Νέα εφαρμογή «θυμάται» πού ανάβουν τσιγάρο οι καπνιστές και... δεν τους αφήνει να το ξανακάνουν

Νέα εφαρμογή «θυμάται» πού ανάβουν τσιγάρο οι καπνιστές και... δεν τους αφήνει να το ξανακάνουν

Σύμπραξη τεχνητής νοημοσύνης και επιστήμης στις υπηρεσίες των καπνιστών που θέλουν να το αφήσουν στο παρελθόν, η ιδέα ανήκει σε ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας - Τετραπλασιάζει τις πιθανότητες της διακοπής του

kapni98
Καινοτόμες πρακτικές για τη διακοπή του καπνίσματος αναπτύσσουν όλο και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες με τη συνδρομή της τεχνητής νοημοσύνης, με την εφαρμογή Quit Sense να είναι η τελευταία και -όπως οι δοκιμές δείχνουν- η πλέον αποδοτική στις προσπάθειες των καπνιστών να βάλουν φρένο στην κακιά τους συνήθεια.

Ανιχνεύει πού και πότε μπορεί να νιώσει την επιθυμία ένας καπνιστής να ανάψει τσιγάρο  και στη συνέχεια παρέχει υποστήριξη για τη διαχείριση των συγκεκριμένων ερεθισμάτων που συνδεόνται με το κάπνισμα. Πρόκειται για καινοτομία επιστημόνων του Πανεπιστημίου της Ανατολικής Αγγλίας.

Το Quit Sense είναι η πρώτη εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης για τη διακοπή καπνίσματος που ανιχνεύει πότε ένας καπνιστής εισέρχεται σε ένα μέρος όπου συνήθιζε να καπνίζει και στη συνέχεια παρέχει υποστήριξη για τη διαχείριση των συγκεκριμένων ερεθισμάτων που συνδεόνται με το κάπνισμα.

Η μελέτη των ερευνητών δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Nicotine and Tobacco Research» και δείχνει πως οι περισσότεροι καπνιστές που χρησιμοποίησαν την εφαρμογή σταμάτησαν το κάπνισμα σε σχέση με εκείνους που έλαβαν μόνο διαδικτυακή υποστήριξη από το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας (NHS).

«Γνωρίζουμε ότι οι προσπάθειες διακοπής του καπνίσματος συχνά αποτυγχάνουν επειδή η επιθυμία για κάπνισμα προκαλείται από την παραμονή σε χώρους όπου κάποτε κάπνιζαν. Αυτό μπορεί να είναι για παράδειγμα η παμπ ή η δουλειά. Εκτός από τη χρήση φαρμακευτικής αγωγής, δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι παροχής υποστήριξης που να βοηθούν τους καπνιστές να διαχειρίζονται τέτοιου είδους καταστάσεις καθώς αυτές συμβαίνουν», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Φέλιξ Νότον από τη Σχολή Επιστημών Υγείας του πανεπιστημίου.

Η ερευνητική ομάδα διεξήγαγε μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή στην οποία συμμετείχαν 209 καπνιστές. Όλοι οι συμμετέχοντες έλαβαν ιατρική υποστήριξη από το NHS, αλλά μόνο οι μισοί είχαν πρόσβαση στην εφαρμογή Quit Sense.

«Διαπιστώσαμε ότι όταν προσφέραμε στους καπνιστές την εφαρμογή Quit Sense, τα τρία τέταρτα των συμμετεχόντων την εγκατέστησαν και τη χρησιμοποίησαν για περίπου ένα μήνα κατά μέσο όρο. Διαπιστώσαμε επίσης ότι τέσσερις φορές περισσότεροι άνθρωποι που χρησιμοποίησαν την εφαρμογή έκοψαν το κάπνισμα έξι μήνες αργότερα, σε σχέση με εκείνους που έλαβαν μόνο διαδικτυακή υποστήριξη από το NHS», σημείωσε ο Νότον.

«Η καλύτερη χρήση της τεχνολογίας – παράλληλα με το νέο εθνικό αντικαπνιστικό πρόγραμμα ‘swap to stop’ και τα οικονομικά κίνητρα για τις εγκύους παράλληλα με τη συμπεριφορική υποστήριξη – θα μας βοηθήσει να επιτύχουμε τη φιλοδοξία μας για απαγόρευση του καπνίσματος έως το 2030 και να μειώσουμε τον αριθμό των ασθενειών που σχετίζονται με το κάπνισμα και χρειάζονται θεραπεία», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Νιλ Ο΄ Μπράιαν.

ΠΗΓΗ: Medicalxpress

Ειδήσεις σήμερα:

Ρόδος: Πώς η ζωγραφιά 9χρονης μαθήτριας στο σχολείο «πυροδότησε» υποψίες για σεξουαλική παρενόχληση

Ισπανία: Αθλήτρια βλέπει για πρώτη φορά τον ήλιο αφού έζησε 500 μέρες σε σπηλιά βάθους 70 μέτρων

Κρήτη: Συνελήφθη και οδηγείται στο αυτόφωρο η οδηγός που πάτησε σκυλάκι εν ψυχρώ – Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης