Ακράτεια ούρων: γυναίκα και σεξ

Ακράτεια ούρων: γυναίκα και σεξ

Ποια είναι τα πραγματικά αίτια πίσω από το φαινόμενο και πώς αντιμετωπίζονται

Ακράτεια  ούρων: γυναίκα και σεξ
Η πρώτη αναφορά για την αρνητική επίδραση που ασκεί η ακράτεια ούρων στη σεξουαλική ζωή των γυναικών έγινε γνωστή το 1979 και μέχρι σήμερα η σύνδεση μεταξύ ακράτειας και σεξουαλικών προβλημάτων είναι επιβεβαιωμένη. Η ακράτεια στο σεξ δεν είναι σπάνια και προκαλεί σεξουαλικές δυσλειτουργίες σε ποσοστό που κυμαίνεται από 19% έως 68%, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες. Εκ πρώτης όψεως, δεν είναι δύσκολο να αντιληφθούμε τη σύνδεση ακράτειας και σεξ, αφού η σεξουαλική δραστηριότητα ασκεί μία επιπλέον πίεση στην κοιλιακή χώρα προκαλώντας ευκολότερα τη διαρροή ούρων. Βέβαια, τα πραγματικά αίτια πίσω από αυτό το φαινόμενο είναι λίγο πιο περίπλοκα. 

Κατ’ αρχάς, η ακράτεια ούρων κατά τη σεξουαλική επαφή διακρίνεται σε ακράτεια κατά τη διείσδυση και σε ακράτεια την ώρα του οργασμού. Ενδεχομένως, κάποιες γυναίκες να παρουσιάζουν ακράτεια και στις δύο περιπτώσεις.  Ακόμα, σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος εμφάνισης της εν λόγω κατάστασης σε σχέση με άλλες εξαιτίας διάφορων παραγόντων. 

Αυτοί οι παράγοντες είναι η εγκυμοσύνη και ο τοκετός, η εμμηνόπαυση, η λιθίαση της ουροδόχου κύστης, η παχυσαρκία, διάφορες λοιμώξεις (π.χ. της ουροδόχου κύστης), η δυσκοιλιότητα, η βλάβη του νευρικού συστήματος εξαιτίας εγκεφαλικού επεισοδίου ή διαβήτη, τα αντιυπερτασικά και αντικαταθλιπτικά φάρμακα, ουσίες όπως η καφεΐνη και το αλκοόλ (δρουν ως διουρητικά), η μειωμένη ικανότητα εκούσιας κίνησης, διάφορες ψυχικές διαταραχές και μια προηγούμενη χειρουργική επέμβαση αναφορικά με γυναικολογικό ή ουρολογικό ιστορικό.  

Κλείσιμο
Φανταστείτε, λοιπόν, μια γυναίκα, ανεξαρτήτως ηλικίας, η οποία είναι έτοιμη να απολαύσει τη σεξουαλική επαφή με τον σύντροφό της αλλά μόλις γίνει η διείσδυση του πέους στον κόλπο της ή μόλις είναι έτοιμη να φτάσει σε οργασμό να απελευθερώνει λίγα ή πολλά ούρα. Τι σκέψεις θα περάσουν από το μυαλό της, ποια θα είναι η συναισθηματική της κατάσταση και πώς θα αντιδράσουν τόσο η ίδια όσο και ο ερωτικός της παρτενέρ αν η ούρηση γίνει αντιληπτή; 

Οι γυναίκες που δεν μπορούν να συγκρατήσουν τα ούρα τους συχνά νιώθουν αμηχανία και ντροπή μπροστά στον σύντροφό τους και σε κάποιες περιπτώσεις οδηγούνται ακόμα και στο σημείο να εγκαταλείψουν παντελώς τη σεξουαλική τους ζωή και να βυθιστούν όλο και περισσότερο στο πρόβλημα και τη δυσφορία. Η γυναίκα που παρουσιάζει ακράτεια στη σεξουαλική επαφή νιώθει μη ελκυστική και δύσοσμη. 

Γι’ αυτό τον λόγο κάθε γυναίκα είναι σημαντικό να γνωρίζει ότι υπάρχουν τρόποι να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης διαρροής κατά τη σεξουαλική επαφή, αλλά και να συζητήσει το ζήτημα με τον ερωτικό της σύντροφο αν το επιθυμεί (αυτονόητο είναι ότι η καλύτερη λύση έρχεται μέσα από την αλήθεια). 

Αν  το πρόβλημα δεν περιορίζεται και τα αρνητικά συναισθήματα επηρεάζουν τη σεξουαλική λειτουργία, η επίσκεψη στον γιατρό είναι η μοναδική ασφαλής επιλογή.  Ο παθολόγος, ο  γυναικολόγος ή ο ουρολόγος, αλλά και η ψυχολογική υποστήριξη αποτελούν μονόδρομο για τη γρήγορη αντιμετώπιση και κυρίως ανακούφιση και των δύο συντρόφων, που όσο κρατούν το πρόβλημα μέσα στην ερωτική τους ζωή τόσο χάνονται και απομακρύνονται σεξουαλικά και συναισθηματικά. Η ακράτεια των ούρων δεν πρέπει να καθηλώνει μια γυναίκα νέα, ελκυστική, δυναμική, ούτε να την κάνει να αισθάνεται ανάπηρη και φυσικά μη ποθητή στον ερωτικό της σύντροφο.  Σήμερα το πρόβλημα αυτό λύνεται. Στην ίδια απομένει να πάρει την απόφαση και τον σύντροφό της από το χέρι και μαζί να επισκεφθούν τον ειδικό επιδιώκοντας την καλύτερη επόμενη μέρα. 


Από τον δρα Θάνο Ε. Ασκητή
νευρολόγο-ψυχίατρο, πρόεδρο του Ινστιτούτου
Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας, τηλ.: 210 7789890, δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Σεξουαλικής Υγείας 210 7797979 - Δευτέρα - Παρασκευή 10.00-14.00 και
16.00-20.00. Για θέματα άρθρων
που θα θέλατε να γραφτούν, παρακαλώ ενημερώστε μας
(e-mail: thanosaskitis@askitis.gr)


Διαβάστε περισσότερα άρθρα του Θάνου Ασκητή εδώ

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης