Διαφοροποιημένη εκπαιδευτική εμπειρία για τους πολίτες του αύριο

Διαφοροποιημένη εκπαιδευτική εμπειρία για τους πολίτες του αύριο

Μια φανταστική αλλά και ταυτόχρονα ρεαλιστική συνέντευξη από…το μέλλον, με έναν τυπικό καθηγητή Λυκείου, που χάρις στο 5G καταφέρνει να κάνει τους μαθητές του να απολαμβάνουν περισσότερο την εκπαιδευτική διαδικασία, να μαθαίνουν περισσότερο, πιο ουσιαστικά και πιο ευχάριστα.

Photo_-_Πρωτο_Θεμα

Sponsored Content 

Όπως οι περισσότεροι γνωρίζουν, το δίκτυο 5G είναι η πιο εξελιγμένη γενιά δικτύου στην κινητή τηλεφωνία, η οποία προσφέρει τεράστιες δυνατότητες και ασύλληπτες ταχύτητες. Η μέγιστη ταχύτητα του δικτύου ξεπερνάει το 1Gbps, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι μπορεί κάποιος να «κατεβάσει» μια full HD ταινία μέσα σε περίπου 3 λεπτά. Ένας άλλος τομέας, που το 5G αλλάζει τα δεδομένα και βελτιώνει τις επιδόσεις, είναι η Εκπαίδευση. Για όλα αυτά «συζητάμε» με έναν καθηγητή ενός κεντρικού Λυκείου της χώρας, κάπου εκεί γύρω στο 2030.  

Μιλήστε μας για τα σημαντικότερα οφέλη της τεχνολογίας 5G στην εκπαίδευση. Ποια είναι εκείνα που ξεχωρίζετε;

«Ας ξεκινήσουμε από το ότι οι μαθητές μπορούν να έχουν πρόσβαση στη εκπαιδευτική διαδικασία από οπουδήποτε. Για παράδειγμα, οι μαθητές μπορούν να έχουν πρόσβαση σε διαδικτυακές τάξεις και εκπαιδευτικό υλικό από διάφορες τοποθεσίες, ακόμη και εν κινήσει, χρησιμοποιώντας φορητές συσκευές με δυνατότητα 5G.
Κάτι άλλο, εξίσου σημαντικό, είναι ότι η τεχνολογία 5G επιτρέπει τη χρήση προηγμένων τεχνολογιών στην εκπαίδευση, όπως η Εικονική και η Επαυξημένη Πραγματικότητα, η τεχνητή νοημοσύνη και το Internet of Things. Αυτές οι τεχνολογίες προσφέρουν νέες και ελκυστικές μαθησιακές εμπειρίες και τους δίνουν τη δυνατότητα βιωματικής γνώσης.
Εννοείται ότι τα δίκτυα 5G προσφέρουν μεγαλύτερες ταχύτητες μεταφοράς δεδομένων, γεγονός που βελτιώνει την εμπειρία μάθησης στο διαδίκτυο, επιταχύνει τις διαδικασίες και εξοικονομείται άπειρος χρόνος». 

Νιώθετε σε σχέση με το παρελθόν ότι έχετε περισσότερα όπλα, με το 5G, ώστε να κάνετε καλύτερα τη δουλειά σας;

«Ναι, φυσικά. Όχι, μόνο έχουμε περισσότερα όπλα που μετατρέπονται σε εφόδια για τα παιδιά, αλλά και το 5G μας επιτρέπει να επικοινωνούμε και να αλληλοεπιδράμε σε μια «γλώσσα» που είναι κατανοητή από αυτά, καθώς έχουν μεγαλώσει με αυτές τις τεχνολογίες, τις εφαρμογές κ.λπ. Έτσι, η διαδικασία της μάθησης έρχεται πολύ φυσικά».   

Και όταν οι μαθητές στην τάξη δεν έχουν καταγράψει την πρόοδο που πρέπει, πώς σας βοηθάει το 5G να ελέγξετε καλύτερα την κατάσταση;

«Μέσω ειδικών εκπαιδευτικών εφαρμογών, συλλέγονται και αναλύονται δεδομένα κρίσιμα για την πορεία των μαθητών και της ομαδικής εξέλιξης των παιδιών. Όταν, λοιπόν, γίνει κάτι που ανατρέπει ή δεν επιβεβαιώνει τον αρχικό σχεδιασμό, έχουμε τα δεδομένα για να προσαρμοστούμε και να κινηθούμε αναλόγως, ώστε το μάθημα να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των μαθητών».

Πόσο πιο εύκολη έχει γίνει, πλέον, η ενσωμάτωση τεχνολογιών Virtual Reality (VR) και Augmented Reality (AR) στο μάθημα;

«Αυτό είναι το καλύτερο από όλα, ίσως, με το 5G. Χρησιμοποιούμε τόσο την Εικονική όσο και την Επαυξημένη Πραγματικότητα για να παραδώσουμε βιωματικά μαθήματα που επιτρέπουν στα παιδιά να το «ζήσουν». Να είναι μέσα στην Ιστορία, μέσα στην Επιστήμη, μέσα στο «σύμπαν» του κάθε μαθήματος, αλλά και μέσα στο Metaverse. Χάρις στο 5G η διάδραση είναι βελτιωμένη, ενώ έχουν καταργηθεί και τα χωρικά εμπόδια. Όχι, μόνο από άποψη τοπική, αλλά και από άποψη αριθμού μαθητών, αφού οι τάξεις μπορούν έτσι να χωρούν εκατοντάδες, αλλά και να διεξάγονται στο Metaverse συζητήσεις καθηγητών και γονέων π.χ. Με το 5G ως βοήθεια, η περαιτέρω αξιοποίηση του Metaverse μπορεί να θεωρηθεί ως μια τεράστια ευκαιρία».

Πιστεύετε ότι τα παιδιά μαθαίνουν καλύτερα πια, σε σχέση με τα παραδοσιακά μοντέλα μάθησης;

«Από την ως τώρα εμπειρία μου αυτό διαπιστώνω. Χρησιμοποιώντας προηγμένα γραφικά και εφέ, εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης, εκπαιδευτικά παιχνίδια, διαπιστώνω ότι οι μαθητές μαθαίνουν πιο εύκολα, πιο καλά και πιο ψυχαγωγικά. Όλα αυτά δημιουργούν μια καθηλωτική και ρεαλιστική εμπειρία για τα παιδιά, που φαίνεται ότι ανταποκρίνονται πολύ καλύτερα, σε σχέση με τα συμβατικά μοντέλα μάθησης».

Μόνο σιγουριά και αισιοδοξία προκαλούν τα λόγια του καθηγητή. Και είναι αλήθεια ότι χάρη στα επενδυτικά προγράμματα των παρόχων κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα, η μετάβαση σε μια ψηφιακή κοινωνία ανοιχτή σε όλους, με δίκτυα γρήγορα, καινοτόμα και ασφαλή, με απεριόριστες δυνατότητες για γνώση και αλληλεπίδραση, είναι πραγματικότητα και θα γίνεται καλύτερη χρόνο με το χρόνο.

To 5G και τα σύγχρονα δίκτυα κινητής μπορούν να δημιουργήσουν το σχολείο που ονειρευόμαστε προάγοντας μέσω των νέων τεχνολογιών την κριτική ικανότητα, τη φαντασία και τη δημιουργικότητα των μαθητών και επιτρέποντάς τους να εξελίξουν ακόμα περισσότερο ικανότητές και δεξιότητες και γενικότερα την προσωπικότητά τους.  

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης