Coffe-Eco: Εξελίσσοντας την αλυσίδα παραγωγής αξίας των τροφίμων από γραμμική σε κυκλική ξεκινώντας από τον espresso

Coffe-Eco: Εξελίσσοντας την αλυσίδα παραγωγής αξίας των τροφίμων από γραμμική σε κυκλική ξεκινώντας από τον espresso

Η Coffe-Eco είναι η πρώτη εταιρία food upcycle στην Ελλάδα η οποία συνδυάζει τα υπολείμματα καφέ espresso και καινοτόμες διαδικασίες upcycle για να παράγει πρώτες ύλες δερμοκαλλυντικών και προϊόντων υγιεινής

image1
Σήμερα, η σπατάλη τροφίμων αντιπροσωπεύει περίπου το 8% των συνολικών εκπομπών άνθρακα στον κόσμο, ενώ η ίδια η παραγωγή τροφίμων συμβάλλει κατά 37% στις παγκόσμιες εκπομπές. Αν και οι εκπομπές άνθρακα συμβαίνουν παρά τη σπατάλη, η μη βελτιστοποιημένη παραγωγή και η σπατάλη τροφίμων σαφώς δεν αποτελούν πλέον απλώς μια οικονομική ανησυχία. Είναι ανθρωπιστικά και περιβαλλοντικά προβλήματα καθώς συμβάλλουν έμμεσα στο 1/3 της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Η κατανάλωση τροφίμων μας είναι μια γραμμική διαδικασία, πράγμα που σημαίνει ότι έχουμε ελάχιστα έως καθόλου περιθώρια για ανακύκλωση ή ανακύκλωση απορριμμάτων ή/και πλεονάζοντος προϊόντος. Δεδομένου ότι η τροφή μας είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας στην υπερθέρμανση του πλανήτη, η επίλυση αυτού του ζητήματος είναι κρίσιμη και επείγουσα. Ο καφές αποτελούσε ανέκαθεν ένα από τα χαρακτηριστικά προϊόντα κατανάλωσης στην Ελλάδα, άμεσα συνδεδεμένο με την κοινωνική ζωή, αλλά και την ανάπτυξη των χώρων εστίασης, με τα υψηλά ποσοστά τζίρου να αποτελούν παράδοξο για μια χώρα που δεν είναι παραγωγός καφέ. Το περιθώριο κέρδους στην αγορά του καφέ συνεχίζει να αποτελεί ισχυρό παράγοντα επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, στοχεύοντας παράλληλα στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της τροφικής αλυσίδας, σε περιβαλλοντικό και κοινωνικό επίπεδο.

Το Upcycle είναι σχετικά μια νέα διαδικασία ανακύκλωσης, γνωστή και ως δημιουργική επαναχρησιμοποίηση, είναι η διαδικασία μετατροπής παραπροϊόντων, απορριμμάτων, άχρηστων ή ανεπιθύμητων προϊόντων σε νέα υλικά ή προϊόντα που θεωρούνται υψηλότερης ποιότητας, όπως περιβαλλοντική αξία.

Η Coffe-Eco είναι η πρώτη εταιρία food upcycle στην Ελλάδα η οποία συνδυάζει τα υπολείμματα καφέ espresso και καινοτόμες διαδικασίες upcycle για να παράγει πρώτες ύλες δερμοκαλλυντικών και προϊόντων υγιεινής.

image1


Η εταιρία Coffe-Eco ξεκίνησε το 2016 μετά από μια καρμική συνάντηση των 2 συνιδρυτών της από τη σχολή χημικών μηχανικών στην Πάτρα και συγκεκριμένα στο εργαστήριο φαινομένων μεταφοράς και φυσικοχημικής υδροδυναμικής του Κύπριου καθηγητή Χριστάκη Παρασκευά. Από τις αρχές του 2013, σχεδόν μια 10ετία τώρα, ο διδακτορικός φοιτητής τότε Αλέξης Πάντζιαρος είχε ως σκοπό στην έρευνά του την επεξεργασία αγροτοβιομηχανικών αποβλήτων (υπολείμματα τα οποία παράγονται κατά τη διαδικασία τελικών προϊόντων τροφίμων) με βασικό σκοπό την ανάπτυξη οικονομικών μοντέλων τα οποία να μπορούν αν στηρίξουν την ανάπτυξη ενός επιχειρηματικού πλάνου. Κάπου στα μέσα του 2016 και ενώ είχαν δοκιμαστεί υπολείμματα ελαιοτριβείου διφασικού και τριφασικού, υπολείμματα στέμφυλων ο Αλέξης Πάντζιαρος συνάντησε το Μάριο Βλαχογιάννη και ξεκίνησαν μαζί πλέον τις δοκιμές για τα υπολείμματα καφέ espresso οι οποίες έδειχναν να έχουν όλα τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Κλείσιμο
image2
Μάριος-Βίκτωρας Βλαχογιάννης και Αλέξης Πάντζιαρος


Από το 2016 μέχρι και σήμερα η εταιρία έχει συμμετάσχει σε αρκετούς επιχειρηματικούς διαγωνισμούς, όπως EIT Food, NBG seed, Envolve Greece με βασικό σκοπό τη χρηματοδότηση, αλλά και την προώθησή της. Λόγω της φύσης του προϊόντος δεν ήταν εφικτή η χρηματοδότηση από κάποιο ελληνικό VC, καθώς η ρυθμοί ανάπτυξής του, αλλά και τα unit economics του προϊόντος είναι εντελώς διαφορετικά από τις δεσμεύσεις των ελληνικών funds. Η τελευταία διάκριση της εταιρίας είναι η συμμετοχή της από τον Ιούλιο του 2022 – Σεπτέμβριο του 2022 στο διεθνές EIT Food Accelerator Network στη Χάιφα του Ισραήλ στον οποίο εκτός των άλλων θα πραγματοποίησει πιλοτικές δοκιμές στο Technion - Israel Institute of Technology, ένα από τα πλέον καταξιωμένα ερευνητικά κέντρα στο κόσμο.

image3


«Ενώ γνωρίζουμε τη βασική αρχή της οικονομίας η οποία είναι το “Scarcity”, δηλαδή περιορισμένες πρώτες ύλες», τονίζει ο Αλέξης Παντζιάρος και συμπληρώνει με έμφαση: «εξακολουθούμε να παράγουμε γραμμικά παίρνοντας ως παραδοχή την πληροφορία των απεριόριστων πρώτων υλών».

Σήμερα η Coffe-Eco συλλέγει και επεξεργάζεται το απόβλητο καφέ espresso για την παραγωγή πρώτων υλών σε καλλυντικά, παράγοντας ένα προϊόν το οποίο απευθύνεται σε εταιρίες παραγωγής καλλυντικών δέρματος, με κύρια βάση τα αντηλιακά και αντιγηραντικά καλλυντικά. Σε αντίθεση με άλλα προϊόντα της ίδιας κατηγορίας, το καινοτόμο προϊόν της Coffe-Eco μπορεί να προσδώσει στις συνεργαζόμενες εταιρείες μοναδικά χαρακτηριστικά, πλέον της ενίσχυσης του δείκτη βιωσιμότητας της εκάστοτε εταιρείας, μεταξύ των οποίων η υψηλή αντιγηραντική δράση στα τελικά προϊόντα, καθώς και η μεγάλη προστασία από την ακτινοβολία UV.

Screenshot_1


Επιπλέον, λόγω της προσεγμένα σχεδιασμένης αλυσίδας παραγωγής της Coffe-Eco, η τιμή πώλησης του προϊόντος της βρίσκεται έως και 30% κάτω από τις τιμές της αγοράς, που συνοδεύεται με όλα τα απαραίτητα πιστοποιητικά τα οποία πληρούν όλες τις προδιαγραφές για εταιρίες σε Ευρώπη, Αμερική και Ασία.

Screenshot_2


Αξίζει δε να σημειωθεί πως η αγορά καλλυντικού βρίσκεται σε μια φάση μεταμόρφωσης προς πράσινες πρώτες ύλες και βιώσιμη παραγωγή, με τη αγορά για πολυφαινολικά τα οποία παράγονται από το απόβλητο καφέ espresso και προορίζονται για χρήση σε προϊόντα αντιγήρανσης και αντηλιακά να κυμαίνεται στα 100 εκ. ευρώ μόνο για τις ευρωπαϊκές αγορές και χωρίς να συνυπολογίζονται προϊόντα περιποίησης δέρματος και καθημερινής χρήσης.

Screenshot_3


Μέσα στα πλάνα της πρωτοπόρου εταιρείας είναι η κυκλοφορία από τον Σεπτέμβριο του 2022 προϊόντων στην αγορά, τα οποία θα εμπεριέχουν ως πρώτη ύλη το προϊόν της Coffe-Eco από εταιρίες συνεργάτες, ενώ παράλληλα η ομάδα της βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις για εξαγωγή του προϊόντος της σε αγορές της Ασίας, έχοντας κλείσει μια στρατηγική συνεργασία με την Ingredients Online για την εξαγωγή των προϊόντων της εταιρείας στην Αμερική.


Ειδήσεις σήμερα:

Αυτός είναι ο 22χρονος που μαχαίρωσε ιδιοκτήτρια καταστήματος στο Μενίδι

Τρόμος για επιβάτες πτήσης στο Μαϊάμι: Αεροπλάνο έπιασε φωτιά μετά από πρόσκρουση κατά την προσγείωση

Τουλάχιστον 250 νεκροί από τον μεγάλο σεισμό στο ανατολικό Αφγανιστάν
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης