Το 2017 χρονιά ανάκαμψης για τον κλάδο των κινητών επικοινωνιών

Το 2017 χρονιά ανάκαμψης για τον κλάδο των κινητών επικοινωνιών

 Μόνο το 2017, οι τιμές προ φόρων μειώθηκαν κατά 6,8% ανά λεπτό ομιλίας και κατά 38,4% ανά ΜΒ στα δεδομένα

kiniti_epikoinonia
Στην ανάκαμψη του κλάδου των κινητών επικοινωνιών για το 2017, τις αυξημένες επενδύσεις σε υποδομές και το χαμηλό κόστος των υπηρεσιών κινητής στην Ελλάδα αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, o γενικός διευθυντής της Ένωσης Εταρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ), Γ. Στεφανόπουλος, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο 8o Mobile Connected World.

Ο κ. Στεφανόπουλος χαρακτήρισε το 2017 ως «χρονιά ανάκαμψης και ανασύστασης δυνάμεων» για τον κλάδο, καθώς «τα συνολικά έσοδα είχαν, για πρώτη φορά από το 2008, θετικό πρόσημο» και σημείωσε πως η αύξηση των εσόδων κατά 2,9% οφείλεται κυρίως στην ενίσχυση των εσόδων από δεδομένα. Η αύξηση των εσόδων συνοδεύτηκε από σημαντική αύξηση των επενδύσεων του κλάδου, οι οποίες το 2017 διαμορφώθηκαν σε 334 εκατ. ευρώ από 295 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρονιά, ενώ, μαζί με τις άδειες χρήσης φάσματος, ανήλθαν συνολικά σε 537 εκατ. ευρώ.

Επίσης, ο γενικός διευθυντής της ΕΕΚΤ, στο πλαίσιο της ομιλίας του, σχολίασε εκτενώς και την κατάταξη της χώρας μας με βάση τον ετήσιο Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, DESI, δίνοντας έμφαση στη χαμηλή διείσδυση των mobile data στην Ελλάδα έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου και στην ανάγκη ανάπτυξης κινήτρων προκειμένου η χρήση να αυξηθεί. Ο κ. Στεφανόπουλος στάθηκε ιδιαίτερα στις χαμηλές επιδόσεις που φέρεται να καταγράφει η Ελλάδα σε επιμέρους τομείς, όπως η προσφορά ψηφιοποιημένων υπηρεσιών από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν τον κορμό της ελληνικής οικονομίας, ο αριθμός εφαρμογών ανά χρήστη στο mobile internet, η πρόσβαση σε εφαρμογές στην ελληνική γλώσσα, οι ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες προς επιχειρήσεις και ο αριθμός χρηστών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Σε ό,τι αφορά την απεικόνιση στον DESI του κόστους των υπηρεσιών κινητής στην Ελλάδα ως υψηλού σε σχέση με την υπόλοιπη ΕΕ, ο κ. Στεφανόπουλος έκανε λόγο για στρεβλή εικόνα και τόνισε την ανάγκη να επαναπροσδιοριστεί η μεθοδολογία ώστε να λαμβάνει υπόψη τα σημερινά δεδομένα της αγοράς. Όπως επισήμανε, οι τιμές των υπηρεσιών κινητής μειώνονται συνεχώς προς όφελος του καταναλωτή. Μόνο το 2017, οι τιμές προ φόρων μειώθηκαν κατά 6,8% ανά λεπτό ομιλίας και κατά 38,4% ανά ΜΒ στα δεδομένα. «H Ελλάδα προσφέρει ανταγωνιστικά πακέτα κινητών υπηρεσιών, τα οποία προ φόρων είναι χαμηλότερα του ευρωπαϊκού μέσου όρου» υπογράμμισε. Ο κ. Στεφανόπουλος υποστήριξε ότι η ορθή σύγκριση των τιμών και η απεικόνιση της πραγματικότητας στις διεθνείς μελέτες είναι ζήτημα με μεγάλη σημασία για τον κλάδο, ο οποίος θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τους αρμόδιους εγχώριους φορείς, αλλά και οίκους του εξωτερικού, για την αποσαφήνισή του.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο γενικός διευθυντής της ΕΕΚΤ επανέλαβε τη δέσμευση του κλάδου να συνεχίσει να επενδύει δυναμικά για να έχει η χώρα τις υποδομές και τις υπηρεσίες που χρειάζεται, προκειμένου να αντεπεξέλθει στις προκλήσεις τής νέας ψηφιακής εποχής.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης