Nicholas Winton: Το Google τιμά με doodle τον Βρετανό ανθρωπιστή - Πώς διέσωσε πάνω από 600 παιδιά

Nicholas Winton: Το Google τιμά με doodle τον Βρετανό ανθρωπιστή - Πώς διέσωσε πάνω από 600 παιδιά

Η Google με το σημερινό της Doodle τιμά  τη μνήμη του Άγγλου ανθρωπιστή, Nicholas Winton:  Διέσωσε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου πάνω από 600 παιδιά -  Δείτε το βίντεο από την ιστορική εκπομπή του ΒΒC «Αυτή είναι η ζωή»

google_doodle_winton_nicholas
Τη μνήμη του Άγγλου ανθρωπιστή, Nicholas Winton, γνωστού και ως ο «Βρετανός Σίντλερ», ο οποίος διέσωσε κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου πάνω από 600 παιδιά από την Τσεχία και τη Σλοβακία, στην πλειονότητά τους εβραϊκής καταγωγής, τιμά η Google με το σημερινό της Doodle.

Ο Nicholas Winton  γεννήθηκε στο Λονδίνο στις 19 Μαΐου 1909. Το 1938, με τον εφιάλτη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου να πλανάται πάνω από την Ευρώπη, ο Γουίντον είχε την έμπνευση να κάνει κάτι για να βοηθήσει δεκάδες αθώες ψυχές. Ξεκίνησε λοιπόν μια τεράστια προσπάθεια για να σώσει κυρίως τα εβραϊκά παιδιά από την απειλή της γερμανικής κατοχής στη σημερινή Τσεχία, με τη μεταφορά τους στη Βρετανία.

Η επικίνδυνη επιχείρηση απαιτούσε από τον Γουίντον και τους συνεργάτες του να βρουν σπίτια για τα παιδιά και βρετανικές οικογένειες πρόθυμες να τα πάρουν κοντά τους, να συγκεντρώσουν χρήματα, να δωροδοκήσουν αξιωματούχους, ακόμα και να παραποιήσουν έγγραφα. Τον Μάρτιο του 1939, το πρώτο τρένο αναχώρησε από την Πράγα και τους επόμενους μήνες συνολικά 669 παιδιά διασώθηκαν με ασφάλεια.

Δείτε το βίντεο από την ιστορική εκπομπή του ΒΒC «Αυτή είναι η ζωή».


Δείτε τον Nicholas Winton συγκινημένο, σε πρόγραμμα του BBC, προς τιμήν του
Sir Nicholas Winton - BBC Programme "That's Life" aired in 1988

winton1
Κλείσιμο


Για σχεδόν 50 χρόνια, ο κόσμος δεν ήξερε τίποτα για το τι είχε κάνει ο Γουίντον –ούτε καν η σύζυγός του. Όλα αυτά άλλαξαν το 1988, όταν ανακάλυψε έγγραφα στη σοφίτα τους που αναφέρονταν στις τολμηρές διασώσεις. Σήμερα, η ιστορία του Winton, ο οποίος έφυγε από τη ζωή την 1η Ιουλίου 2015, χρησιμεύει ως ένα λαμπρό παράδειγμα δύναμης και ανιδιοτελούς δράσης.
google_doodle_kids_winton
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης