ΕΕ: Εγκαινιάστηκε το πρώτο «διαστημικό λιμάνι» της Ευρώπης - Δείτε βίντεο

ΕΕ: Εγκαινιάστηκε το πρώτο «διαστημικό λιμάνι» της Ευρώπης - Δείτε βίντεο

Φιλοδοξεί να γίνει ο κύριος κόμβος της γηραιάς ηπείρου για εκτοξεύσεις δορυφόρων - Την κορδέλα έκοψαν από κοινού ο βασιλιάς της Σουηδίας και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Collage_Maker-14-Jan-2023-02_15-AM
Η ΕΕ διευρύνει τους ορίζοντές της με τα εγκαίνια του πρώτου της «διαστημικού λιμανιού» στην Ευρώπη. Βρίσκεται 200 χιλιόμετρα βόρεια του Αρκτικού Κύκλου, στην απέραντη έκταση της παγωμένης ερήμου της Σουηδίας και φιλοδοξεί να γίνει ο κύριος κόμβος της γηραιάς ηπείρου για εκτοξεύσεις δορυφόρων, μια βιομηχανία που κυριολεκτικά ανθεί.

Πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά και πολυδάπανα έργα στην Ευρώπη και ενδεικτικό της σημασίας του είναι ότι την κορδέλα έκοψαν από κοινού ο βασιλιάς της Σουηδίας Κάρολος Γουσταύος και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ενώ παρών στην τελερή ήταν και ο πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον.

Η διαστημική βάση Esrange θα προσφέρει μια ανεξάρτητη ευρωπαϊκή πύλη προς το διάστημα, η οποία συμπληρώνει και ενισχύει τις σημερινές ευρωπαϊκές δυνατότητες στη Γαλλική Γουιάνα.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προαννήγγειλε ότι η Κομισιόν θα καταθέσει πρόταση για ευρωπαϊκή διαστημική στρατηγική για την ασφάλεια και την άμυνα με στόχο την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των διαστημικών υποδομών της ΕΕ.

Από την πλευρά του, ο Πρωθυπουργός της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον ανέφερε ότι η παρούσα γεωπολιτική κατάσταση και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχουν δείξει πόσο σημαντικό είναι για την ΕΕ να έχει πρόσβαση στο διάστημα.


Κλείσιμο





Ειδήσεις σήμερα:

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Σύσσωμη η οικογένειά του για το τρισάγιο στο Α’ Νεκροταφείο - Δείτε φωτογραφίες

Μητσοτάκης: Όσοι φωνάζουν ότι θα έρθουν νύχτα, θα προσγειωθούν απότομα στην πραγματικότητα

Λίζα Μαρί Πρίσλεϊ: Η τελευταία της εβδομάδα - «Απόμακρη και πληγωμένη»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης