Ερευνα: Το 21% έχει κατασκοπεύσει online τον πρώην σύντροφό του

Ερευνα: Το 21% έχει κατασκοπεύσει online τον πρώην σύντροφό του

Μέσω ενός online λογαριασμού στον οποίο είχαν πρόσβαση...

Με τους online λογαριασμούς και τις συνδεδεμένες συσκευές να παίζουν έναν ολοένα και σημαντικότερο ρόλο στην καθημερινή μας ζωή, έχει γίνει πλέον πιο δύσκολο από ποτέ για τους ανθρώπους που βρίσκονται σε σχέση να καθορίσουν τα όρια της ιδιωτικής τους ζωής. Αλλά τι συμβαίνει αν οι σχέσεις αυτές διαλυθούν; Σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα της Kaspersky Lab και της Toluna, το 21% των ανθρώπων έχουν κατασκοπεύσει πρώην σύντροφό τους μέσω ενός online λογαριασμού στον οποίο είχαν πρόσβαση, με την εκδίκηση να αποτελεί ένα βασικό κίνητρο για τους περιφρονημένους εραστές. Κι αυτό είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου αναφορικά με τους κινδύνους ιδιωτικότητας που μπορεί να αντιμετωπίσουν πρώην σύντροφοι τη σημερινή εποχή.

Η ιδιωτικότητα γίνεται όλο και πιο ρευστό στοιχείο σε έναν κόσμο ψηφιακών συνόρων και οι σχέσεις δεν αποτελούν εξαίρεση. Για παράδειγμα, το 70% των ζευγαριών μοιράζονται κωδικούς πρόσβασης, PIN ή δακτυλικά αποτυπώματα για να έχουν πρόσβαση στις προσωπικές τους συσκευές, ενώ το 26% αποθηκεύει κάποιου είδους προσωπικά δεδομένα στη συσκευή του συντρόφου του, όπως: προσωπικά μηνύματα από/προς τον σύντροφό τους (14%), προσωπικές φωτογραφίες των ίδιων (12%) και προσωπικά βίντεο με τους ίδιους και τους συντρόφους τους (11%). Επιπλέον, διατηρούν ευαίσθητα δεδομένα σε λογαριασμούς και συσκευές που μοιράζονται με τον σύντροφό τους - για παράδειγμα, οικονομικές πληροφορίες (11%) ή δεδομένα που σχετίζονται με την εργασία τους (11%).

Όλα αυτά είναι καλά όταν η σχέση είναι υγιής και τα δεδομένα βρίσκονται σε αξιόπιστα χέρια, αλλά στην περίπτωση χωρισμού ενδέχεται να υπάρξουν σοβαρά ζητήματα. Αν τα πράγματα αρχίσουν να καταρρέουν, η κοινή χρήση προσωπικών αναμνήσεων σε συσκευές ή online λογαριασμούς μπορεί από απολύτως φυσικό κομμάτι μιας σχέσης αγάπης, να μετατραπεί σε πιθανό εφιάλτη ιδιωτικότητας.

Από αυτούς που έχουν βιώσει χωρισμό, το 12% μοιράστηκε ή ήθελε να μοιραστεί δημοσίως ιδιωτική πληροφορία πρώην συντρόφου του ως πράξη εκδίκησης, το 12% υπέστη βλάβη ή ήθελε να βλάψει τη συσκευή πρώην του και το 21% έχει κατασκοπεύσει πρώην σύντροφό του μέσω λογαριασμών στους οποίους είχε πρόσβαση. Υπάρχει επίσης πιθανός οικονομικός αντίκτυπος, καθώς ένας στους δέκα (10%) παραδέχτηκε ότι έχει ξοδέψει online χρήματα πρώην συντρόφου του.

Είναι ενδιαφέρον ότι υπάρχουν κάποιες αξιοσημείωτες διαφορές μεταξύ των δύο φύλων, καθώς οι άνδρες είναι πολύ πιθανότερο να μοιράζονται δημοσίως ιδιωτικές πληροφορίες πρώην συντρόφων τους ως μορφή εκδίκησης (17% έναντι 7%) σε σύγκριση με τις γυναίκες και να χρησιμοποιούν τις πληροφορίες πρώην συντρόφων τους προς όφελός τους (17% έναντι 8%). Συγκριτικά, οι γυναίκες είναι πολύ πιο πρόθυμες από τους άντρες να διαγράψουν όλες τις πληροφορίες του πρώην συντρόφου τους από τη συσκευή τους (55% έναντι 49%) αλλά και όλες τις φωτογραφίες ή τα βίντεο των συντρόφων τους έπειτα από έναν χωρισμό (56% έναντι 48%).

Οι γυναίκες, ωστόσο, είναι επίσης επιρρεπείς σε ορισμένες ύπουλες τακτικές, με το 33% να παραδέχεται κατασκοπεία σε πρώην σύντροφό τους μέσω κοινωνικών δικτύων σε σύγκριση με το 28% των ανδρών.

«Ο ψηφιακός κόσμος προσφέρει έναν εξαιρετικό τρόπο σύνδεσης των ζευγαριών, αλλά παρουσιάζει σημαντικούς κινδύνους για την προστασία της ιδιωτικής ζωής αν οι σύντροφοι αποφασίσουν να χωρίσουν», δήλωσε ο Andrei Mochola, Head of Consumer Business στην Kaspersky Lab. «Με ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων να είναι φαινομενικά πρόθυμοι να καταχραστούν προσωπικά δεδομένα των πρώην συντρόφων τους, οι άνθρωποι θα πρέπει πάντα να βεβαιώνονται ότι είναι προσεκτικοί όταν μοιράζονται κάτι προσωπικό και να γνωρίζουν ακριβώς πού φυλάσσεται. Επιπλέον, υπάρχει πάντοτε η επιλογή ενός  «ψηφιακού προγαμιαίου συμφωνητικού» για να προσδιοριστεί η «κηδεμονία» των δεδομένων προτού αυτό μετατραπεί σε πρόβλημα ιδιωτικότητας».


ΣΧΟΛΙΑ (2)

Αγύριγο κεφάλι

Εγώ αν χωρίσω με τον Άχμετ σίγουρα θα τον κατασκοπεύω στα σόσιαλ μίντια.

Αγύριγο κεφάλι

Αυτά που γράφεις_______είναι επιεικώς ΑΝΟΗΣΙΕΣ!!!!___________ Δεν είναι δυνατόν να προσποιείσαι πως είσαι εγώ_____ ΓΙΑΤΙ ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΕΓΩ!!!!! Εν πάσει περιπτώσει, αν εξαιρέσουμε πως προσποιείσαι ότι είσαι εγώ, το περιεχόμενο του σχολίου σου σε προδίδει_____ Για τους απούστατους λόγους, πως εγώ είμαι εγώ και όχι εσυ, εγώ και δεύτερον εγώ δεν θα έγραφα κάτι τέτοιο__________ ΠΟΤΕ!!!! Με τον Αχμετ θα ζήσουμε για πάντα__________ΜΑΖΙ! Θα αγοράσουμε παιδί, θα του αλλάξουμε το φύλο___ ΚΑΙ ΤΑ ΦΩΤΑ_________ Και θα είμαστε μια χαρούμενη οικογένεια_____!!!!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

zuk0

Νέα «τρύπα» στην ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων εκατοντάδων εκατομμυρίων χρηστών της δημοφιλούς πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης - Οι κωδικοί πρόσβασης («passwords») είχαν αποθηκευτεί σε μορφή... plain text -δηλαδή, σε μορφή που δεν ήταν κρυπτογραφημένη, αλλά εύκολα αναγνώσιμη από 20.000 υπαλλήλους του Facebook

6
lena_granefelt-girls_with_a_computer_-916

Συνέντευξη του Christian Magnusson στο protothema.gr - Τι προτείνει για το εκπαιδευτικό σύστημα της Ελλάδας - «Δεν πιστεύουμε ότι τα ψηφιακά εργαλεία μπορούν να βλάψουν τα παιδιά, ωστόσο μπορούν να αποσπάσουν την προσοχή» προειδοποιεί ο διευθυντής Εκπαίδευσης του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας της Σουηδίας