Ιταλία: Πρόστιμο €10 εκατ. στην Apple για παραπλανητική διαφήμιση του iPhone

Ιταλία: Πρόστιμο €10 εκατ. στην Apple για παραπλανητική διαφήμιση του iPhone

Η Apple λέει ότι κάποιες συσκευές της είναι ανθεκτικές στο νερό, αλλά «ξεχνά» να πει πως μιλά για απεσταγμένο, επισημαίνουν οι Αρχές

iphone_12
Πρόστιμο 10 εκατ. ευρώ επέβαλαν στην Apple οι ιταλικές αρχές για παραπλάνηση του καταναλωτικού κοινού σχετικά με την αντοχή του iPhone στο νερό. Συγκεκριμένα, η υπηρεσία ελέγχου εμπορικού ανταγωνισμού έκρινε ότι η Apple διαφημίζει δολίως τις συσκευές της σαν ανθεκτικές στο νερό, καθώς παραλείπει να διευκρινίσει πως αυτή η ιδιότητα δεν ισχύει γενικώς αλλά μόνο υπό ορισμένες συνθήκες.

Οι Ιταλοί προσάπτουν στην Apple ότι σκοπίμως απέκρυψε το γεγονός ότι η ένδειξη «water resistant» σε κάποια από τα μοντέλα iPhone τα οποία διαφημίζονται ως τέτοια, αφορά σε εργαστηριακές δοκιμές με απεσταγμένο νερό. Αυτό όμως είναι κάτι τελείως διαφορετικό από την συνηθισμένη χρήση. Αν το ζήτημα είναι η αντοχή του iPhone στη διείσδυση ύδατος στα ευαίσθητα ηλεκτρονικά του εξαρτήματα, τότε η διαφήμισή του είναι παραπλανητική. Διότι στην πραγματική ζωή, τα smartphone έρχονται σε επαφή με το νερό εξαιτίας κάποιου ατυχήματος, π.χ. μιας πτώσης. Και, κατά κανόνα, εκεί όπου πέφτει ένα iPhone το νερό δεν είναι ούτε ήρεμο ούτε καθαρό σαν αυτό του εργαστηρίου.

Επίσης, η Apple θεωρεί ότι δεν είναι υποχρεωμένη να επισκευάσει δωρεάν ή να αντικαταστήσει iPhone τα οποία έχουν υποστεί βλάβη σχετιζόμενη με το νερό. Κάπου στα πολύ ψιλά γράμματα των όρων της προϊοντικής εγγύησης, η Apple αναφέρει ότι δεν καλύπτει ζημιές οι οποίες προκαλούνται από υγρά.

Όμως, η αρμόδια υπηρεσία του ιταλικού κράτους απλώς θεωρεί ότι ο αμερικανικός κολοσσός της ψηφιακής τεχνολογίας προσπαθεί σκοπίμως να παραπλανήσει το καταναλωτικό κοινό. Και ως εκ τούτου επέβαλε την «καμπάνα» των 20 εκατ. ευρώ, προς γνώσιν και συμμόρφωσιν. Το εάν θα επιτευχθεί κάτι από τα δύο, μένει να επιβεβαιωθεί από την πολιτική της Apple στο άμεσο μέλλον.

Ειδήσεις σήμερα:

Πάτρα: Με κλειστές τις πόρτες της εκκλησίας η λειτουργία του Αγίου Ανδρέα

Ρομέν Γκροζάν: Ο οδηγός που βγήκε ζωντανός από την πύρινη κόλαση

Περίεργο περιστατικό στο… ασανσέρ του ψευδομουφτή Ξάνθης, καταγγέλλει η Τουρκία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης