Smart TV: Ο απόλυτος οδηγός για να επιλέξεις την πιο έξυπνη τηλεόραση

Smart TV: Ο απόλυτος οδηγός για να επιλέξεις την πιο έξυπνη τηλεόραση

Όσα θέλεις να ξέρεις για τις πιο προηγμένες τεχνολογίες και χαρακτηριστικά της νέας σου τηλεόρασης

tv-mockup-cabinet-living-room-concrete-wall-3d-rendering__1_
Ποτέ η επιλογή της καλύτερης τηλεόρασης δεν ήταν τόσο δύσκολη υπόθεση. Από το είδος του πάνελ, μέχρι τις τεχνολογίες που ελέγχουν την απόδοση του ήχου, την ανάλυση και το φάσμα των χρωμάτων, οι κορυφαίες Smart TV της αγοράς χαρακτηρίζονται από τόσο μεγάλη ποικιλία που είναι απολύτως λογικό να σε μπερδεύουν. Ώρα να μάθεις όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για να επιλέξεις την καλύτερη για τις ανάγκες σου.

Το μέρος

Όσο και να… μελετήσεις, όλα αρχίζουν και τελειώνουν στο budget σου -που, ευτυχώς, δεν χρειάζεται να είναι μεγάλο για να αποκτήσεις την ιδανική Smart TV. Ωστόσο, είναι απολύτως απαραίτητο να το χρησιμοποιήσεις έξυπνα, επιλέγοντας για τις αγορές σου κάποιο ηλεκτρονικό κατάστημα ή πλατφόρμα, όπως το SHOPFLIX.gr. Εκεί θα βρεις μια τεράστια ποικιλία από τηλεοράσεις προηγμένης τεχνολογίας σε συμφέρουσες τιμές και δυνατές προσφορές, τις οποίες θα παραλάβεις στην πόρτα σου, σε όποιο μέρος της Ελλάδας και αν βρίσκεσαι, στην ακριβή ημερομηνία παράδοσης που θα δεις κατά την παραγγελία. Και αν συνδυάσεις τη Smart TV σου με κάποια βάση, έπιπλο τηλεόρασης, soundbar ή TV box, θα μπορέσεις να τα παραλάβεις όλα ταυτόχρονα, χρησιμοποιώντας την υπηρεσία SHOPFLIX ΜΕ ΤΗ ΜΙΑ, αποφεύγοντας την ταλαιπωρία.

smartTV_philips_55pus7906


Τηλεόραση Philips 55» 55PUS7906 Smart HDR 4K UHD, από 469€.

Η μάρκα

Ναι, ο κατασκευαστής έχει σημασία. Ηγέτιδες στην αγορά των Smart TV παραμένουν η LG και η Samsung, ενώ όπως έχουμε αναφέρει σε παλιότερο άρθρο, οι τηλεοράσεις TCL είναι ενδεχομένως η πιο value for money επιλογή της αγοράς. Ισχυρή υποψηφιότητα βάζει και η Sony, με την τεχνολογία Bravia OLED να αμφισβητεί την κυριαρχία της LG στον συγκεριμένο τύπο πάνελ και την εντυπωσιακή λειτουργία Acoustic Surface, ενώ η Philips καινοτομεί με το Ambilight, που ζωντανεύει τη δράση στο σαλόνι σου.

Οι διαστάσεις

Το μέγεθος πράγματι μετράει -όμως η μεγαλύτερη τηλεόραση δεν είναι απαραίτητα και η καλύτερη. Υπολόγισε ότι αν έχεις σκοπό να παρακολουθείς περίπου από τα δυο μέτρα απόσταση, χρειάζεσαι μια οθόνη 44 έως 54 ιντσών -απόσταση που μπορεί να μειωθεί στο μισό στην περίπτωση των τηλεοράσεων 4K που διαθέτουν διπλάσια ανάλυση σε κάθε άξονα. Αυτό σημαίνει ότι αν επιλέξεις μια προηγμένη Smart TV με ανάλυση 4K ή και περισσότερο (πράγμα που συστήνουμε ανεπιφύλακτα), η ιδανική απόσταση για μια συσκευή 50 ιντσών είναι το ένα μέτρο.

Κλείσιμο
Πέρα από το μέγεθος του χώρου σου, για να επιλέξεις την κατάλληλη διάσταση λάβε υπόψη σου και τον αριθμό των ατόμων που πρόκειται να παρακολουθούν ταυτόχρονα, αφού όπως είναι προφανές μια μεγαλύτερη οθόνη θα επιτρέπει καλύτερη γωνία θέασης για περισσότερα άτομα.

CF_84_CE_B2-294


Τηλεόραση Sony Smart KD-65XH8077 4K Ultra HD LED 65″, από 865€.

Ο ήχος

Dolby Digital Plus και DTS-HD αποτελούν τις πιο προηγμένες τεχνολογίες ήχου surround, με τις ονομασίες τους να αναφέρονται στις εταιρείες που τις έχουν αναπτύξει. Θα ακούσεις ορκισμένους fans να δηλώνουν με σιγουριά ότι η μία ή η άλλη επιλογή είναι σαφώς πιο αξιόλογη, όμως και οι δυο έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν πολλαπλά κανάλια ήχου, χαμηλότερη συμπίεση και υψηλότερους ρυθμούς μετάδοσης σε σύγχρονες συσκευές που υποστηρίζουν το streaming. Με λίγα λόγια και οι δυο θα σε βοηθήσουν να βιώσεις στο μέγιστο το αγαπημένο σου περιεχόμενο.

Οι πλατφόρμες

Κάθε κατασκευαστής προσφέρει διαφορετικές επιλογές για τις Smart TV του, με τους περισσότερους να παρέχουν πλέον και μοντέλα με Android TV, την ενιαία πλατφόρμα της Google. Από τις επιμέρους, η πλέον διάσημη είναι χωρίς αμφιβολία το λειτουργικό σύστημα webOS της LG, που ξεχωρίζει για το απλό του design και την ευκολία στη χρήση του, ιδίως σε συνδυασμό με το τηλεχειριστήριο Magic Motion που λειτουργεί περίπου όπως και το ποντίκι του υπολογιστή σου. Οι τηλεοράσεις της Samsung, από την άλλη, αξιοποιούν το Tizen (το συναντάς και στα smartwatch της εταιρείας), με τα μεγάλα και ευδιάκριτα εικονίδιά του να διευκολύνουν πολύ τη χρήση.

6fa9b92c464060ee196c1f3b56e3e087


Τηλεόραση Smart TCL 50P725 Direct LED 4K Ultra HD HDR 50″, από 357€.

Ο τύπος του πάνελ

Ομως αυτό που πρέπει να θυμάσαι κυρίως, είναι ότι οι περισσότερες σύγχρονες τηλεοράσεις χρησιμοποιούν είτε πάνελ LED, είτε OLED, είτε QLED. Στην πρώτη περίπτωση, θα συναντήσεις τις υποκατηγορίες Edge LED, Direct LED και Full Range, που αφορούν την τοποθέτηση και την πυκνότητα των λυχνιών LED που φωτίζουν τα pixels, αλλά και πιο οικονομικά μοντέλα Smart TV. Στην περίπτωση των τηλεοράσεων OLED τα ίδια τα pixels εκπέμπουν φως, με αποτέλεσμα εντυπωσιακά μαύρα, όμορφες αντιθέσεις (και υψηλότερες τιμές), ενώ οι τηλεοράσεις QLED διακρίνονται από την πιο πλούσια και φυσική γκάμα χρωμάτων.

Κυρτή ή ίσια

Οι curved τηλεοράσεις δεν είναι μόνο εντυπωσιακές στην όψη: αποδίδουν και εξαιρετικά ζωντανή εικόνα, αφήνοντας τι αντανακλάσεις στο παρελθόν και φέρνοντας κάθε pixel στην ίδια απόσταση από το μάτι του θεατή. Όσο παράξενο κι αν σου ακούγεται, η εικόνα όχι απλώς δεν παραμορφώνεται, αλλά, εξαιτίας του τρόπου που λειτουργεί το ανθρώπινο μάτι -και κυρίως η περιφερειακή όραση -αποκτά καλύτερο βάθος ακόμη και σε 2D περιεχόμενο.

Ωστόσο, αν έχεις σκοπό να παρακολουθείς ταινίες και σειρές με μεγάλη παρέα ή αν περιοριστείς σε λιγότερες ίντσες, η κλασική, ίσια οθόνη είναι πιο κατάλληλη για ‘σένα. Όπως ίσως μαντεύεις, οι κυρτές οθόνες δεν συγχωρούν εξίσου τη θέαση υπό γωνία.

tv-292


Τηλεόραση LG Smart OLED 4K UHD OLED65BX6LB HDR 65″, από 1.599€.

Οι συνδέσεις

Πάρε χαρτί και μολύβι, γιατί θα ακολουθήσουν μπόλικα αρχικά. Όλα τους αναφέρονται στις συνδέσεις εισόδου/εξόδου που επιτρέπουν στην τηλεόρασή σου να συνδέεται με άλλες συσκευές και να προβάλλει εικόνα από εξωτερικές πηγές, είτε πρόκειται για ένα DVD Player, είτε για κονσόλες, PC ή το κινητό σου.

HDMI: Πρόκειται για το κυρίαρχο πρωτόκολλο επικοινωνίας ψηφιακών συσκευών εικόνας με την τηλεόρασή σου, καθώς είναι σε θέση να μεταφέρει ψηφιακό βίντεο και ήχο υψηλής ποιότητας. Συνήθως θα βρεις περισσότερες από μια εισόδους HDMI στα σύγχρονα μοντέλα, για να συνδέεις ταυτόχρονα τον Blue Ray Player, το TV box σου ή/και την κονσόλα σου.

VGA: Χάρη σε αυτή την υποδοχή, η τηλεόρασή σου μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως οθόνη υπολογιστή. Κυκλοφορεί και με την ονομασία PC-in ή D-Sub. Δεν μεταφέρει ήχο, αλλά εικόνα υψηλής ποιότητας.

Optical: Έτσι -αλλά και ToshLink- ονομάζεται η οπτική έξοδος που μεταφέρει HD ήχο. Θα την ακούσεις και ως Digital Audio Out. Πρόκειται για μια οπτική ίνα που μεταδίδει πολυκάναλο ήχο (έως και 7.1).

Component: Είναι ο καλύτερος τρόπος μεταφοράς αναλογικού σήματος βίντεο υψηλής ποιότητας. Θα το αναγνωρίσεις από το κόκκινο, πράσινο και μπλε χρώμα της τριπλής υποδοχής RCA, που αντανακλούν τον τρόπο με τον οποίο τα βίντεο διαχωρίζονται σε σήματα.

Sat-TV: Είναι ο δορυφορικός δέκτης που σε απαλλάσσει από τη χρήση αποκωδικοποιητή. Σε ορισμένα νέα μοντέλα μπορείς να τοποθετήσεις συνδρομητικές κάρτες για να παρακολουθήσεις τα αντίστοιχα «μπουκέτα».

USB: Γνωστές και αγαπημένες, οι θύρες USB εμφανίζονται στα περισσότερα σύγχρονα μοντέλα τηλεοράσεων. Σε αυτές θα συνδέσεις τον εξωτερικό δίσκο σου, αλλά και το PVR, αν υποστηρίζεται, για να «γράψεις» το περιεχόμενο που δεν προλαβαίνεις να παρακολουθήσεις live.

Miracast: Χάρη σε αυτό μπορείς να κάνεις morroring της οθόνης του κινητού σου ή κάποιας άλλης φορητής συσκευής στη Smart TV σου. Ειδικά στην περίπτωση που χρησιμοποιείς κλασικό τηλεχειριστήριο, θα σε διευκολύνει τρομερά σε αναζητήσεις στο Google ή το YouTube.

DVI: Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη σύνδεση του υπολογιστή σου με την τηλεόραση, ενώ μεταφέρει ασυμπίεστο βίντεο -αναλογικό και ψηφιακό- από εξωτερικές πηγές εικόνας. Τα αρχικά σημαίνουν Digital Visual Interface.

LAN/Wi-Fi: Αυτές οι συνδέσεις είναι που επιτρέπουν στη Smart TV σου να συνδέεται με το internet και να αναπαράγει ήχο και εικόνα, από συνδρομητικές ή άλλες πηγές. Θα βρεις μοντέλα και με ενσύρματη και με ασύρματη σύνδεση.

Οι επικρατέστερες

Η ιδανική τηλεόραση για ‘σένα εξαρτάται από τη χρήση που σκοπεύεις να της κάνεις, το budget σου, τον χώρο όπου θα την τοποθετήσεις και τις προτεραιότητές σου. Σε γενικές γραμμές, η πρωτοκαθεδρία της LG και της Samsung είναι δικαιολογημένη (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα βρεις εξαιρετικά μοντέλα και σε άλλους κατασκευαστές). Μια παράμετρος που πρέπει να λάβεις υπόψη σου αν θέλεις να παρακολουθείς τα μεγάλα ματς όπως τους αξίζει ή/και αν είσαι gamer, είναι ο ρυθμός ανανέωσης: όσο μεγαλύτερος είναι, τόσο λιγότερα κολλήματα θα έχεις τις στιγμές της καταιγιστικής δράσης.

Οι τηλεοράσεις OLED και QLED, με τα εντυπωσιακά χρώματα και αντιθέσεις που προσφέρουν είναι ιδανική επιλογή για τους σινεφίλ που θα μπορέσουν να απολαύσουν την εικόνα όσο ποτέ πριν. Ωστόσο, τεχνολογίες όπως το HDR, είναι ικανές να δώσουν εξαιρετικές αντιθέσεις ακόμη και σε τυπικές τηλεοράσεις LED – οπότε αν το budget σου είναι περιορισμένο, δεν χρειάζεται να ανησυχείς.

Πάντως, από τη στιγμή που το πιθανότερο είναι ότι η Smart TV σου θα καταλήξει να κάνει… όλες τις δουλειές, το καλύτερο είναι να επιλέξεις μια τηλεόραση κατάλληλη για all-around χρήση, δίνοντας έμφαση στο μέγεθος και τη φωτεινότητα. Με αυτά τα κριτήρια ξεχωρίσαμε τρεις δυνατές επιλογές, που συμβαίνει αυτές τις μέρες να βρίσκονται σε προσφορά στο SHOPFLIX.gr.

Smart Τηλεόραση Samsung UE65TU7092 65″ 4K UHD LED HDR

Με τον επεξεργαστή Crystal Processor 4K να αναβαθμίζει την ανάλυση, να ρυθμίζει άψογα το χρώμα και να βελτιστοποιεί την αντίθεση απογειώνοντας το HDR, η Smart TV της Samsung προσφέρει κρυστάλλινη ανάλυση ακόμη και στις 65 ίντσες.

samsung_smart_tileorasi_led_4k_uhd_ue65tu7092_hdr_65


Ολοζώντανα χρώματα και κομψός σχεδιασμός συμπληρώνουν τα χαρακτηριστικά μιας εξαιρετικής Smart TV που θα φέρει στο σπίτι σου ατμόσφαιρα cinema, ενώ η πλατφόρμα Tizen και οι προεγκατεστημένες εφαρμογές θα σου δώσουν όσα χρειάζεσαι για να την απολαύσεις στο μέγιστο.

Αγόρασέ τη από 539€.

Smart Τηλεόραση LG 65UP81003LR 65″ LED 4K UHD HDR

UHD, για ανάλυση που συναρπάζει. Λειτουργίες όπως το Filmmaker Mode και το Active HDR, ώστε το έργο των αγαπημένων σου σκηνοθετών να αποδίδεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Game Optimizer και HGiG για τους gamers, που μπορούν να απολαύσουν απόλυτη εμπειρία παιχνιδιού. Και Bluetooth Surround Ready, για ήχο που σε κάνει να νιώθεις λες και βρίσκεσαι στο γήπεδο στη διάρκεια των μεγάλων ματς. Η τηλεόραση της LG πραγματικά έχει κάτι για όλους.

lg_65up81003lr_led_4K_UHD_HDR


Ο επεξεργαστής Quad Core Processor 4K αφαιρεί τον θόρυβο του βίντεο, βελτιώνοντας το χρώμα και την αντίθεση και αναβαθμίζει κάθε περιεχόμενο σε ανάλυση 4K, ενώ η Τεχνητή Νοημοσύνη αναλαμβάνει να σου προσφέρει άψογο ήχο και εικόνα. Θέλεις κι άλλα; το LG ThinkQ και το Magic Remote Control αναλαμβάνουν να σου προσφέρουν την πιο άνετη εμπειρία χρήσης.

Αγόρασέ τη από 552€.

Τηλεόραση LG 55UP80003LA 4K Ultra HD Direct LED 55″

Άλλη μια εκπληκτική επιλογή από την LG που σου εγγυάται κινηματογραφική εμπειρία. Θα συναντήσεις κι εδώ τους… παλιούς γνώριμους, Filmmaker Mode, Active HDR, Game Optimizer και Bluetooth Surround Ready, όπως και την τεχνητή νοημοσύνη στη βελτίωση του ήχου, της ανάλυσης και της φωτεινότητας.

lg_smart_tileorasi_led_4k_uhd_55up80003la_hdr_55


Πέρα από τα προηγμένα χαρακτηριστικά της και το εύχρηστο μενού της, θα εκτιμήσεις τον κομψό σχεδιασμό που εξασφαλίζει ότι θα ταιριάξει άψογα με τον χώρο σου.

Αγόρασέ τη από 473€.Ειδήσεις σήμερα:

Βίντεο: Δραματικοί αποχαιρετισμοί οικογενειών στη Ρωσία για την επιστράτευση - Κλαίνε και αγκαλιάζονται

Κι όμως δεν ήταν η Βάσκεζ - Αυτή είναι η δικηγόρος που «έκλεψε» την καρδιά του Ντεπ

«Ο Άντριου πίεζε την Ελισάβετ να μην γίνει ο Κάρολος βασιλιάς - Συνωμοτούσε με την Νταϊάνα»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης