Twitter: Τι σημαίνει για τους χρήστες του μέσου κοινωνικής δικτύωσης η αγορά του από τον Έλον Μασκ

Twitter: Τι σημαίνει για τους χρήστες του μέσου κοινωνικής δικτύωσης η αγορά του από τον Έλον Μασκ

«Θολό τοπίο» είναι για την ώρα το μέλλον του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης, καθώς ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο δεν έχει δηλώσει με σαφήνεια τι σκοπεύει να κάνει - Πώς μπορεί να επηρεάσει τα έσοδα του Twitter μια αλλαγή στρατηγικής από τον Μασκ

mussk
Το Twitter βρίσκεται πλέον στα χέρια του Έλον Μασκ. Αν δεν «ναυαγήσει» η γιγαντιαία συμφωνία για την αγορά του, ο CEO της Tesla θα έχει σε περίπου ένα μήνα στα «χέρια» του το δημοσφιλές μέσο κοινωνικής διοκτύωσης, το οποίο διαθέτει πάνω από 200 εκατομμύρια χρήστες. Η εν λόγω εξέλιξη είναι τεράστια στον χώρο της τεχνολογίας και όχι μόνο. Δεν είναι, όμως, ακόμα σαφές τι σημαίνει αυτή η εξαφορά για τους χρήστες και τις εταιρείες μέσων ενημέρωσης και ψυχαγωγίας που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα για να προσεγγίσουν το παγκόσμιο κοινό.

Σε διάστημα τριών εβδομάδων, ο Μασκ πέρασε από την αγορά ενός ποσοστού 9,2% στο Twitter στην επίτευξη μιας συμφωνίας ύψους 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την εταιρεία στις 25 Απριλίου. Ο δισεκατομμυριούχος με χρόνια εμπειρίας στον χώρο της τεχνολογίας έχει δηλώσει επανειλημμένα ότι θέλει να προστατεύσει την «ελευθερία του λόγου» στο Twitter, το οποίο αποκαλούσε ως τώρα τουλάχιστον «την ψηφιακή πλατεία της πόλης όπου συζητούνται θέματα ζωτικής σημασίας για το μέλλον της ανθρωπότητας». Οι αναλυτές αναμένουν ότι η συμφωνία θα λάβει έγκριση και δεν θα αντιμετωπίσει ρυθμιστικά εμπόδια. Όταν κλείσει, που προβλέπεται να γίνει κάποια στιγμή μέσα στο 2022, το Twitter αναμένται να γίνει ιδιωτική εταιρεία, να βγει δηξλαδή από το χρηματιστήριο.

Σύμφωνα με το Variety, οι περισσότεροι θεωρούν τον Μασκ ως έναν πάμπλουτο άνθρωπο -η καθαρή του περιουσία εκτιμάται σε πάνω από 260 δισεκατομμύρια δολάρια, γεγονός που τον καθιστά τον πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο- ο οποίος πετάει χρήματα για να παίξει με τεχνολογικές μετοχές ώστε να πάρει στα χέρια του ένα νέο «παιχνίδι» για το οποίο θα μπορεί να θέσει τους κανόνες.

Ωστόσο, οι αποφάσεις του σχετικά με το πώς το Twitter θα χειρίζεται την παραπληροφόρηση και τη ρητορική μίσους στο όνομα της ελευθερίας του λόγου ενδέχεται να έχουν σημαντικό αντίκτυπο συνολικά στην εταιρεία, καθώς και ενδεχομένως στον τρόπο με τον οποίο οι κυβερνήσεις ρυθμίζουν τον λόγο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Αν ο Μασκ αποφασίσει να χαλαρώσει τις πολιτικές συγκράτησης περιεχομένου, θέτει σε κίνδυνο τα δολάρια του Twitter από τις διαφημίσεις», λέει ο διευθυντής ερευνών της Forrester Research, Μάικ Προυλξ. «Τα μεγάλα brand αν αισθανθούν ότι βρίσκονται κοντά σε επικίνδυνο περιεχόμενο ή παραπληροφόρηση, τότε ίσως να μεταφέρουν τα... δολάριά τους σε άλλα μέσα με περισσότερη ασφάλεια».

Θα αποτελούσε έκπληξη αν ο Musk έκανε κάτι, ιδιαίτερα βραχυπρόθεσμα, που να θέτει σε κίνδυνο την αξία του Twitter ή να αλλάζει ριζικά την λειτουργία, λέει ο Άαρον Σόλομον, επικεφαλής νομικός αναλυτής για το πρακτορείο ψηφιακού μάρκετινγκ Esquire Digital. Αλλά, προσθέτει, «το πού θα πάει το Twitter από εδώ και πέρα μετά την εξαγορά του Μασκ είναι ειλικρινά μια εικασία του καθενός».

Οι αλλαγές που θέλει να φέρει ο Έλον Μασκ

Οι αλλαγές στην εταιρεία έρχονται σίγουρα. Ο Μασκ έχει δηλώσει ότι προτιμά ένα επιχειρηματικό μοντέλο που δίνει προτεραιότητα στις συνδρομές έναντι των διαφημιστικών εσόδων. Το 2021, το 89% των εσόδων του Twitter ύψους 5,08 δισεκατομμυρίων δολαρίων προήλθε από διαφημίσεις, ενώ το υπόλοιπο από την αδειοδότηση δεδομένων και «άλλα» έσοδα. Έχει δηλώσει δημόσια ότι θέλει το Twitter να προσθέσει ένα πολυπόθητο κουμπί επεξεργασίας -κάτι για το οποίο η εταιρεία δήλωσε ότι εργάζεται ενεργά-. Και ο Musk λέει ότι θέλει να αλλάξει τους αλγόριθμους του Twitter «για να αυξήσει την εμπιστοσύνη», καθώς και να εξαλείψει τα spam bots και να πιστοποιήσει «όλους τους ανθρώπους» στην πλατφόρμα.

Κλείσιμο
Προς το παρόν, το Twitter δεν σχεδιάζει απολύσεις, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Παράγκ Αγκραουάλ στο προσωπικό μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας με τον Μασκ, μετά την οποία η μετοχή του Twitter έφτασε στα 54,20 δολάρια. Αλλά δεν είναι σαφές ποιες αλλαγές στα στελέχη μπορεί να γίνουν μόλις ο Μασκ κλείσει τη συμφωνία, συμπεριλαμβανομένου του αν ο Αγκραουάλ, ο πρώην CΕO της εταιρείας, θα συνεχίσει να διευθύνει το Twitter.

Τι μπορεί να αλλάξει για τους χρήστες του Twitter

Ο Μασκ έχει περιγράψει τον εαυτό του ως «απόλυτο υποστηρικτή της ελευθερίας του λόγου» και έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πιστεύει ότι το Twitter τηρεί τις αρχές της ελευθερίας του λόγου - μια άποψη που συμμερίζονται οι οπαδοί του Τραμπ και αρκετοί δεξιοί πολιτικοί παράγοντες οι λογαριασμοί των οποίων έχουν ανασταλεί για παραβίαση των κανόνων περιεχομένου του Twitter.

Έχει επίσης αποκαλέσει τα «crypto spam bots», τα οποία αναζητούν σε tweets λέξεις-κλειδιά που σχετίζονται με κρυπτονομίσματα και στη συνέχεια παριστάνουν την υποστήριξη πελατών για να αδειάσουν τα πορτοφόλια κρυπτονομισμάτων των χρηστών, το «πιο ενοχλητικό πρόβλημα στο twitter».

«Δεν ξέρουμε ποιοι είναι οι στόχοι του», δήλωσε η Τζένιφερ Γκρίγκιελ, καθηγήτρια επικοινωνιών στο Πανεπιστήμιο Syracuse και ειδικός στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Ίσως ο Μασκ θέλει κρυφά να τινάξει το Twitter στον αέρα ... ίσως θέλει να το καταστρέψει».

Οι μέτοχοι του Twitter «έκλεψαν» τον Μασκ;

Η προσφορά του Musk «η συμφωνία ήταν... ληστεία για τους μετόχους, δεδομένων των λειτουργικών προκλήσεων, της νομισματοποίησης και της αποτίμησης της εταιρείας», έγραψε ο κύριος αναλυτής της MoffettNathanson, Μίκαελ Νεϊθανσον, σε ερευνητικό σημείωμα. «Η πώληση του Twitter είναι η τελευταία απόδειξη ότι η ιδέα του social media Twitter ήταν πολυτιμότερη από τις πραγματικές λειτουργίες του Twitter». Ο αναλυτής σημείωσε ότι τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου της Snap επλήγησαν από τις μακροοικονομικές πιέσεις και έδειξαν αδυναμία στη διαφήμιση εμπορικών σημάτων - ένα αρνητικό σημάδι για το Twitter, το οποίο εξακολουθεί να σχεδιάζει να δημοσιεύσει τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου, αλλά να μην διοργανώσει κλήση επενδυτών.

Οι «δουλειές» του Μασκ είναι πολυδιάστατες. Η λειτουργία της αναπτυσσόμενης εταιρείας ηλεκτρονικών αυτοκινήτων Tesla και της κορυφαίας αεροδιαστημικής εταιρείας SpaceX είναι σε πρώτο πλάνο για τον ίδιο. Η επιχείρησή του για τη διάνοιξη σηράγγων, The Boring Co., συγκέντρωσε επίσης πρόσφατα 675 εκατομμύρια δολάρια για να φτάσει σε αξία σχεδόν 5,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο 50χρονος τεχνολογικός τιτάνας έχει γίνει κάτι περισσότερο από μια απλή διασημότητα της Silicon Valley. Τον Μάιο του 2021 ήταν οικοδεσπότης του «Saturday Night Live», αποκαλύπτοντας ότι ήταν ο πρώτος άνθρωπος με σύνδρομο Άσπεργκερ που το έκανε («ή τουλάχιστον ο πρώτος άνθρωπος που το παραδέχτηκε», είπε). Έγινε επίσης πρώτο θέμα όταν κάπνισε χόρτο ως καλεσμένος στο αμφιλεγόμενο podcast «The Joe Rogan Experience», ενώ είναι και λάτρης των ιδιαίτερων memes στο διαδίκτυο.

Η ως τώρα στρατηγική του twitter

Υπό τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο Τζακ Ντόρσεϊ, ο οποίος παραιτήθηκε τον Νοέμβριο, το Twitter είχε θέσει ως στρατηγική προτεραιότητα τη βελτίωση της «υγείας» της συζήτησης στην πλατφόρμα, πατάσσοντας το spam, τον εκφοβισμό, την παραπληροφόρηση και άλλες επιβλαβείς συμπεριφορές. Στην πιο προβεβλημένη ενέργειά της, η εταιρεία έσβησε διαπαντός τον Ντόναλντ Τραμπ λίγο μετά την επίθεση στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ στις 6 Ιανουαρίου 2021, επικαλούμενη την πολιτική της κατά της υποκίνησης της βίας. Μάλιστα, προ ολίγων ημερών ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι δεν πρόκειται να γίνει ξανά μέλος του Twitter ακόμα και υπό την ιδιοκτησία του Μασκ.

Η θεωρία του Ντόρσεϊ ήταν ότι ο καθαρισμός της πλατφόρμας θα προσέλκυε περισσότερους χρήστες, θα αύξανε την διάδραση, και έτσι θα έφερνε περισσότερα κέρδη από διαφημίσεις. Η προσέγγιση επιβεβαιώθηκε από τη βελτίωση των οικονομικών και των τάσεων αύξησης των χρηστών του Twitter.

Αν ο Μασκ στρέψει το Twitter προς ένα συνδρομητικό μοντέλο -με λιγότερη ανησυχία για τα μποϊκοτάζ των διαφημιστών- θα μπορούσε να αλλάξει τις πολιτικές του για τη μετριοπάθεια ώστε να επιτρέψει αναρτήσεις που ήταν προηγουμένως απαγορευμένες, όπως θεωρίες συνωμοσίας για τις εκλογές ή παραπληροφόρηση για τα εμβόλια; Το ζήτημα του τι σημαίνει ελευθερία του λόγου σε μια πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης «είναι πιο περίπλοκο από ό,τι φαίνεται να αντιλαμβάνεται ο Μασκ», είπε ο Τζαμέλ Τζαφέρ, εκτελεστικός διευθυντής του Knight First Amendment Institute του Πανεπιστημίου Κολούμπια.

Οι συμβιβασμοί μεταξύ των τρόπων επικοινωνίας που πρέπει να επιτραπούν και αυτών που πρέπει να μπλοκαριστούν «είναι αναπόφευκτοι», λέει ο Τζαφέρν, προσθέτοντας: «Η "ελευθερία του λόγου" είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης για τη συζήτηση, αλλά στην πραγματικότητα είναι απλώς ένα σημείο εκκίνησης, όπως θα μάθει γρήγορα ο Μασκ».


Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός ελέγχου η κατάσταση με συμπλοκές ανηλίκων στον Εύοσμο – Βίντεο ντοκουμέντο

Πώς έδρασαν οι εκτελεστές του «θείου Τζο» - Το σχέδιο των δραστών

Εξαγορά Twitter από τον Μασκ: Στο 1 δισ. δολάρια η ρήτρα αποζημίωσης αν «ναυαγήσει» το deal
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης