«Άρωμα γυναίκας» στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Ευρεσιτεχνιών 2018

«Άρωμα γυναίκας» στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Ευρεσιτεχνιών 2018

Τέσσερα στα έξι βραβεία πήγαν σε γυναίκες εφευρέτες – Στόχος των βραβείων που δόθηκαν από το EPO η προώθηση της καινοτομίας και της ανταγωνιστικότητας 

winnersEIA2018
Οι γυναίκες εφευρέτες κυριάρχησαν στα βραβεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ευρασιτεχνιών (European Patent Office) για το 2018, που έγινε στο Παρίσι την περασμένη Πέμπτη, 8 Ιουνίου. Αν και αριθμητικά οι γυναικείες υποψηφιότητες ήταν μόλις έξι, τέσσερις από αυτές κατάφεραν να αποσπάσουν βραβείο για τις εφευρέσεις τους στην ιατρική τεχνολογία, τα επιστημονικά υλικά, την ιατρική απεικόνιση και την αυτοκινητοβιομηχανία.

«Χαίρομαι ιδιαιτέρως που τα φετινά βραβεία αναγνωρίζουν την ισχυρή συμβολή των εφευρετών γυναικών σε πολλά πεδία που παραδοσιακά κυριαρχούν οι άνδρες», δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΡΟ, Benoît Battistelli, κατά την απονομή των βραβείων. « Μέσα από τα επιτεύγματά τους όλοι αυτοί οι άνθρωποι έχουν αφήσει το σημάδι τους σε μια σειρά βιομηχανιών και άνοιξαν ευκαιρίες που άλλοι δεν θα μπορούσαν ποτέ να φανταστούν. Βοηθούν να γίνουν οι μεταφορές πιο φιλικές προς το περιβάλλον, μας επιτρέπουν να μειώσουμε τα απόβλητα και να τροφοδοτήσουμε ιατρικά εμφυτεύματα που σώζουν ζωές», πρόσθεσε.

Το protothema.gr βρέθηκε στο θέατρο Alexandre Dumas στο Παρίσι, όπου έγινε η τελετή απονομής των βραβείων που αποφάσισε κριτική επιτροπή και σας παρουσιάζει τους νικητές κάθε κατηγορίας.

Βραβείο «Επίτευγμα Ζωής» στη φυσικό Ούρσουλα Κέλλερ

Το βραβείο «Επίτευγμα Ζωής» απονεμήθηκε στην Ούρσουλα Κέλλερ, φυσικό από την Ελβετία, για τη συνολική της προσφορά και την ενασχόλησή της στην ανάπτυξη προηγμένης τεχνολογίας παλμικού λέιζερ για περισσότερο από 30 χρόνια. Η τεχνολογία της χρησιμοποιείται παγκοσμίως τόσο σε ιατρικές συσκευές, όσο και για την ακριβή κοπή και συγκόλληση σε βιομηχανικές διεργασίες.

Κλείσιμο
«Σήμερα, πάρα πολλές γυναίκες είναι ικανές σε τόσους διαφορετικούς τομείς. Αλλά η κοινωνία τις απομακρύνει από την επιστήμη» δήλωσε κατά την παραλαβή του βραβείου της, στέλνοντας μήνυμα προς τις γυναίκες να μην εγκαταλείπουν τις προσπάθειές τους στην επιστήμη.

Keller
Η φυσικός από την Ελβετία Ούρσουλα Κέλλερ

Βραβείο «βιομηχανίας» στην Agnès Poulbot και στον εκλιπόντα Jacques Barraud

Γάλλοι ήταν οι νικητές στην κατηγορία του βραβείου βιομηχανίας, που απονεμήθηκε στην Agnès Poulbot και στον εκλιπόντα Jacques Barraud της γαλλικής εταιρείας ελαστικών Michelin. Οι δύο επιστήμονες ήταν υποψήφιοι και κέρδισαν το βραβείο της EPO για την «αυτόματη αναγέννηση» πέλματος για ελαστικά βαρέων οχημάτων.

Η εφεύρεση, που έχει κατοχυρωθεί με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας αυξάνει την ανθεκτικότητα και την απόδοση των ελαστικών, μειώνοντας ταυτόχρονα την κατανάλωση καυσίμου και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, με εξοικονόμηση 3 τόνους CO2 ανά 100.000 χιλιόμετρα.

Poulbot
Η Agnès Poulbot παρέλαβε το βραβείο με τον ανιψιό του εκλιπόντα συνεργάτη της Jacques Barraud



Βραβείο Έρευνας στον Jens Frahm


Ο Γερμανός επιστήμονας Jens Frahm ήταν ο νικητής στην κατηγορία «Έρευνα». Ο Jens Frahm άλλαξε τα δεδομένα της επιστήμης στον τομέα της μαγνητικής τομογραφίας. Η εφεύρεσή του αλλάζει σελίδα και φέρνει την μαγνητική τομογραφία στην εποχή του βίντεο, καθώς η καταγραφή θα γίνεται σε πραγματικό χρόνο και με κινούμενες εικόνες.

«Δεν έχουμε αξιοποιήσει την πλήρη δυναμική αυτής της τεχνολογίας», ανέφερε ο Γερμανός επιστήμονας σημειώνοντας ότι μέχρι την ολοκλήρωση της εφεύρεσης, ακόμη και η διαδικασία της κατάποση ήταν επικίνδυνη κατά τη διάρκεια μιας μαγνητικής τομογραφίας.

Frahm
Ο νικητής του βραβείου Έρευνας Jens Frahm



Βραβείο για επιστήμονες που δεν ανήκουν σε χώρες-μέλη του EPO

Μια ιδιαίτερα σημαντική επιστήμονας, η Esther Sans Takeuchi από τις ΗΠΑ κέρδισε το βραβείο στην κατηγορία των επιστημόνων που δεν προέρχονται από χώρες-μέλη του EPO.

Η βράβευσή της οφείλεται στην εφεύρεση της συμπαγούς μπαταρίας που τροφοδοτεί τους εμφυτεύσιμους καρδιακούς απινιδωτές εκατομμυρίων ανθρώπων. Η μπαταρία μπορεί να αποδώσει μέχρι και 900 βολτ, ενώ η διάρκεια ζωής της φτάνει τα πέντε χρόνια, με οφέλη για εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως.

Η μπαταρία είναι μόλις μία από τις 150 ευρεσιτεχνίες που έχει κατοχυρώσει η Αμερικανίδα επιστήμονας στο όνομά της, καθώς διαθέτει πάνω από 40 χρόνια προσφοράς στη βιομηχανία και στην έρευνα.

epo18_SansTakeuchi
Η Αμερικανίδα επιστήμονας Esther Sans Takeuchi 


Βραβείο Μικρών και Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε τόσο στους επιστήμονες όσο και στους δημοσιογράφους που βρίσκονταν στην τελετή η εφεύρεση της Ιρλανδής Jane ní Dhulchaointigh και της ομάδας της, που δημιούργησαν τη Sugru. Η Sugru αναμένεται να κυκλοφορήσει στην Ελλάδα την επόμενη χρονιά. Πρόκειται για μια ελαστική κόλλα πολλαπλών χρήσεων που συνδυάζει την ευκαμψία του καουτσούκ με τη δύναμη μιας πολύ ισχυρής κόλλας.

«Το βραβείο ήταν μια μεγάλη εμπειρία που δεν θα ξεχάσω ποτέ. Ήταν μια τεράστια επιβράβευση για μένα και την ομάδα μου. Δουλέψαμε πολύ σκληρά και για πολλά χρόνια για να βελτιώσουμε το προϊόν», δήλωσε μετά τη βράβευσή της στο protothema.gr. Πάντως, μάλλον δεν περίμενε ότι θα κέρδιζε, καθώς θεωρεί «τη Sugru μια αρκετά ταπεινή εφεύρεση», έναντι των άλλων υποψηφιοτήτων.  Η Jane ní Dhulchaointigh αναφέρθηκε και στην επικράτηση των γυναικών στα φετινά βραβεία. «Εάν οι βραβεύσεις μας εμπνεύσουν περισσότερα κορίτσια να επιδιώξουν καριέρα στις φυσικές επιστήμες, την τεχνολογία, την επιστήμη των μηχανικών και τα μαθηματικά, θα είναι φανταστικό», σημειώνει. Πέραν όμως του χάσματος των φύλων, οι εργοδότες θα πρέπει να δημιουργήσουν ισότιμους όρους ανταγωνισμού «ώστε να μπορούν οι ταλαντούχοι άνθρωποι από όλα τα κοινωνικά στρώματα να έχουν τις ίδιες ευκαιρίες».


epo18_Ni_Dhulchaointigh
Η εφευρέτης της ισχυρής κόλλας Sugru,  Jane ní Dhulchaointigh

Στόχος των βραβείων η προώθηση της καινοτομίας και της ανταγωνιστικότητας

Τα βραβεία της EPO δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στον οικονομικό αντίκτυπο κάθε εφεύρεσης. «Το κριτήριό μας δεν είναι μόνο το επιστημονικό, αλλά και ο αντίκτυπος μιας εφεύρεσης στην οικονομία», διευκρίνισε ο πρόεδρος του Οργανισμού Benoît Battistelli, σημειώνοντας ότι τα βραβεία είναι αφιερωμένα στους επιστήμονες «που μπορούν να μετατρέψουν μια ιδέα σε εφεύρεση και δημιουργούν αξία, οικονομική δραστηριότητα και θέσεις εργασίας».


Battistelli
Ο πρόεδρος του EPO  Benoît Battistelli
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης