ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Όλα όσα πρέπει να κρατήσει κανείς από τον φετινό Cosmote Hackathon

Όλα όσα πρέπει να κρατήσει κανείς από τον φετινό Cosmote Hackathon

Η περίπτωση του παππού Θωμά έδωσε το πρώτο ερέθισμα για μια ιδέα που θα διευκολύνει την ζωή των συμπολιτών – ασθενών της νόσου του Πάρκινσον

cosmote_hachathon_arthro
Δεν είναι καθόλου λίγες οι φορές που αναρωτιέμαι για το τι κρατάς από έναν νεανικό διαγωνισμό καινοτομίας … Το ίδιο σκέφτηκα διαβάζοντας τα αποτελέσματα και του 2ου κατά σειρά Cosmote Hackathon.

Μια πρώτη απάντηση είναι πάντα τα πρόσωπα και οι ιστορίες τους – και πιο συγκεκριμένα, οι ιστορίες της εκκίνησης (η δημιουργία της ομάδας, το πρώτο ερέθισμα ή και το κίνητρο, η σύλληψη της ιδέας, οι πρώτες δυσκολίες, η διαδρομή της υλοποίησης).

Μιλώντας με τον Θωμά Μπίκια (μέλος της νικήτριας ομάδας TremorFree) κατάλαβα ότι εκεί – στην εκκίνηση της προσπάθειας- κρύβεται ,πέραν όλων των άλλων, και το μικρό μυστικό της επιτυχίας.

Παραθέτω εδώ ένα μικρό σημείωμα που έφθασε στο messenger μου από την ομάδα:  «Η ομάδα TremorFreeMee αποτελείται από τρεις φοιτητές (22 χρονών) του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ, τον Θωμά Μπίκια, τον Ρόνι Λέσι και την Αγγελική Παπαθανασίου.
Κλείσιμο
image001
Οι δύο πρώτοι, ταυτόχρονα,  συνεργάζονται εθελοντικά με τη Microsoft σαν Student Partners.  Η ευαισθησία για το πρόβλημα, γεννήθηκε πρώτα στο Θωμά, καθώς ο παππούς του, ο Θωμάς, ήταν ασθενής του Πάρκινσον και είχε τρέμουλο στα χέρια.Όντας φίλοι, συνειδητοποίησαν το πόσο δύσκολη είναι η καθημερινότητα των ανθρώπων αυτών και το πόσο σημαντική θα ήταν μια εναλλακτική και, πάνω από όλα διακριτική, προσέγγιση στο πρόβλημα του τρόμου.

Έχοντας επιλέξει του τομείς Τηλεπικοινωνιών και Βιοιατρικής τεχνολογίας, ο Θωμάς και η Αγγελική, και τον τομέα Ηλεκτρονικής, ο Ρόνι, συνεργάστηκαν με κορυφαίους καθηγητές σε αυτούς τους τομείς και απέκτησαν γνώσεις και αυτοπεποίθηση για να ξεκινήσουν και τελικά να κατασκευάσουν ένα πρώτο πρωτότυπο αυτής της συσκευής».

Στο σημείο αυτό μια αναγκαία διευκρίνιση. Το τρίτο μέλος της ομάδας, η  Αγγελική Παπαθανασίου απουσιάζει από τις σχετικές φωτογραφίες καθώς αυτή την περίοδο βρίσκεται στο εξωτερικό. Αλλά, η Αγγελική είναι πάντα μέλος της ομάδας – της ομάδας TremorFreeMe- που κέρδισε  μαζί με το πρώτο βραβείο και το χρηματικό έπαθλο των 10.000 ευρώ με μια ιδέα που στηρίχθηκε στη «βιωμένη εμπειρία» του παππού Θωμά. Η ιδέα τους είχε τον εξής τίτλο: «A Novel Approach in confronting hand tremor». Στην ουσία, πρόκειται «για μία wearable συσκευή, η οποία βοηθά την κίνηση των ανθρώπων με ανεξέλεγκτο τρέμουλο στα χέρια. Μέσω ηλεκτρικής διέγερσης σε συνδυασμό με τη χρήση ΑΙ, επιτυγχάνει την παρακολούθηση και καταστολή της έντασης και συχνότητας του τρέμουλου, κατασκευάζοντας ένα patient-specific μοντέλο».

Το 2ο βραβείο και χρηματικό έπαθλο ύψους 5.000 ευρώ κέρδισε η ομάδα MaGOS. Η ιδέα της – με την επωνυμία «Unleash your Creativity»- έχει να κάνει με ένα set από γάντια ειδικά εξοπλισμένα ώστε να επιτρέπουν στο χρήστη να αλληλεπιδρά με το τρισδιάστατο περιβάλλον με σκοπό να δημιουργήσει – για παράδειγμα – εικονικά γλυπτά από ηλεκτρονικό πηλό. Η ομάδα αποτελείται από τους: Γρηγόρη Αγριόπουλο, Κωνσταντίνο Αναστασάκη, Έλενα Βέλη, Βασιλαπόστολο Ουρανή και Γιώργο Προφητηλιώτη.
COSMOTE_HACKATHON__2__2_
Το 3ο βραβείο, μαζί με χρηματικό έπαθλο ύψους 2.500 ευρώ, «πήγε» στην ομάδα COSMOKE . Η ιδέα της – με την επωνυμία «Smart forest survives»-  προτείνει μια συγκεκριμένη λύση για τον εντοπισμό δασικών πυρκαγιών. Πιο συγκεκριμένα, γίνεται χρήση αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης για την αναγνώριση μοτίβων πυρκαγιάς μέσω εικόνας και βίντεο σε πραγματικό χρόνο, καθώς και ενδείξεις αισθητήρων ανίχνευσης συγκέντρωσης σωματιδίων καπνού και θερμοκρασίας. Η ομάδα αποτελείται από τους: Νίκο Κόβα, Φωτεινή Κοντοπριά, Ευθύμιο Κουφογιάννη, Αβέρκιο Σιγάλα και Γιάννη Μαΐστρο.

Επιπλέο, πέραν των χρηματικών επάθλων ομάδες που συμμετείχαν και ξεχώρισαν με την δουλειά τους στο φετινό Cosmote Hackathon θα λάβουν δωρεάν φιλοξενία, συστηματική καθοδήγηση (coaching) και εξατομικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες(mentoring) διάρκειας 6 μηνών από το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας (ACEin) του Οικονομικού Πανεπιστήμιου Αθηνών (ΟΠΑ). Πρόκειται για τις ομάδες:  Octably (για την  ιδέα «Micro-Influencer marketing») , MaGOS (για την ιδέα «Unleash your Creativity» και COSMOKE (για την ιδέα «Smart forest survives»).

Με τις βραβεύσεις και τις απνομές ένα ακόμη Cosmote Hackathon «πέρασε» στην ιστορία, αφήνοντας πίσω του μια μικρή παράδοση ικανή να διαμορφώσει ένα καθιερωμένο θεσμό ήδη από τα πρώτα του βήματα. Αλλά, δεν είναι μόνο τα βραβεία και τα έπαθλα που οδηγούν μπροστά ένα θεσμό. Είναι και εκείνο που επισημαίνει σε μια μικρή του δήλωση ο κ. Γιώργος Αθανασόπουλος (Chief Officer Λειτουργιών & Συστημάτων Πληροφορικής Ομίλου ΟΤΕ): «Είναι οι προτάσεις που μπορούν να βελτιώσουν την καθημερινότητά μας και να αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των συνανθρώπων μας, αξιοποιώντας τις κορυφαίες τεχνολογικές τάσεις της νέας ψηφιακής εποχής».

Για το τέλος κράτησα μικρές λεπτομέρειες της διοργάνωσης: α)64 ομάδες δήλωσαν συμμετοχή στο μαραθώνιο, 12 ομάδες στη τελική φάση, τα 41μέλη των προκριθέντων ομάδων "έτρεξαν" για 28 ώρες κώδικα, 20 εξειδικευμένοι μέντορες έδωσαν συμβουλές και κατευθύνσεις στις ομάδες πριν το pitching. β)Οι νικήτριες ομάδες αναδείχθηκαν από μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας και εξειδικευμένα στελέχη του Ομίλου ΟΤΕ, μεταξύ των οποίων και ο κ. Μιχάλης Τσαμάζ, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ και γ) οι πρώτοι νικητές του φετινού Cosmote Hackathon προέρχονται από το ίδιο τμήμα (Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ) με τους νικητές του 1ου Cosmote Hackathon.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης