Η ΕΕ ζητά από Facebook, Twitter και TikTok συμμόρφωση με τον νόμο για τις ψηφιακές πλατφόρμες

Η ΕΕ ζητά από Facebook, Twitter και TikTok συμμόρφωση με τον νόμο για τις ψηφιακές πλατφόρμες

Δεκαεπτά πλατφόρμες και δύο μηχανές αναζήτησης με δεκάδες εκατομμύρια χρήστες τον μήνα στη λίστα της Κομισιόν

internet_laptop
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα την πρώτη λίστα με τις διαδικτυακές πλατφόρμες από τις οποίες αναμένει να συμμορφώνονται με το Νόμο για τις ψηφιακές Υπηρεσίες (Digital Services Act).

Ο κατάλογος των εταιρειών αφορά 17 πολύ μεγάλες πλατφόρμες και δύο πολύ μεγάλες μηχανές αναζήτησης που χρησιμοποιούνται από τουλάχιστον 45 εκατομμύρια μηνιαίους ενεργούς χρήστες.

Πρόκειται για τις πλατφόρμες: Alibaba AliExpress, Amazon Store, Apple AppStore, Booking.com, Facebook, Google Play, Google Maps, GoogleShopping, Instagram, LinkedIn, Pinterest, Snapchat, TikTok, Twitter, Wikipedia, YouTube και Zalando, καθώς και για τις μηχανές αναζήτησης Bing και Google Search.

Οι εταιρείες αυτές θα πρέπει πλέον να συμμορφωθούν, εντός τεσσάρων μηνών, με το σύνολο των νέων υποχρεώσεων που απορρέουν από τη νομοθεσία για τις ψηφιακές υπηρεσίες.

Στόχος είναι η ενδυνάμωση και η προστασία των χρηστών στο διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένων των ανηλίκων, απαιτώντας από τις χαρακτηρισμένες υπηρεσίες να αξιολογούν και να μετριάζουν τους συστημικούς κινδύνους που ενέχουν καθώς και να παρέχουν ισχυρά εργαλεία ελέγχου του περιεχομένου.

Οι πλατφόρμες θα πρέπει να εντοπίζουν, να αναλύουν και να μετριάζουν ευρύ φάσμα συστημικών κινδύνων, από τον τρόπο με τον οποίο το παράνομο περιεχόμενο και η παραπληροφόρηση μπορούν να διαδοθούν στις υπηρεσίες τους έως τον αντίκτυπο στην ελευθερία της έκφρασης και στην ελευθερία των μέσων ενημέρωσης. Ακόμη, πρέπει να αξιολογούνται και να μετριάζονται οι ειδικοί κίνδυνοι που σχετίζονται με την έμφυλη βία στο διαδίκτυο και την προστασία των ανηλίκων και της ψυχικής τους υγείας στο διαδίκτυο. Τα σχέδια μετριασμού του κινδύνου των χαρακτηρισμένων πλατφορμών και μηχανών αναζήτησης θα υπόκεινται σε ανεξάρτητο έλεγχο και εποπτεία από την Επιτροπή.

Κλείσιμο
Η πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες θα επιβληθεί μέσω μιας πανευρωπαϊκής εποπτικής αρχιτεκτονικής. Ενώ η Επιτροπή είναι η αρμόδια αρχή για την εποπτεία των χαρακτηρισμένων πλατφορμών και μηχανών αναζήτησης, θα συνεργάζεται στενά με τους συντονιστές ψηφιακών υπηρεσιών στο εποπτικό πλαίσιο που θεσπίστηκε με την πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες.

Οι εν λόγω εθνικές αρχές, οι οποίες είναι επίσης αρμόδιες για την εποπτεία των μικρότερων πλατφορμών και μηχανών αναζήτησης, πρέπει να συσταθούν από τα κράτη μέλη της ΕΕ έως τις 17 Φεβρουαρίου 2024. Η ίδια ημερομηνία αποτελεί επίσης την προθεσμία εντός της οποίας όλες οι άλλες πλατφόρμες πρέπει να συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις τους βάσει της πράξης για τις ψηφιακές υπηρεσίες και να παρέχουν στους χρήστες τους προστασία και διασφαλίσεις που προβλέπονται στην πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Ειδήσεις σήμερα:

Δημοσκόπηση Pulse: Στις 6,5 μονάδες η «ψαλίδα» με αναγωγή επί των εγκύρων - Τα σενάρια για τις έδρες

Σεισμός στην Τουρκία: Ο Ερντογάν βράβευσε ΕΜΑΚ - ΕΚΑΒ - «Γνωρίζουμε ποιοι ήταν οι φίλοι μας τη μαύρη ημέρα»

Νίκος Σειραγάκης: «Το κοινό περί δικαίου αίσθημα θέλει την επιστροφή μου στη φυλακή», λέει ο παιδόφιλος
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης