Έλον Μασκ - Τα 8 ερωτήματα για την αγορά του Τwitter

Έλον Μασκ - Τα 8 ερωτήματα για την αγορά του Τwitter

Ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου αγόρασε το επιδραστικότερο μέσο κοινωνικής δικτύωσης και διχάζει τους 300 εκατομμύρια χρήστες: είναι ο Μεγάλος Αδελφός των social media ή o σταυροφόρος της «ελεύθερης έκφρασης»; - Θα δώσει αμνηστία στους εξόριστους των θεωριών συνωμoσίας και συγχωροχάρτι στον Τραμπ; Υπάρχει κινεζικός δάκτυλος πίσω από την αγορά-μαμούθ;

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
elon_twitter_art
Με μια προσφορά από εκείνες που «κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί», όπως θα έλεγε ο «Νονός» του Φράνσις Φορντ Κόπολα, ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου απέκτησε το Twitter. Αφήνοντας τα περίπου 300 εκατομμύρια χρήστες του Μέσου και μαζί με αυτούς σχεδόν ολόκληρο τον πλανήτη σε μια επιτηδευμένη ασάφεια για το τι θα επακολουθήσει, ο Ελον Μασκ μιλάει αφηρημένα περί «ελευθερίας του λόγου» και «τρομερών δυνατοτήτων». Ταυτόχρονα, περιπαίζει όσους ανησυχούν για τη συγκέντρωση επιρροής λέγοντας ότι «θα αγοράσω και την Coca Cola, για να προσθέσω ξανά την κόκα στο αναψυκτικό».

1. Γιατί ο Ελον Μασκ αγόρασε το Twitter;

Η μόνη ειλικρινής απάντηση στο παρόν πρωταρχικό ερώτημα είναι ότι ουδείς πλην του ιδίου είναι σε θέση να γνωρίζει σε τι αποσκοπεί στ’ αλήθεια και κατά βάθος η απόκτηση του Twitter. Θα έλεγε κάποιος ότι οποιαδήποτε πρόβλεψη για το μέλλον του Μέσου εξαρτάται από το πώς αυτοπροσδιορίζεται ο Μασκ - ή, αντίστοιχα, ποια είναι η γνώμη που μπορεί να έχει ο καθένας για εκείνον. Όσοι τείνουν προς τις θεωρίες συνωμοσίας, αυτομάτως, στο πρόσωπο του Μασκ βλέπουν έναν επίδοξο Μεγάλο Αδελφό στη μεταμοντέρνα ενσάρκωση της οργουελιανής μυθοπλασίας, κάποιον που απεργάζεται τη χειραγώγηση της ανθρωπότητας μέσω των social media κ.λπ.

Άλλοι, στη μορφή και τη δράση του Μασκ αναγνωρίζουν τον απόλυτο οραματιστή, έναν εξόχως χαρισματικό άνθρωπο, ο οποίος, αφού συσσώρευσε αμύθητο πλούτο με μια σειρά χρυσοφόρων επιχειρηματικών κινήσεων, είναι σε θέση να παραχωρήσει στον εαυτό του το δικαίωμα να επενδύσει ένα σεβαστό μέρος (περίπου το 10%) από τα 270 δισ. δολάρια της προσωπικής περιουσίας του για να απελευθερώσει το Twitter από τα δεσμά της λογοκρισίας.

Υπό αυτή την οπτική, ο Μασκ προχωρά βάσει του ενστίκτου ενός αγνού ιδεολόγου και, εννοείται, επ’ ωφελεία της ανθρωπότητας: αφού με την Tesla ώθησε την παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία στην κατεύθυνση της ηλεκτροκίνησης, αφού ετοιμάζει τον διαπλανητικό τουρισμό με τη Space-X, τώρα επιχειρεί την επανάσταση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το Twitter ανακοίνωσε τα οικονομικά αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο του 2022, με έσοδα 1,2 δισ. δολάρια και ποσοστό αύξησης 16% σε σχέση με το ίδιο διάστημα της προηγούμενης χρονιάς - αν και κατώτεροι των στόχων που είχαν τεθεί από το διοικητικό συμβούλιο.

Αν, όμως, πιστέψει κάποιος τον Μασκ, οι αριθμοί δεν έχουν καμία σημασία, εφόσον δεν θέλησε να αποκτήσει το Twitter για να αυξήσει την περιουσία του. Ιδού τι λέει ο Ελον Μασκ για το τελευταίο απόκτημά του: «Η ελευθερία του λόγου είναι το θεμέλιο για την εύρυθμη λειτουργία κάθε δημοκρατίας και το Twitter είναι η ψηφιακή “κεντρική πλατεία”, όπου διεξάγεται ο διάλογος γύρω από ζητήματα κρίσιμα για την ανθρωπότητα. Το Twitter έχει τρομακτικές δυνατότητες και ανυπομονώ να δουλέψω με την εταιρεία στην οποία ανήκει, προκειμένου να απελευθερώσουμε το τρομακτικό δυναμικό του».

2. Τι θα αλλάξει για τους χρήστες;

Το τοπίο επί του παρόντος είναι θολό, καθώς ο Μασκ δεν έχει παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τις τροποποιήσεις που θα ήθελε να επιβάλει στο Twitter. Κατά καιρούς έχει μιλήσει για την ανάγκη απεξάρτησης από τη διαφήμιση - παρόλο που το 90% των εσόδων προέρχονται από τις επ’ αμοιβή καταχωρήσεις. Και πάλι χωρίς πολλές συγκεκριμένες διευκρινίσεις, ο Μασκ έχει κάνει λόγο ακόμη και για παραχώρηση του δικαιώματος πρόσβασης με αντάλλαγμα συνδρομή, την εισαγωγή ενός πλήκτρου «edit», το οποίο θα επιτρέπει την τροποποίηση ήδη αναρτημένων μηνυμάτων κ.λπ. Στην παρούσα φάση, προτιμά να εστιάζει στην εκκαθάριση του Twitter από κακόβουλα ρομπότ (bots), τη δημοσιοποίηση της αλγοριθμικής υποδομής και στην ταυτοποίηση των πραγματικών ανθρώπινων όντων από το σύνολο των χρηστών.

Κλείσιμο
Όπως είναι προφανές, στο Twitter όπου βασιλεύει η ψευδωνυμία ή, καθόλου σπάνια, η πλαστοπροσωπία από τα τρολ, κάθε απόπειρα επιβολής της διαφάνειας θα προσκρούσει σε κατεστημένες πρακτικές κάθε είδους - κυρίως όμως στις φαύλες και κακόβουλες, οι οποίες κάθε άλλο παρά μειοψηφούν στην κοινότητα του Mέσου.
Musk_Cover_
US---PERSONOFTHEYEAR---MUSK
Το περιοδικό «Τime» αφιέρωσε δύο εξώφυλλά του στον Έλον Μασκ τον τελευταίο χρόνο
3. Είναι βέβαιο ότι θα πετύχει;

Η ανακοίνωση περί της εξαγοράς του Twitter προκάλεσε απώλεια 125 δισ. δολαρίων από την κεφαλαιοποίηση της Tesla μέσα σε μόνο μία ημέρα. Αυτή ήταν η πρώτη αντίδραση του Χρηματιστηρίου, υπό τον φόβο ότι ο Ελον Μασκ διακυβεύει την ισορροπία της μιας επιχείρησής του για χάρη ενός παράτολμου εγχειρήματος στα social media. Αυτό όμως είναι ένα φαινόμενο που ελάχιστα πτοεί τον Μασκ. Διότι, ομολογουμένως, οι πιθανότητες είναι υπέρ του. Ασχέτως αν επί του παρόντος δεν είναι διόλου ξεκάθαρος ο απώτερος στόχος του, εν τέλει πάντοτε κατορθώνει να πραγματοποιεί τα όνειρά του. Κατά κανόνα, σε πρώτη φάση φαίνεται πως αποτυγχάνει και διασύρεται - ακριβώς όπως συνέβη στο ξεκίνημα του PayPal, της Tesla με τα σοβαρά προβλήματα αξιοπιστίας και τις τεράστιες καθυστερήσεις στην παράδοση των αυτοκινήτων.

Παρομοίως έγινε στόχος χλεύης για τις επανειλημμένες αποτυχίες στην εκτόξευση των πυραύλων της Space-X. Και, πιο πρόσφατα, αμφισβητείται έντονα εάν η Starlink θα καταφέρει ποτέ να προσφέρει δορυφορική πρόσβαση στο Διαδίκτυο και να απαλλάξει εκατομμύρια χρήστες σε όλο τον πλανήτη από τα βάσανα του κακού σήματος κ.λπ.

Παρ’ όλα αυτά, σε καθένα από τα πρωτότυπα, ενίοτε ρηξικέλευθα εγχειρήματά του, ο Μασκ έχει αποδείξει ότι οι αποτυχίες είναι απλώς ένα μέρος του παιχνιδιού - ένα απαραίτητο στάδιο, ενδεχομένως.

Εξάλλου, ακόμη και η αμφιλεγόμενης αποτελεσματικότητας Starlink δοξάζεται στην Ουκρανία, με τους στρατιωτικούς να εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους στον Μασκ για το δορυφορικό Ιντερνετ, το οποίο, όπως πιστεύουν, «άλλαξε την εξέλιξη του πολέμου» υπέρ των αμυνομένων. Αν λοιπόν ο Μασκ μπορεί να επηρεάσει την έκβαση ενός πολέμου, η επίτευξη των στόχων του για το Twitter ίσως είναι εν μέρει προδιαγεγραμμένη. Και, ιδανικά, για το κοινό όφελος.
SPL5305843_002
Στην ανάρτησή του για την αγορά του Twitter o Μασκ γράφει: «Η ελευθερία του λόγου είναι το θεμέλιο για την εύρυθμη λειτουργία κάθε δημοκρατίας και το Twitter είναι η ψηφιακή "κεντρική πλατεία", όπου διεξάγεται ο διάλογος γύρω από ζητήματα κρίσιμα για την ανθρωπότητα»
4. Θα γίνει «Δούρειος Ιππος» της κινεζικής επιρροής;

Τη συζήτηση για ενδεχόμενα άδηλα συμφέροντα τα οποία συναρτούν την εξαγορά του Twitter με τα επεκτατικά σχέδια του κινεζικού καθεστώτος άνοιξε πρώτος ο Τζεφ Μπέζος. Ο ιδρυτής της Amazon και ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο (πίσω από τον Μασκ), σχεδόν αμέσως μόλις ανακοινώθηκε η συμφωνία, εξέφρασε -και μάλιστα σε ένα οξύ σαρκαστικό ύφος- τη θεωρία περί του κινεζικού παρασκηνίου στη συγκεκριμένη υπόθεση.

«Μήπως η κινεζική κυβέρνηση μόλις πάτησε ελαφρά το πόδι της στην “κεντρική πλατεία” μας;», ήταν το σχόλιο του Μπέζος σε κάπως ελεύθερη μετάφραση, όπως αναρτήθηκε -πού αλλού;- στο Twitter. Προφανώς η αντίδραση του Τζεφ Μπέζος εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο του σκληρού ανταγωνισμού στον οποίο έχουν εμπλακεί τα τελευταία χρόνια οι δύο σύγχρονοι κροίσοι.

Ωστόσο, πέρα από την όποια προσωπική διάσταση της αντιπαράθεσης και την εν θερμώ αντίδρασή του, ο υπαινιγμός του Μπέζος ίσως είναι κάτι περισσότερο από μια απόπειρα να «χαλάσει το πάρτυ» του Μασκ.

Υπό την έννοια ότι όντως έχουν αναπτυχθεί ιδιαίτερες σχέσεις ανάμεσα στις επιχειρήσεις του δεύτερου -κυρίως της Tesla- με την κινεζική κυβέρνηση. Η πρωτοποριακή αυτοκινητοβιομηχανία είναι η μόνη από τις πολυεθνικές του κλάδου που έχει εξαιρεθεί από τον δεσμευτικό όρο που έχει επιβάλει το τοπικό καθεστώς, ότι κάθε βιομηχανική εγκατάσταση στην επικράτεια της Κίνας θα πρέπει να πραγματοποιείται αποκλειστικά και μόνο μέσω συνεταιρισμού με κινεζική επιχείρηση.

Ο Μασκ κατάφερε να πείσει τους Κινέζους πολιτικούς αξιωματούχους ότι η αυτονομία της Tesla θα λειτουργήσει ως υγιές κίνητρο ανταγωνισμού για τις κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες, οι οποίες αναπτύσσονται ραγδαία στην ηλεκτροκίνηση. Επιπλέον, η Κίνα είναι βασικός προμηθευτής της Tesla σε μπαταρίες, ενώ ταυτόχρονα είναι η πιο δυναμικά ανερχόμενη αγορά αμιγώς ηλεκτροκίνητων οχημάτων στον κόσμο. Υπό τις συνθήκες του ιδιότυπου ολοκληρωτισμού στη χώρα, το κομμουνιστικό καθεστώς από το 2009 έχει απαγορεύσει στους Κινέζους πολίτες να χρησιμοποιούν το Twitter.

Αντ’ αυτού υπάρχει το, τοπικής εμβέλειας, υποκατάστατο Weibo, αλλά σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές δεν αποκλείεται καθόλου η κινεζική κυβέρνηση να ασκήσει πίεση στον Ελον Μασκ -έναν πολιτισμένο εκβιασμό επί της ουσίας- προκειμένου να προωθείται η εκάστοτε επίσημη άποψη του καθεστώτος.

Προς επίρρωσιν αυτού του σεναρίου επισημαίνεται ότι ο Μασκ υπήρξε λάβρος κατά των lockdowns στην αρχική φάση της πανδημίας, ενώ δεν έχει σχολιάσει καθόλου τα περιοριστικά μέτρα τα οποία λαμβάνουν με δρακόντεια αυστηρότητα το τρέχον διάστημα οι Κινέζοι στη Σανγκάη και σε άλλες πόλεις της χώρας. Αν ο Μασκ φιλοδοξεί να επεκτείνει τη δραστηριότητα του Twitter στην Κίνα, το σχέδιό του κατ’ ανάγκην θα εντάσσεται στον νέο χαρακτήρα του Μέσου και την πολιτική που θα υιοθετηθεί σχετικά με τον έλεγχο του περιεχομένου, τις διαφημίσεις, τις συνδρομητικές υπηρεσίες κ.λπ.

5. Θα επανέλθει ο Τραμπ;

Η άρση του επ’ αόριστον αποκλεισμού του Ντόναλντ Τραμπ από το Twitter αποτελεί τη μείζονα πολιτική πτυχή της όλης υπόθεσης. Ο Μασκ θεωρείται φίλα διακείμενος προς τον εκκεντρικό πρώην πρόεδρο, μολονότι η ανάμειξη με την πολιτική αυτή καθαυτή δεν ανήκει στα ενδιαφέροντά του, ενώ προτάσσει την ουδετερότητα ως προϋπόθεση επιτυχίας του Twitter. Ο Τραμπ έχει αποβληθεί από το Μέσο ύστερα από την επιδρομή οπαδών του στο Καπιτώλιο στην Ουάσινγκτον, τον Ιανουάριο του 2021.

Η αιτιολόγηση της σχετικής απόφασης από τον κεντρικό έλεγχο περιεχομένου του Twitter ήταν ότι με τη συμπεριφορά του ο Τραμπ «προκαλεί κίνδυνο περαιτέρω πυροδότησης βίαιων εκδηλώσεων». Ως τη στιγμή της αποβολής του, ο Τραμπ τουίταρε κατά ριπάς και επί παντός του επιστητού, έχοντας υποκαταστήσει με το Twitter κάθε άλλο μέσο επικοινωνίας με τον κόσμο εκτός Λευκού Οίκου.

Έκτοτε δημιούργησε τη δική του πλατφόρμα, την οποίαν βάπτισε Truth Social και υποτίθεται πως, ακόμη και εάν αιρόταν ο αποκλεισμός του, ο ίδιος δεν θα επέστρεφε στο Twitter. Ο Μασκ παίζει με τα νεύρα όσων απεχθάνονται τον Τραμπ - και άρα φρίττουν στην ιδέα ότι θα αρχίσει ξανά ο καταιγισμός των, συχνά ακατάληπτων, tweets. Ο νέος ιδιοκτήτης περιέπαιξε την «αντάρτικη» πλατφόρμα του Τραμπ, επισημαίνοντας ότι βρίσκει άθλια την ονομασία Truth Social και ότι κατά τη δική του άποψη καλύτερα θα ήταν να αναβαπτιστεί σε Trumpet, δηλαδή τρομπέτα.

Ταυτόχρονα, όμως, ο Μασκ παρατηρεί ότι το Truth Social προηγείται σε αριθμό downloading από άλλα social media, κάτι που για πολλούς ισοδυναμεί με προαναγγελία εξελίξεων. Από την αμιγώς επιχειρηματική σκοπιά, η επάνοδος του Τραμπ και η επανασύνδεσή του με περίπου 80 εκατ. followers θα απογείωνε το ενδιαφέρον για το Twitter.

Επίσης, θα μετέδιδε ξεκάθαρα και ηχηρά το κεντρικό σύνθημα του Ελον Μασκ περί κυριολεκτικά απεριόριστης ελευθερίας του λόγου στην πλατφόρμα. Στις ΗΠΑ η επιστροφή του Τραμπ στο Twitter θεωρείται θέμα χρόνου και πλέον δημοσιεύονται αναλύσεις επί αναλύσεων για το πώς το Μέσο θα επηρεάσει την έκβαση των επόμενων εκλογών.
elon_mitera
Τη δεκαετία του ’60 η καλλονή της εποχής μητέρα του Έλον Μασκ, Μάγιε, έγραφε τις σημειώσεις της στη γραφομηχανή. Σήμερα ο γιος της είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου και «παίζει» με τα πιο προωθημένα σχέδια της παγκόσμιας τεχνολογίας

6. Μπορει να ακυρωθει η αγορα;

Ουσιαστικά ναι, τυπικά όχι ακόμη. Μέσω ενός μυστηριώδους, μικρού και άσημου γραφείου επιχειρηματικών συμβούλων στο Οστιν του Τέξας υπό την επωνυμία «Excession» (σημαίνει υπέρβαση) ο Μασκ πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη εξαγορά εταιρείας που έγινε ποτέ από έναν και μόνο επιχειρηματία. Συγκέντρωσε περίπου 44 δισ. δολάρια, όσο χρειάζεται για να εξαγοράσει κάθε μετοχή του Twitter αντί 54,2 δολ. έκαστη.

Το κεφάλαιο καλύπτεται κατά τα 2/3 από τον ίδιο και το υπόλοιπο από τραπεζικό δανεισμό. Το διοικητικό συμβούλιο του Twitter έκανε κατ’ αρχάς δεκτή την πρόταση εξαγοράς που υπέβαλε ο Ελον Μασκ και πλέον αναμένονται τα επόμενα διαδικαστικά βήματα για τη μεταβίβαση των μετοχών, τον έλεγχο από τις αρμόδιες υπηρεσίες των ΗΠΑ, την τελική συγκατάθεση των μετόχων κ.λπ.

Πρακτικά έχει οριστεί προθεσμία έως τις 24 Οκτωβρίου του 2022 για την πλήρη υπαγωγή του Μέσου στην κυριότητά του 50χρονου μεγιστάνα. Αν μέχρι τότε προκύψει κάποια καλύτερη προσφορά και ο Μασκ δεν έχει τη δυνατότητα να την υπερκαλύψει, τότε το Twitter θα περάσει στον τρίτο ιδιοκτήτη. Και εάν η τρέχουσα συμφωνία καταρρεύσει με υπαιτιότητα κάποιας από τις δύο πλευρές, τότε όποιος κριθεί υπεύθυνος για το ναυάγιο της πώλησης θα κληθεί να καταβάλει αποζημίωση ύψους 1 δισ. δολαρίων στον -παρ’ ολίγον- αντισυμβαλλόμενό του.

7. Οι απόψεις μασκ για την «ελευθερία του λόγου»

Ο ίδιος χαρακτηρίζει τον εαυτό του «φανατισμένο οπαδό της απόλυτης ελευθερίας του λόγου» και, σύμφωνα με τα δικά του λεγόμενα, η εγκαθίδρυση ενός καθεστώτος καθολικής έλλειψης περιορισμών ως προς το τι κυκλοφορεί στο Μέσο ήταν ο κυριότερος λόγος που ώθησε τον Ελον Μασκ να αποκτήσει το Twitter. Εντούτοις, ο Τζέφρι Χάουαρντ, επίκουρος καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο University College του Λονδίνου, αποφαίνεται ότι «ο Μασκ είναι σχετικά αφελής, διότι δεν γνωρίζει τις πραγματικές προκλήσεις που συνεπάγεται ο έλεγχος του περιεχομένου. Θα μάθει όμως ότι δεν μπορείς να υιοθετήσεις, έτσι απλά, μια προσέγγιση τύπου “laissez-faire”, χωρίς την παραμικρή παρέμβαση. Διότι το Twitter μπορεί πολύ εύκολα να μετατραπεί σε όπλο στα χέρια κακοποιών, μηχανών προγραμματισμένων να αναπαράγουν τοξικά μηνύματα ή και ατόμων που επίτηδες υποδαυλίζουν τα μίση και τη βία».

Ο Μασκ θεωρεί πως δεν θα πρέπει να επιβάλλεται η ποινή της αποβολής σε χρήστες της πλατφόρμας για τα αμφιλεγόμενα ή και τα επικίνδυνα μηνύματά τους. Αντί γι’ αυτό, η ιδανική τιμωρία θα ήταν ένα προσωρινό πάγωμα του εκάστοτε εκτροχιαζόμενου λογαριασμού. Γενικότερα, η εδραία πεποίθηση του Μασκ είναι ότι «καθετί νόμιμο, μπορεί να δημοσιεύεται στο Twitter», αυτό όμως δεν αποτελεί ένα επαρκώς επεξεργασμένο και λειτουργικό κριτήριο.

Διότι εντός των ορίων της τυπικής νομιμότητας μπορούν να αναρτώνται πλαστές ειδήσεις (fake news), να γίνεται εσκεμμένη παραπληροφόρηση και προπαγάνδα, να συκοφαντούνται αθώοι με την εκτέλεση συμβολαίων δολοφονίας χαρακτήρων, να προκαλούνται κύματα μαζικής υστερίας ή ανυπακοής σε μέτρα που λαμβάνουν δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις για την προστασία των πολιτών. Τύποις δεν ήταν παράνομοι, π.χ., οι επίμονοι ισχυρισμοί της υπερ-συντηρητικής γερουσιάστριας των Ρεπουμπλικανών Μάρτζορι Τέιλορ Γκριν ότι τα εμβόλια κατά της COVID-19 έχουν προκαλέσει εκατομμύρια θανάτους.

Παρ’ όλα αυτά, βάσει του κανονιστικού πλαισίου που ισχύει ως την τροποποίηση -ή και την κατάργησή του- από τον Μασκ, η Αμερικανίδα πολιτικός και οπαδός των θεωριών συνωμοσίας έχει αποβληθεί από την κοινότητα του Twitter. Συνεπώς, το ζήτημα της ελευθερίας του λόγου στη νέα εποχή του Mέσου δεν προβλέπεται να λυθεί με ένα «διάταγμα» εκ μέρους του Μασκ όσο και αν κάτι τέτοιο διακηρύσσει ο ίδιος.

Αντιθέτως, θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρχει μια δέσμη απαγορεύσεων για τη δημοσιοποίηση φρικιαστικού εικονογραφικού υλικού, παιδικής πορνογραφίας κ.λπ. Σύμφωνα με τα στατιστικά του Twitter, μόνο για το πρώτο εξάμηνο του 2021, ο εσωτερικός μηχανισμός ελέγχου αφαίρεσε 5,2 εκατομμύρια αναρτήσεις που αφορούσαν απεικόνιση σωματικής βίας, παρενόχληση, εκδηλώσεις μίσους, προτροπή σε αυτοτραυματισμό ή και αυτοκτονία.

Επίσης, η ναζιστική φιλολογία είναι εκτός νόμου στη Γερμανία, όχι όμως και απανταχού στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τις ΗΠΑ. Σε κάθε περίπτωση, τόσο η Ε.Ε. όσο και η βρετανική κυβέρνηση έσπευσαν να διαμηνύσουν στον Μασκ ότι τα όνειρά του για ένα απολύτως ανεξέλεγκτο Twitter δεν πρόκειται να ευοδωθούν.

8. θα κατεβει απο το ταμπλό τησ Wall Street;

Όχι άμεσα, μολονότι η απόσυρση από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης έχει τεθεί ως όρος από τον Έλον Μασκ για την ουσιαστική αναδιάρθρωση του Twitter, όπως εκείνος την εννοεί. Η έξοδος από το Χρηματιστήριο στην πραγματικότητα παραπέμπει σε μια δομική μεταβολή στον χαρακτήρα της εταιρείας εφόσον χωρίς την ανάγκη να αναφέρεται ή έστω και να ενημερώνει τους μετόχους για τις όποιες αποφάσεις του, ο Μασκ αποκτά τη μέγιστη δυνατή ελευθερία κινήσεων. Εκτός από τους μετόχους, όμως, απαλλάσσεται και από την πανίσχυρη Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (Securities and Exchange Commission - SEC).

Άλλωστε, πέραν της ουσίας, υπάρχει κακό προηγούμενο στις σχέσεις του Μασκ με τη SEC, καθώς το 2018 κατηγορήθηκε για απάτη εις βάρος των μετόχων της Tesla, επειδή ανακοίνωσε (μέσω Twitter) ότι η χρηματοδότηση που χρειαζόταν εκείνη την περίοδο η αυτοκινητοβιομηχανία του «ήταν εξασφαλισμένη».

Μετά την αρχική άνοδο της τιμής της, ύστερα από την αντίδραση της SEC, η μετοχή της Tesla καταβαραθρώθηκε, ο Ελον Μασκ υποχρεώθηκε να πληρώσει βαρύ πρόστιμο και να παραιτηθεί από το αξίωμα του προέδρου της εταιρείας του. Όπως είναι αυτονόητο, ο Μασκ θα ήταν ανόητος εάν ήταν διατεθειμένος να αντιπαρατεθεί ξανά με την αμείλικτη Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Wall Street, εξαιτίας της οποίας είναι αναγκασμένος να καταβάλει περίπου 40 εκατ. δολάρια σε πρόστιμα.

Ειδήσεις σήμερα

Πόλεμος στην Ουκρανία - Μαριούπολη: «Έζησα στη φρίκη», μαρτυρία γυναίκας που βγήκε από το Αζοφστάλ

Μπιλ Γκέιτς: Ακόμα δεν έχουμε δει τα χειρότερα από την πανδημία

Η άγνωστη οικογένεια και οι «κρυφοί» γιοι του Πούτιν με την Αλίνα Καμπάεβα
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης