Ο πλανήτης Άρης ίσως είχε νερό μέχρι πριν 700 εκατομμύρια χρόνια, δείχνουν στοιχεία από το κινεζικό ρόβερ

Ο πλανήτης Άρης ίσως είχε νερό μέχρι πριν 700 εκατομμύρια χρόνια, δείχνουν στοιχεία από το κινεζικό ρόβερ

Κινεζική μελέτη που στηρίζεται σε στοιχεία που συνέλεξε το Zhurong δείχνει ότι υπήρχε νερό στον πλανήτη Άρη πολύ νωρίτερα απ’ ότι θεωρούνταν – Το ρόβερ βρίσκεται στον κρατήρα Utopia Planitia από τον Μάιο του 2021 και έχει καλύψει απόσταση 2 χιλιομέτρων

kineziko_rover
Αλλάζουν τα δεδομένα για τον πλανήτη Άρη, σύμφωνα με κινεζική μελέτη, που στηρίζεται σε στοιχεία που συνέλεξε το κινεζικό ρόβερ Zhurong. Σύμφωνα με αυτά, ο Άρης πιθανώς είχε νερό σε υγρή μορφή μέχρι πολύ πιο πρόσφατα από ό,τι εθεωρείτο έως τώρα.

Οι επιστήμονες του Εθνικού Κέντρου Διαστημικής Επιστήμης στο Πεκίνο και της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών, με επικεφαλής τον Γιανγκ Λίου, εκτιμούν ότι ίσως νερό υπήρχε στον γειτονικό πλανήτη έως πριν περίπου 700 εκατομμύρια χρόνια και όχι έως πριν τρία δισεκατομμύρια χρόνια που είναι η επικρατούσα θεωρία μέχρι σήμερα. Τα συμπεράσματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «Science Advances».


Το ρόβερ κινείται στον μεγάλο και σχετικά ανεξερεύνητο κρατήρα Utopia Planitia του βόρειου Άρη από τον Μάιο του 2021. Μέχρι σήμερα έχει καλύψει μια απόσταση περίπου δύο χιλιομέτρων.

Τα δύο φασματόμετρα του Zhurong ανέλυσαν πετρώματα στην επιφάνεια του κρατήρα και βρήκαν την χημική «υπογραφή» του νερού σε ένυδρα ορυκτά, τα οποία προέρχονται από την πιο πρόσφατη εποχή στην γεωλογική αρειανή ιστορία, τη λεγόμενη «Αμαζόνια». Μια εποχή που οι επιστήμονες θεωρούσαν έως τώρα ότι ήταν κρύα και άνυδρη.

Οι εκτιμήσεις των Κινέζων επιστημόνων θα πρέπει πάντως να θεωρηθούν προκαταρκτικές και να επιβεβαιωθούν από άλλα ευρήματα.

Ειδήσεις σήμερα:

Σαββατοκύριακο με 30άρια αλλά και μπόρες στα ηπειρωτικά - Δείτε χάρτες με τις θερμοκρασίες


Υπό έρευνα η καθυστέρηση 10 ημερών της ανακοίνωσης της εξαγοράς του Twitter από τον Μάσκ


Γιατί ξαφνικά οι Ρώσοι ολιγάρχες άρχισαν… να αυτοκτονούν
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης