε. και ειδικά να απενεργοποιήσουν την περιαγωγή δεδομένων. Πριν την εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων, συνολικά, πάνω από 1 στους 2 ταξιδιώτες (53%) περιόριζε τη χρήση κινητού τηλεφώνου κατά κάποιο τρόπο όταν ταξίδευε σε άλλη χώρα της Ε.Ε. και η πιο κοινή ενέργεια για ένα ποσοστό 27% ήταν να απενεργοποιήσουν την περιαγωγή δεδομένων στο τηλέφωνό τους, 1 στους 5 ενεργοποιούσε ένα ειδικό πρόγραμμα περιαγωγής δεδομένων που προσέφερε ο τηλεπικοινωνιακός του πάροχος, το 12% έκλεινε το κινητό του τηλέφωνο και δεν το χρησιμοποιούσε καθόλου, ενώ μόλις πάνω από ένα στους είκοσι (6%) χρησιμοποιούσε κάρτα SIM της χώρας που επισκέπτονταν.

Ενδεικτικά, κατά το παρελθόν, Βρετανοί και Ιρλανδοί απενεργοποιούσαν το roaming σε ποσοστό κοντά στο 40%- 41%, ενώ οι Έλληνες μαζί με τους Μαλτέζους, τους Κύπριους και τους Ούγγρους ήταν στο άλλο άκρο της κλίμακας με ένα 14% για Ελλάδα και Μάλτα και μεταξύ 10- 11% για Κύπρο και Ουγγαρία. Πλέον το 46% των συνδρομητών που ταξιδεύουν δεν απενεργοποιούν τα δεδομένα.

Ως προς την ενεργοποίηση ειδικών πακέτων- προσφορών, σχεδόν σε όλες τις χώρες, περισσότεροι από ένας στους δέκα ερωτηθέντες σε αυτήν την ομάδα ενεργοποιούν ένα ειδικό πρόγραμμα περιαγωγής δεδομένων το οποίο προσέφερε το δίκτυό τους, με την εν λόγω δράση να είναι η πιο συνήθης σε δέκα χώρες: Τουλάχιστον το ένα τρίτο στην Ουγγαρία (34%) και στην Ελλάδα (33%), καθώς και το 29% στη Ρουμανία, σε σύγκριση με το 6% στη Φινλανδία και το 9% στην Κροατία.
COSMOTE-MyInternet_1

Η υπηρεσία COSMOTE My Internet

Απαντώντας ακριβώς στις αυξανόμενες ανάγκες των συνδρομητών για περισσότερο mobile internet με πιο οικονομικό τρόπο, εντός αλλά και εκτός Ελλάδος, η COSMOTE δίνει τη δυνατότητα στους συνδρομητές της να έχουν τον απόλυτο έλεγχο του υπολοίπου τους και να βλέπουν τη χρήση των δεδομένων τους ανά πάσα στιγμή.

Η COSMOTE διαθέτει πρώτη τη δυνατότητα για αποφυγή επιπλέον χρεώσεων από χρήση mobile data στην Ευρωπαϊκή Ένωση και για ανανέωση των MB με τα πακέτα GIGA NOW. Μέσω της υπηρεσίας COSMOTE My Internet, οι συνδρομητές συμβολαίου, ιδιώτες και επαγγελματίες, θα μπορούν πλέον να ελέγχουν τα mobile data που καταναλώνουν, σαν να βρίσκονται στην Ελλάδα. Η υπηρεσία ισχύει και για τα ταξίδια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καλύπτοντας τους συνδρομητές που θέλουν να έχουν πραγματικό έλεγχο κόστους των MB και την ασφάλεια ότι δεν θα χρεωθούν ούτε 1 ευρώ παραπάνω.
COSMOTE-MyInternet_2

Μέσω της δωρεάν υπηρεσίας COSMOTE My Internet, οι συνδρομητές συμβολαίου που βρίσκονται εντός Ε.Ε., ενημερώνονται αυτόματα με SMS στο κινητό τους, όταν καταναλώσουν τα MB του προγράμματός τους (φτάνοντας στο 80% και στη συνέχεια στο 100%). Παράλληλα, με την κατανάλωση όλων των data, διακόπτεται η δυνατότητα πλοήγησης, για να αποφευχθεί τυχόν επιπλέον χρέωση. Στη συνέχεια, εφόσον το επιθυμούν, οι συνδρομητές έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν κάποιο από τα διαθέσιμα πακέτα GIGA NOW ή να πλοηγηθούν με χρέωση ανά MB.

Η υπηρεσία COSMOTE My Internet είναι η μόνη που προσφέρει πραγματικό έλεγχο κόστους για τη χρήση των MB, ώστε οι συνδρομητές να μην χρεωθούν ούτε 1 ευρώ παραπάνω, εφόσον δεν το επιλέξουν.

Η αναβάθμιση της υπηρεσίας απαντά στις αυξημένες ανάγκες των συνδρομητών COSMOTE για πλοήγηση στο διαδίκτυο και στο εξωτερικό, καθώς μετά την απελευθέρωση του roaming εντός της Ε.Ε., οι χρήστες Mobile Internet εντός του ΕΟΧ (Ενιαίου Οικονομικού Χώρου), έχουν τετραπλασιαστεί, σε σχέση με το 2017. Σημειωτέον ότι συνολικά, σε επίπεδο τετραετίας, η μέση χρέωση ανά GB έχει μειωθεί σχεδόν κατά 75%.
COSMOTE-MyInternet_3
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης