Η εμπειρία της επικοινωνίας στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ

Η εμπειρία της επικοινωνίας στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ

Το μοναδικό Μουσείο Τηλεπικοινωνιών της Ελλάδας μάς ξεναγεί στην ιστορία της επικοινωνίας με VR τεχνολογία – Σπάνιο οπτικοακουστικό υλικό από τα αρχεία του ΟΤΕ, το πρώτο στούντιο τηλεόρασης και η εξέλιξη των δικτύων μέχρι τα σύγχρονα smartphones 

arxaiotita
Πώς φτάσαμε από τα αρχαία δίκτυα στα διαδίκτυα και από την πυρσεία στα smartphone; Μπορεί η εφευρετικότητα του παρελθόντος να «ερμηνεύσει» την τεχνολογία του παρόντος και να αποκαλύψει στοιχεία για το μέλλον;

Μια μουσειακή «βόλτα» στην οδό Πρωτέως 25, στη Νέα Κηφισιά, αρκεί για να απαντήσουμε σε καίρια τεχνολογικά ερωτήματα και να μυηθούμε στην ιστορία της επικοινωνίας με τον πιο διαδραστικό τρόπο: Χρησιμοποιώντας προηγμένα ψηφιακά μέσα και την… εικονική πραγματικότητα.

Στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του Ομίλου ΟΤΕ
, το μοναδικό μουσείο Τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα που αναδείχθηκε ως Τιμώμενο Μουσείο για το 2018 από το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM), μία νέα πολύ-αισθητηριακή εμπειρία ήρθε για να μείνει ως παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές.

Πάνω από 3.400 αντικείμενα και πλούσιο αρχειακό υλικό με πάνω από 25.000 έγγραφα, χάρτες και φωτογραφίες, καθώς και οπτικοακουστικό υλικό. Τηλεφωνικές συσκευές αντίκες, μορσικοί τηλέγραφοι, σπάνια χειρόγραφα τηλεγραφήματα, ένα μοντέλο του καλωδιακού πλοίου «Θαλής ο Μιλήσιος», τα telex και οι οπτικές ίνες, οι συσκευές τηλεφωτογραφίας και χιλιάδες τηλεφωτογραφίες, οι ασύρματες και δορυφορικές επικοινωνίες, αλλά και η «επαφή» με αντικείμενα από άλλες εποχές, μαγνητίζουν το βλέμμα, εμπνέουν τον επισκέπτη και δημιουργούν νέες εμπειρίες. Ξεχωριστό και μοναδικό έκθεμα, αποτελεί για το Μουσείο, ένα από τα πρώτα στούντιο τηλεόρασης, που «στήθηκε» στη χώρα μας το 1967.

Κλείσιμο
ilektrismos


Η εμπειρία του επισκέπτη ενδυναμώνεται μέσα από τον νέο ανακαινισμένο εκθεσιακό χώρο της μόνιμης έκθεσης του 1ου ορόφου, όπου αποκαλύπτεται η ιστορία των τηλεπικοινωνιών από την εφεύρεση του ηλεκτρισμού μέχρι τις δορυφορικές τηλεπικοινωνίες, με έντονη την συνδρομή σύγχρονων διαδραστικών τεχνολογικών εφαρμογών. Επιπλέον, οι νέες θεματικές αίθουσες της αρχαίας Ελλάδας και της κινητής τηλεφωνίας έχουν έντονο ψηφιακό χαρακτήρα και δημιουργούν δυνατές εμπειρίες στους επισκέπτες.

tilefonikos_thalamos_1
tilefonitria

Η μουσειακή περιήγηση περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και:

-τη δυνατότητα ανακάλυψης της ιστορίας του Μορς μέσα από το tablet του μουσείου που έχει ενσωματωμένο σύστημα εικονική πραγματικότητας


AR_Morse_1



-σπάνια ηχητικά ντοκουμέντα με αφηγήσεις τηλεγραφημάτων μεγάλης ιστορικής αξίας, μαρτυρίες ανθρώπων που βίωσαν την ιστορία και την εξέλιξη του Ομίλου ΟΤΕ καθώς και την παλιά γνώριμη φωνή της εποχής που έλεγε την ώρα στο κοινό.

-παλιούς τηλεφωνικούς θαλάμους με κέρματα και κάρτα, τη χρήση του οποίου μπορεί κανείς να δει μέσω τεχνολογίας AR.

-την αυθεντική στολή τηλεφωνήτριας της δεκαετίας 1950, αλλά και το μεταλλάκτη που χρησιμοποιούσαν την εποχή εκείνη οι τηλεφωνήτριες για να συνδέουν τις τηλεφωνικές γραμμές.

-αυθεντικά μηχανήματα τηλεφωτογραφίας, ένα εμφανιστήριο τηλεφωτογραφιών του 1949, καθώς επίσης πρωτότυπα και αντίγραφα τηλεφωτογραφιών από τη σπάνια συλλογή των 13.500 τεκμηριωμένων και ψηφιοποιημένων τηλεφωτογραφιών που έχει το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών στο αρχείο του.

tilefotografies


- την εκτόξευση του δορυφόρου Hellas Sat (σε ειδική μακέτα παρουσιάζεται, με φωτεινά σημεία λέιζερ, η πορεία του σήματος από τους επίγειους δορυφορικούς σταθμούς Νεμέας και Θερμοπυλών μέχρι τον δορυφόρο)

-την ιστορία της τηλεφωνίας ακολουθώντας διαδοχικά τα στάδια από τη χειροκίνητη κλήση μέχρι την κινητή τηλεφωνία. Εκεί ο επισκέπτης μπορεί να βιώσει την εμπειρία μιας τηλεφωνικής κλήσης στο χώρο των αναλογικών τηλεφωνικών κέντρων αλλά και να δει σύγχρονα ψηφιακά κέντρα.
tilefona_dekaeties


- το πρώτο τηλεοπτικό στούντιο του 1967, όπου έγινε μια από τις πρώτες εκπομπές της ελληνικής τηλεόρασης. Κατασκευάστηκε από τη γαλλική εταιρία Thomson και λειτούργησε στον 10ο όροφο του συγκροτήματος ΥΜΑ-ΝΥΜΑ, στην Πατησίων. Χρησιμοποιήθηκε και για εξωτερικές μεταδόσεις, μεταφερόμενο σε «Βαν», καθώς και για την μετάδοση τηλεοπτικού σήματος και εκπομπών, από τον Πύργο του ΟΤΕ στη Θεσσαλονίκη, κατά την περίοδο της Διεθνούς Έκθεσης.

Info:

Ο Μάιος είναι ο μήνας που τα μουσεία όλου του κόσμου γιορτάζουν και έχουν την τιμητική τους. Όλα ξεκίνησαν το 1977, όταν το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) όρισε τη Διεθνή Ημέρα Μουσείου, στη διάρκεια της οποίας η είσοδος στα μουσεία είναι ελεύθερη, για να μας θυμίζει πόσο σημαντικά είναι τα μουσεία για τις ζωές μας. Φέτος, έχει ως θέμα το “Μουσεία και (δια)δίκτυα. Νέες Προσεγγίσεις, νέο Κοινό” και έχει επιλέξει ως τιμώμενο μουσείο, το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ. Γι’ αυτό και στις 17, 18, 19 και 20 Μαΐου, το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ θα γιορτάσει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2018 και την Παγκόσμια Ημέρα Τηλεπικοινωνιών με πολλές εκπλήξεις τεχνολογίας!

Οι επισκέπτες μπαίνοντας στο site του Μουσείου www.otegroupmuseum.gr, μπορούν online, να κάνουν κράτηση σε όλα τα προγράμματά του γρήγορα και εύκολα.

-Τηλ. επικοινωνίας: 210 6201999 –210 6201899

Μορσικο_χειριστηριο_διπλης_λειτουργιας-__
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης