LIVE

Κορωνοϊός

NASA: Προσεδαφίστηκε το Perseverance στον Άρη - Τα 7 λεπτά του τρόμου

mars-0

Το ρομποτικό διαστημόπλοιο πάτησε την επιφάνεια του «Κόκκινου Πλανήτη» στις 10:55 ώρα Ελλάδας - Δείτε την πρώτη εικόνα που έστειλε από την επιφάνεια - Θα ξεκινήσει την έρευνά του στον κρατήρα Jezero - Εξαιρετικά σημαντική η αποστολή ενόψει της επανδρωμένης αποστολής που σχεδιάζει η NASA τα επόμενα χρόνια

Η μεγάλη στιγμή για την ανθρωπότητα έφτασε. Δεν είναι η πρώτη φορά που η NASA στέλνει ρομποτικό διαστημόπλοιο στον πλανήτη Άρη. Είναι όμως η πρώτη φορά, που έχουμε τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε σε «πραγματικό χρόνο» την προσεδάφιση του «Mars 2020 Perseverance». Η διαδικασία προσεδάφισης του ρομποτικου διαστημοπλοίου-εργαστηρίου ξεκίνησε λίγα λεπτά πριν τις 11 το βράδυ ώρα Ελλάδας και διήρκεσε -σύμφωνα με τον προγραμματισμό- 7 λεπτά. «Τα 7 λεπτά του τρόμου», όπως τα αποκαλούν οι επιστήμονες της NASA. Η αποστολή του διαστημοπλοίου, εκτός των ερευνών που θα πραγματοποιήσει, θα αναζητήσει στοιχεία που να αποδεικνύουν ή όχι, ότι στον «κόκκινο πλανήτη» υπήρξε κάποτε ζωή.

Στις 10:55 ώρα Ελλάδας, το ρομποτικό διαστημόπλοιο προσεδαφίστηκε στον Άρη. Αμέσως οι επιστήμονες της NASA ξέσπασαν σε χειροκροτήματα και πανηγυρισμούς. Λίγα δευτερόλεπτά μετά, έλαβαν το πρώτο σήμα ότι η προσεδάφιση ήταν επιτυχής και αμέσως μετά ήρθε η πρώτη εικόνα από την επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη:
1st-image
Η πρώτη εικόνα που έστειλε το Perseverance από την επιφάνεια του Άρη

Επτά λεπτά, τα οποία θα... κόψουν την ανάσα σε όλον τον πλανήτη μας, καθώς το Perseverance θα «τρυπά» την ατμόσφαιρα του «κόκκινου πλανήτη», μέχρι να προσεδαφιστεί με επιτυχία στον κρατήρα Jezero και να συνεχίσει την εξαιρετικά σημαντική του αποστολή, μέσω της οποίας θα θα πραγματοποιηθεί ένα καθοριστικό βήμα για την προετοιμασία ενόψει της επανδρωμένης αποστολής που προγραμματίζει η NASA για τα επόμενα χρόνια.

Η NASA, περήφανη για το μεγάλο επίτευγμα, μεταδίδει live την όλη διαδικασία, διατηρώντας το ενδιαφέρον στα ύψη:  

NASA Live: Official Stream of NASA TV's Media ChannelΣτο πλαίσιο της αποστολής «Μars 2020», το διαστημικό όχημα «Perseverance» ξεκίνησε το ταξίδι του στις 30 Ιουλίου του 2020 διανύοντας 471 εκατομμύρια χιλιόμετρα για να φθάσει, όπως αναμένεται σε λίγες ώρες στον Κόκκινο Πλανήτη.

H μεγάλη στιγμή έφτασε: Η πιο εξελιγμένη διαστημοσυσκευή της NASA «πατάει» στον Άρη


Όταν οι επιστήμονες της NASA λάβουν το σήμα ότι προσεδαφίστηκε, τότε θα χρειαστεί να περάσουν τα «επτά λεπτά τρόμου» προκειμένου να βεβαιωθούν ότι το ρόβερ, το οποίο έκανε ένα επτάμηνο διαστημικό ταξίδι, απόστασης 470 εκατομμυρίων χιλιομέτρων, κατέβηκε σώο και αβλαβές στην επιφάνεια του Άρη.

Η διαστημοσυσκευή θα αναζητήσει ίχνη μικροβιακής ζωής στον Κόκκινο Πλανήτη και θα μελετήσει την γεωλογική του σύνθεση.

Το εξάτροχο ρόβερ «Perseverance», μεγέθους SUV, γνωστό και με το παρατσούκλι «Πέρσι», είναι λίγο μεγαλύτερο και βαρύτερο από το ρόβερ «Curiosity» που μελετά μέχρι σήμερα τον 'Αρη.

Διαθέτει πιο εξελιγμένα επιστημονικά όργανα, ικανά για πιο φιλόδοξα πειράματα, αποτελώντας το πιο εξελιγμένο εργαστήριο αστροβιολογίας που έχει ποτέ σταλεί σε άλλο ουράνιο σώμα. Με τα εργαλεία του, θα συλλέξει αρειανά δείγματα, που θα επιστραφούν στη Γη με μια μελλοντική αποστολή, κάτι που, εφόσον συμβεί, θα είναι μια παγκόσμια πρωτιά.

210127162027-perseverance-rover-jezero-crater-path-exlarge-169
Τα «7 λεπτά του τρόμου» ως την προσεδάφιση
210127170303-mars-reconnaissance-orbiter-composite-exlarge-169
Η πιθανή πορεία που θα ακολουθήσει


Το Perseverance θα κατέβει μέσα στον κρατήρα «Jezero», που κάποτε ήταν αρχαία λίμνη και δέλτα ποταμού και όπου θεωρείται πιθανότερο να υπήρχαν μορφές ζωής πριν δισεκατομμύρια χρόνια, όταν ο 'Αρης ήταν πιο θερμός, υγρός και πιθανώς φιλόξενος για ζωή.

Μεταξύ άλλων, το ρόβερ διαθέτει μια πειραματική συσκευή που θα μετατρέπει το διοξείδιο της αρειανής ατμόσφαιρας σε καθαρό οξυγόνο, καθώς επίσης ένα μίνι μετεωρολογικό σταθμό, 19 κάμερες και δύο μικρόφωνα που θα καταγράψουν τους πρώτους αρειανούς ήχους.

Επίσης το ρόβερ θα απελευθερώσει το «Ingenuity», ένα μικρό ρομποτικό ελικόπτερο βάρους 1,8 κιλών, το πρώτο στην ιστορία που θα πετάξει σε έναν άλλο κόσμο.

Το ρομποτικό εξάτροχο όχημα Perseverance θα επικεντρωθεί στην αναζήτηση νερού και άλλων στοιχείων ζωής κάτω από την επιφάνεια του πλανήτη. Επίσης θα συλλέξει και θα αποθηκεύσει δείγματα πετρωμάτων τα οποία αναμένεται να ταξιδέψουν στη Γη τα επόμενα 10 χρόνια με κοινές αμερικανικές και ευρωπαϊκές αποστολές.

mars-1


Παράλληλα θα δοκιμαστούν τεχνολογίες που θα βοηθήσουν να ανοίξει ο δρόμος για τη μελλοντική εξερεύνηση του Άρη από ανθρώπους.

Το «Perseverance» είναι σχεδιασμένο για να αντιμετωπίζει με επιτυχία τις αντίξοες συνθήκες στην επιφάνεια του αφιλόξενου Κόκκινου Πλανήτη.

Μοιάζει αρκετά με το Curiosity, αλλά διαθέτει πολλές νέες δυνατότητες, επισημαίνει ο επικεφαλής του προγράμματος, Ματ Ουάλας.

Ανάμεσα στα άλλα είναι εξοπλισμένο με έναν ισχυρό ηλεκτρονικό υπολογιστή, που θα το βοηθήσει να πλοηγηθεί στην επιφάνεια αποφεύγοντας τις επικίνδυνες περιοχές. Το ρομποτικό όχημα Perseverance (Επιμονή) είναι το πέμπτο που στέλνει η NASA στον πλανήτη.

Μέχρι το 1997, όλα τα διαστημόπλοια της NASA που έφτασαν στην επιφάνειά του ήταν στατικά. Το 1997, όμως, η αποστολή «Pathfinder» έφερε την μεγάλη επανάσταση: ένα ρομπότ με τροχούς, που μπορούσε να κινηθεί πάνω στην κακοτράχαλη επιφάνεια του πλανήτη.

Το «Sojourner», όπως ονομαζόταν, ακολούθησαν δύο άλλα ρομποτικά οχήματα, το Spirit και το «Opportunity», που πάτησαν την επιφάνεια του Άρη το 2004, ενώ το «Curiosity», που είχε μέγεθος αυτοκινήτου, έφτασε στον προορισμό του το 2012.

Perseverance-_Map
Το σημείο της προσεδάφισης


Εξαιρετικό ενδιαφέρον αναμένουν οι επιστήμονες από τις εμπειρίες που θα συγκεντρώσει και μικρός «επιβάτης» που μεταφέρει το Perseverance της NASA: το Ingenuity, το πρώτο ελικόπτερο στον Άρη.

Το μικροσκοπικό αυτό ελικόπτερο, το οποίο ζυγίζει περίπου 1,8 κιλά στη Γη, θα είναι το πρώτο ιπτάμενο όχημα που θα προσπαθήσει να πραγματοποιήσει μια ελεγχόμενη πτήση σε άλλο πλανήτη.
drone
Tο Ingenuity

Καθώς οι συνθήκες είναι τελείως διαφορετικές, οποιαδήποτε πρόβλεψη για την επιτυχία ή αποτυχία της συγκεκριμένης αποστολής θεωρείται παρακινδυνευμένη.

Εκτιμάται όμως πως οι δοκιμαστικές αυτές πτήσεις θα στρώσουν πιθανότατα το έδαφος για μελλοντικές επανδρωμένες αποστολές με αστροναύτες οι οποίοι θα ταξιδέψουν στον πλανητη Άρη και θα επιστρέψουν στη Γη, ανεξάρτητα από το εάν αυτό γίνει στο εγγύς ή το απώτερο μέλλον.

Ειδήσεις σήμερα: 

Βρετανικές αεροπορικές εταιρίες σε κυβέρνηση Τζόνσον: Επιτρέψτε τα ταξίδια

Μήδεια - Καλλιάνος στην ΚΟ της ΝΔ: Να γιατί έπρεπε να κλείσει η Εθνική

Χρύσα Ρώπα: «Οι πετυχημένοι νάρκισσοι… οι εξαρτημένοι σεξουαλικά... Θέλω να κάνω εμετό και να δώσω μπουνιές»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (36)

Hellas 2021

Και μεις εδω κανουμε συλλογη απο alvano και μπαγκλαντεσιανους....

Πείτε την αλήθεια

Γιατί δεν λένε την αλήθεια στον κόσμο; Στον Άρη (και σε άλλους πλανήτες) δεν ψάχνουν για μορφές ζωής και βακτήρια αλλά για χρυσό, ασήμι και πετρέλαιο. Υπάρχει σχετικό βίντεο, αναλυτικό ,στο YouTube όπου επιστήμονες το λένε ξεκάθαρα «πάντα περνούσε από το μυαλό μας η πιθανότητα να βρούμε πετρέλαιο σε άλλους πλανήτες, ορισμένοι από εμάς αναρωτιόμαστε αν υπάρχει και χρυσός..»

σκαλουμπακας

Θα σου πώ εγώ την αλήθεια, δε χρειάζεται να βλέπεις βίντεο του καθένα. Δεν υπάρχει κρυφή συνομωσία πίσω από την εξερεύνηση του Άρη για να βρούνε πολύτιμα μέταλλα. Είναι αλήθεια και δεν είναι κρυφό. Όντως ο στόχος είναι μία πλήρως αυτόνομη εξορυκτική μονάδα μεταλλευμάτων όχι μόνο στον Άρη αλλά και στη Σελήνη, ακόμα και σε αστεροειδείς. Υπάρχει, προς το παρόν, ένα μεγάλο εμπόδιο. Το κόστος. Με τη τωρινή τεχνολογία, το κόστος εξόρυξης και το κόστος μεταφοράς υπερβαίνει τη τιμή πώλησης του μεταλλεύματος στη Γη. Αυτός είναι ο κύριος στόχος του Ελον μασκ ας πούμε που είναι ιδιώτης. Η Νασα από την άλλη μεριά, είναι κρατικός φορέας, απαρτίζεται κυρίως από ερευνητές και ανθρώπους που δε τους πολύ ενδιαφέρει ο χρυσός ή η πλατίνα, τους νοιάζει πάρα πολύ το πώς ο Άρης έχασε τους ωκεανούς του και τα ποτάμια του, αν υπήρχε ζωή και αν θα μπορούσαν να βρούνε απομεινάρια αυτής, ενδιαφέρονται για τη σύσταση του εδάφους και για το αν θα μπορούσαν να φτιάξουν καύσιμα από αυτό ώστε να σχεδιάσουν αργότερα νέες αποστολές. Προσπαθούν να κατανοήσουν το πώς ο πλανήτης έχασε το μαγνητικό του πεδίο και αν αυτό θα μπορούσε να συμβεί και στον δικό μας πλανήτη, πράγμα πουν θα σήμαινε τον απόλυτο αφανισμό κάθε έμβιου όντος. Απαρτίζεται από μηχανικούς, άξιους συνεχιστές των όλων των πρωτοπόρων ανθρώπων που πέρασαν από τη Γη, που κατασκευάζουν, από το μηδέν, οχήματα και μηχανισμούς χωρίς να αντιγράφουν κάτι που ήδη υπάρχει. Νέα γνώση. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι, τα τελευταία πέντε χρόνια, έχουν αφιερώσει τη ζωή τους σε ένα επίτευγμα που δεν έχει ξαναγίνει, έχουν κουραστεί, έχουν δακρύσει, έχουν κάνει θυσίες, έχουν δώσει τα πάντα και χθές είδαν το όνειρο τους να γίνεται πραγματικότητα. Το τι λέω εγώ, το τι λές εσύ, το τι λέει ο καθένας, δε τους καίγεται καρφί. Κόπιασαν και τα κατάφεραν.

Fedora

Απο σήμερα η ζωή των ανθρώπων θα γίνει καλύτερη.Επιτέλους λύσαμε ενα μεγάλο πρόβλημα.Εχει,είχε νερό ο πλανήτης Αρης.Ρε αντε στα τσακίδια καταστροφείς της γης.Αφού λύσατε τα προβλήματα του πλανήτη μας ας λύσουμε και τα προβλήματα του διαστήματος.

sok

Αυτό λέγεται αποπροσανατολισμός του νού

νεαρος

Ο Happy traveler πότε λέτε να πάει στον ΆΡη;

As

Αμεσα εκλογη δημαρχου αρη ,υπαλληλοι δεδμηε να καλωδιωσουν τον χωρο...

Realizum

Θέλοντας και μη χαρις στην Αμερική γίνονται αυτά τα επιτευματα και με συνέπεια. Έχουν προσεδαφιστεί ,νομίζω,όλα της τα οχήματα που έστειλε στον Άρη,αν μη τι άλλο φανταστικό επίτευμα.Ανεξάρτητα απο αυτό για τους λάτρεις του διαστήματος η Nasa ειναι πηγή έμπνευσης.

Μενέλαος

Άσκοπα όλα αυτά, θα έχουν τελειώσει τα πάντα μέσα στους επόμενους μήνες, η Γη ήδη έχει αλλάξει Δονήσεις και Συχνότητα και οι άνθρωποι μεταλλάσονται. Η Αποκάλυψη έφτασε!

επιστημονες απατεωνες στη δουλεψη αρπακτικτων

εδω και 40 χρονια εχουμε στειλει στο Αρη..ακομα μελετες; μαλλον ειναι απαραιτητα τα μεταλλευματα του Αρη

#

Ένα από τα σπουδαιότερα επιτεύγματα της δεκαετίας.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης