LIVE

Κορωνοϊός

To υπολογιστικό νέφος ως εργαλείο στα χέρια των ερευνητών

To υπολογιστικό νέφος ως εργαλείο στα χέρια των ερευνητών

Στο έργο συμμετείχαν ερευνητές από όλη την Ευρώπη που εργάζονται σε πολλά διαφορετικά επιστημονικά πεδία, από τη βιοπληροφορική μέχρι κατασκευαστικά και έργα πολιτικής προστασίας

Το έργο «Venus-C», το οποίο υλοποιείται με τη συγχρηματοδότηση του 7ου Προγράμματος Πλαισίου της Ευρωπαϊκής Eνωσης και υποστηρίζεται από το Ελληνικό Κέντρο Καινοτομίας της Microsoft, αποτελεί μία από τις πρώτες πρωτοβουλίες στον τομέα του cloud που εντάσσεται στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Ατζέντα (DAE).

Παρέχοντας επεκτάσιμους και διαλειτουργικούς πόρους cloud computing που προέκυψαν τόσο από τις λύσεις ανοιχτού λογισμικού, όσο και τις αντίστοιχες εμπορικές λύσεις (όπως το Microsoft Windows Azure), το εν λόγω έργο κατάφερε να αναδείξει τις απαιτήσεις πρωτοπόρων ομάδων τελικών χρηστών, όπως ερευνητές και μικρό-μεσαίες επιχειρήσεις.

Στο έργο συμμετείχαν ερευνητές από όλη την Ευρώπη που εργάζονται σε πολλά διαφορετικά επιστημονικά πεδία, από τη βιοπληροφορική μέχρι κατασκευαστικά και έργα πολιτικής προστασίας.

Η δυνατότητα νέων ομάδων χρηστών να αξιοποιούν το Venus-C υπήρξε εξαιρετικά σημαντική για την ανάδειξη της προστιθέμενης αξίας του στην ευρύτερη ευρωπαϊκή ερευνητική κοινότητα καθώς και στη διασφάλιση βιωσιμότητας. Στο πλαίσιο αυτό, η εφαρμογή για την πολιτική προστασία και διαχείριση εκτάκτων αναγκών υπήρξε μια αξιοσημείωτη επιτυχία.

«Το Venus-C, με την εφαρμογή στο υπολογιστικό νέφος (cloud computing) της πρόγνωσης του κινδύνου εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών, καθώς και της εξάπλωσης αυτών, παρέχει μια πολύτιμη βοήθεια σε φορείς αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και πολιτικής προστασίας (όπως η Πυροσβεστική Υπηρεσία και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας) για την αποτελεσματική πρόληψη και καταπολέμηση των πυρκαγιών σε αποδοτικό οικονομικά και εξελιγμένο τεχνολογικά επίπεδο, με δυνατότητες χρήσης σε πολλές περιοχές σε όλο τον κόσμο», εξηγεί ο καθηγητής Κώστας Καλαμποκίδης από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

H Αθηνά Βακάλη, καθηγήτρια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, εξηγεί: «Το Cloud4Trends είναι ένα πλαίσιο συλλογής και ανάλυσης περιεχομένου micro-blogging και blogging, το οποίο εντοπίζει τα δημοφιλή θέματα που αποκαλύπτουν το ενδιαφέρον των χρηστών. Θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε το VENUS-C, ώστε αυτό να υποστηρίξει και να προσελκύσει ακόμα  περισσότερους χρήστες και να χειρίζεται ταυτόχρονα πειράματα μεγάλης κλίμακας σε μεγάλες μητροπολιτικές γεωγραφικές περιοχές».

Ο Κώστας Παπαζάχος, καθηγητής στο τμήμα Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και υπεύθυνος του έργου Cloudquake σημείωσε: «Γεωλόγοι που εργάζονται στον δύσκολο τομέα αξιολόγησης των επιπτώσεων σεισμού έχουν πολλά να κερδίσουν από πρωτοβουλίες όπως το Venus-C.

Η συμμετοχή μας στο project αυτό μας προσέφερε μια εξαιρετική ευκαιρία πρόσβασης σε πρωτοφανείς πόρους υψηλής υπολογιστικής δύναμης για την εκτίμηση των επιπτώσεων από σεισμούς και την διάχυση των σχετικών πληροφοριών.

Το σημαντικό πλεονέκτημα είναι ότι δεν υπάρχει ανησυχία για το πώς θα δημιουργηθεί ή θα διατηρηθεί η σχετική υπολογιστική υποδομή και τα επιχειρησιακά εργαλεία, αφού δε απαιτείται το αντίστοιχο κόστος κεφαλαίου για την αγορά και συντήρηση του εξοπλισμού».


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης