LIVE

Κορωνοϊός

Street View-Bike Around: Μια διαδρομή για να θυμόμαστε την Παγκόσμια Ημέρα Alzheimer

Street View-Bike Around: Μια διαδρομή για να θυμόμαστε την Παγκόσμια Ημέρα Alzheimer

Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα της Νόσου Alzheimer, μία μέρα κατά την οποία άνθρωποι και οργανισμοί από όλο τον κόσμο συσπειρώνονται προκειμένου να ενημερώσουν για αυτή την ανίατη ασθένεια

Επιμέλεια κειμένου: Anne-Christine Hertz, Manager στο Κέντρο Υγείας και Τεχνολογίας στο Halland της Σουηδίας

Σημείωση του συντάκτη: Η Anne-Christine Hertz είναι Σουηδή εφευρέτης που εργάζεται στο Κέντρο Υγείας και Τεχνολογίας στο Halland της Σουηδίας. Σήμερα, μοιράζεται μια ιστορία για το πώς το Κέντρο χρησιμοποίησε το StreetView για να δημιουργήσει μια συσκευή που βοηθά τους ηλικιωμένους που έχουν διαγνωστεί με την νόσοAlzheimer.
Πριν μερικές εβδομάδες, γνώρισα τον 75χρονο LarsJonsson και τη σύζυγό του, Ingrid. Παντρεύτηκαν όταν ο Lars ήταν 40 χρονών και έχουν ζήσει από τότε μια ευτυχισμένη και γεμάτη ζωή μαζί. Ο Lars υποφέρει από άνοια.

Κάθε τρία δευτερόλεπτα κάποιος στον κόσμο εμφανίζει άνοια, μια πάθηση που δημιουργεί αναπηρία και εξάρτηση στους ηλικιωμένους, στερώντας τους τη μνήμη και την κρίση. Δεν είναι απλώς αφόρητο και στρεσογόνο για όσους υποφέρουν, αλλά και για τα αγαπημένα τους πρόσωπα. Ήταν δύσκολο για την Ingrid το ότι ο σύζυγός της ξαφνικά είχε πρόβλημα να θυμηθεί όσα πέρασαν μαζί.

Γνωρίσαμε τον Lars και την Ingrid όταν ήρθαν να δοκιμάσουν μία συσκευή που κατασκευάσαμε με σκοπό να βελτιώσουμε την ζωή των ασθενών με άνοια. Ονομάζεται BikeAround και καταφέρνει και συνδυάζει έναστατικό ποδήλατο με τις απεριόριστες δυνατότητες του GoogleStreetView σε προβολή μεγάλης οθόνης. Με αυτόν τον τρόπο βοηθά τους ασθενείς να βιώσουν μια εικονική περιήγηση πίσω στην μνήμη τους και να κάνουν ποδήλατο σε μέρη που έχουν επισκεφθεί στο παρελθόν. Όταν ο Larsανέβηκε στην σέλα, η Ingridμας ζήτησε να τον πάμε πίσω στην πόλη και την εκκλησία που παντρεύτηκαν. Το πρόσωπο του Lars φώτισε από χαρά όταν η εκκλησία εμφανίστηκε μπροστά του. Η έκφρασή της συζύγου του όταν σιγουρεύτηκε ότι το θυμήθηκε ήταν συγκινητική.

Η κατασκευή του συστήματος BikeAround, που τώρα είναι ιδιοκτησία της ιατρικής μονάδας CamanioCare, ξεκίνησε το 2010 στο Κέντρο Υγείας και Τεχνολογίας στοHalland στη Σουηδία.Ερευνώντας την άνοια, παρατηρήσαμε ότι η πρόσβαση σε σωματική άσκηση που είχαν οι ασθενείς της νόσου,ήταν ζήτημα της κοινότητας στην οποία έμεναν.Εφόσονσυστήνεται σε ασθενείς με άνοια να ασκούνται για να διατηρούν τη σωματική αλλά και την πνευματική υγεία τους, αυτό δημιουργούσε πολύ σημαντικό πρόβλημα. Αναζητούσαμε, λοιπόν, έναν τρόπο να δώσουμε κίνητρο στους ηλικιωμένους με άνοια να ασκούνται περισσότερο σε ένα ασφαλές περιβάλλον.

Δείτε το βίντεο της ιστορίας εδώ:


Οι πιο έντονες αναμνήσεις μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την τοποθεσία. Δεν είναι σύμπτωση, που όταν ανακαλείτε μια σημαντική για εσάς ανάμνηση ή ένα συμβάν του παρελθόντος, το πρώτο που σκέφτεστε είναι: «πού ήμουν όταν έγινε αυτό;» Το BikeAroundεμβαθύνει σε αυτή την ιδέα, συνδυάζοντας την πνευματική και σωματική διέγερση - τοποθετεί τον ασθενή με μέρη που αναγνωρίζει μέσω των εικόνων του StreetView και στη συνέχεια του δίνει την δυνατότητα να κάνει ποδήλατο σε αυτά.

Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα της Νόσου Alzheimer, μία μέρα κατά την οποία άνθρωποι και οργανισμοί από όλο τον κόσμο συσπειρώνονται προκειμένου να ενημερώσουν για αυτή την ανίατη ασθένεια. Ερευνητές από όλο τον κόσμο προσπαθούν να βρουν νέους τρόπους να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν την ασθένεια. Η εμπειρία του Lars – και πολλών άλλων ασθενών – αποδεικνύει ότι έχουμε δημιουργήσει όχι μόνο ένα προϊόν που βελτιώνει την υγεία, αλλά πολύ περισσότερο, κάτι που δημιουργεί συναισθήματα και συνδέει τους ανθρώπους. Οι ασθενείς θεωρούν το BikeAround ως μία διέξοδο τόσο διασκεδαστική- και βολική- που δε θέλουν να το αποχωριστούν. Γειτονιές που μεγάλωσαν. Πάρκα που έπαιξαν ως παιδιά. Οικογενειακές βόλτες στην παραλία. Θυμούνται ξανά. Κι αυτό μοιάζει με ελευθερία.

Πάντα έβλεπα το πέρασμα στην ψηφιακή εποχή και την εξάπλωση της τεχνολογίας ως καταλύτη για τη διεύρυνση του κόσμου όχι μόνο σε εκείνους που είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία, αλλά και για τους ηλικιωμένους, οι οποίοι συχνά έρχονται αντιμέτωποι με τον ψηφιακό αποκλεισμό. Είμαστε ενθουσιασμένοι για το γεγονός ότι έχουμε βρει έναν τρόπο να κάνουμε χαρούμενους πολλούς ανθρώπους που ζουν με άνοια και τους συγγενείς τους. Αλλά αυτό που είναι επίσης συναρπαστικό για μένα είναι ότι αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η τεχνολογία μπορεί να αξιοποιηθεί ώστε να έχει πραγματικό αντίκτυπο στη ζωή των ανθρώπων. Αν κοιτάξουμε προς τους άλλους και αφήσουμε τη φαντασίαμας ελεύθερη, δεν υπάρχει όριο σε αυτά που μπορούμε να κάνουμε.

Λίγα λόγια για το Bike Around

Το Bike Around είναι ένας στατικό ποδήλατο προπόνησηςκαι μία λύση αποκατάστασης. Αναπτύχθηκε από το Κέντρο Τεχνολογίας για την Υγεία (Halland)στο Πανεπιστήμιο του Halmstad στη Σουηδία και σήμερα αποτελεί ένα προϊόν και το οποίο ονομάζεται «jDomeBikeAround». Παράγεται και αποτελεί ιδιοκτησία της εταιρείας CamanioCare.Το BikeAround συνδυάζει το στατικό ποδήλατο με το Google StreetView για να βοηθήσει τους πάσχοντες από άνοια να βιώσουν μια εικονική περιήγηση πίσω στη μνήμηκαι να κάνουν ποδήλατο σε μέρη που έχουν επισκεφθεί στο παρελθόν. Οι ασθενείς εισάγουν μια σημαντική για αυτούς διεύθυνση – το πατρικό τους για παράδειγμα - και στη συνέχεια χρησιμοποιούν τα πετάλια και το τιμόνι για να «κάνουν ποδήλατο» στην παλιά τους γειτονιά, χρησιμοποιώντας το Google StreetView που προβάλλεται σε μεγάλη οθόνη μπροστά τους.

Σημαντική σημείωση: Η συσκευή αυτή τη στιγμή είναι υπό περαιτέρω επιστημονική μελέτη με στόχο να φέρει το BikeAround της CamanioCare σε εγκαταστάσεις σε όλο τον κόσμο και να βελτιώσει τη ζωή των ασθενών με άνοια.


Σχετικά με το GoogleStreetView: Η υπηρεσία StreetView ξεκίνησε ως… ένα φιλόδοξο σχέδιο του LarryPage να δημιουργήσει έναν χάρτη του πλανήτη 360 μοιρών. Πλέον, έγινε δέκα ετών και το γιορτάζει με όμορφες εικόνες από όλο το πλανήτη. Οι χρήστες μπορούν να ανέβουν βουνά, να καταδυθούν στα βάθη του ωκεανού, να εξερευνήσουν εστιατόρια με Noodles σε άγνωστες γειτονιές και να περιηγηθούν σε μουσεία που βρίσκονται σε απομακρυσμένες γωνίες του πλανήτη. Μέσα σε αυτά τα δέκα χρόνια έχουν αλλάξει πολλά: η τεχνολογία που χρησιμοποιούμε καθημερινά, ο κόσμος γύρω μας… Αλλά ο στόχος των GoogleMaps παραμένει ίδιος: να βοηθά τους χρήστες να περιηγηθούν και να ανακαλύψουν νέες γωνιές της Γης, ακόμη και πέρα από αυτήν.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης