Ουραγός η Ελλάδα στην «Ψηφιακή Ευρώπη»: Έχει το πιο αργό μέσο dowloading μεταξύ των «27»

Ουραγός η Ελλάδα στην «Ψηφιακή Ευρώπη»: Έχει το πιο αργό μέσο dowloading μεταξύ των «27»

Βελτίωσε τις υποδομές της η Ελλάδα εν μέσω πανδημίας (ελέω καραντίνας, τηλεργασίας και τηλεκπαίδευσης), ωστόσο υπολείπεται σημαντικά στην ταχύτητα της ψηφιακής συνδεσιμότητας από την πρώτη Δανία - Ποιοι είναι οι φιλόδοξοι στόχοι της ΕΕ για την συνδεσιμότητα το 2025

downloadspeed
Τη μεγάλη αξία της ψηφιακής συνδεσιμότητας, κατέδειξε (και συνεχίζει να καταδεικνύει) η πανδημία, σε μια περίοδο που η τηλεργασία και η τηλεκπαίδευση - υπηρεσίες που βασίζουν τη λειτουργία τους σε αυτή - «άνθισαν», ενώ αυξήθηκαν και οι ανάγκες για ψηφιακή «διασκέδαση» λόγω καραντίνας.

Με το 20% του συνολικού μπάτζετ της Ευρωπαϊκής Ένωσης να είναι αφιερωμένο στον ψηφιακό τομέα την περίοδο 2021 - 2027, τα κράτη μέλη (ανάμεσά τους και η Ελλάδα) έχουν φροντίσει να βελτιώσουν σημαντικά τις υποδομές τους για την παροχή ψηφιακών υπηρεσιών.

Ακόμα κι έτσι όμως, η Ελλάδα απέχει αρκετά από τις ανεπτυγμένες, σε αυτό το κομμάτι, χώρες της ΕΕ, καθώς σύμφωνα με στοιχεία που επεξεργάστηκε η Ookla, παραμένει ουραγός στον μέσο όρο του downloading μεταξύ των 27 μελών.



Συγκεκριμένα, το μέσο downloading στην Ελλάδα γίνεται με 29 Mbps, ενώ η Κύπρος, που βρίσκεται στην προτελευταία θέση, καταγράφει μέσο όρο downloading 35 Mbps. Μάλιστα, η διαφορά της χώρας μας από τους κορυφαίους της λίστας, μοιάζει... χαώδης με τα σημερινά δεοδμένα, καθώς οι online χρήστες στην πρώτη Δανία κάνουν μέσο downloading με 140 Mbps. Ακολουθεί στη δεύτερη θέση η Γαλλία με μέσο downloading στα 131 Mbps, ενώ οι σημαντικές επενδύσεις που έχουν κάνει οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, φαίνεται πως έχουν αποδώσει καρπούς, καθώς η Ισπανία είναι στην τρίτη θέση (126 Mbps) και η... ανάλογή μας, Πορτογαλία είναι 10η (109 Mbps).

Κλείσιμο
mbps_1


Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως και οι 27 χώρες της Ένωσης, δεν έμειναν με σταυρωμένα τα χέρια μπροστά στις αυξημένες απαιτήσεις για ψηφιακή «κατανάλωση» που δημιούργησε το 2020 η πανδημία. Έτσι, φρόντισαν να βελτιώσουν τις υποδομές τους και να παρουσιάσουν ψηλότερο μέσο downloading το τέταρτο τρίμηνο της περσινής χρονιάς σε σύγκριση με το πρώτο.

downloading_2


Οι στόχοι που έχει θέσει η Ένωση για το 2025 στο πλαίσιο του πλάνου Broadband Europe

Τουλάχιστον... φιλόδοξοι χαρακτηρίζονται οι στόχοι που έχει θέσει η ΕΕ αναφορικά με την ψηφιακή συνδεσιμότητα, μέχρι το 2025.

Αυτοί είναι οι εξής:

- Συνδέσεις τουλάχιστον 1 Gigabit ανά δευτερόλεπτο (Gbps) για τους κύριους κοινωνικοοικονομικούς φορείς (σχολεία, πανεπιστήμια, κόμβοι μεταφορών, αεροδρόμια, επιχειρήσεις ψηφιακού περιεχομένου κ.λπ.)
- Αδιάλειπτη κάλυψη 5G για όλες τις αστικές περιοχές και τις μεγάλες χερσαίες μεταφορικές διαδρομές.
- Πρόσβαση σε συνδεσιμότητα που προσφέρει τουλάχιστον 100 Megabit ανά δευτερόλεπτο (Mbps) για όλα τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά.

Ειδήσεις σήμερα

Οι νέοι μεταφέρουν τη λοίμωξη από τα νησιά - Ποιες περιοχές μπαίνουν σε αυξημένη επιτήρηση

Σάμος: Μαίνεται η φωτιά στους Βουρλιώτες - Εκκενώνονται προληπτικά το Κοκκάρι και ξενοδοχεία

Κορωνοϊός: Στα 2.794 τα νέα κρούσματα - Tα 402 με μετάλλαξη Δέλτα και 215 με νοτιοαφρικανική έως τις 7 Ιουλίου
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης