Το «φάουλ» των Πανελλαδικών με τον Θανάση Βαλτινό

Το «φάουλ» των Πανελλαδικών με τον Θανάση Βαλτινό

Το ελλιπές εισαγωγικό σημείωμα των Πανελλαδικών για τον Θανάση Βαλτινό

valtinos_arthro
Ρίχνοντας μια ματιά  στα σημερινά θέματα των Νέων Ελληνικών, στις Πανελλαδικές εξετάσεις για τα ΕΠΑΛ, διαβάσαμε το εισαγωγικό σημείωμα για τον Θανάση Βαλτινό, σε λογοτεχνικό κείμενο του οποίου εξετάστηκαν οι υποψήφιοι.

Αντιγράφουμε επί λέξει το "Εισαγωγικό Σημείωμα": "Ο Θανάσης Βαλτινός είναι συγγραφέας και γράφει διηγήματα, μυθιστορήματα και σενάρια για τον κινηματογράφο. Το διήγημα Ειδύλλιο ανήκει στη συλλογή Επείγουσα ανάγκη ελέου (2015)".
valtinos_mesa1
valtinos_mesa2
Εκπλαγήκαμε δυσάρεστα, γιατί στο σύντομο, λογικό είναι αυτό, εισαγωγικό σημείωμα, γίνεται αναφορά σε έναν πεζογράφο, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και πρόεδρό της το 2016, σαν να πρόκειται για έναν οποιαδήποτε λογοτέχνη. Τα 18χρονα παιδιά, πιθανότατα αγνοούν τον Θανάση Βαλτινό. Τους δημιουργείται, κατά την άποψή μας η εξής εντύπωση: "Ο Θανάσης Βαλτινός είναι ένας τύπος που γράφει διηγήματα και μυθιστορήματα (φυσικά ούτε λόγος για το ποια είναι αυτά), κάτι που θεωρητικά μπορούν να το κάνουν, και το κάνουν, πολλοί και πολλές και σεναριογράφος".

Για ποιες ταινίες αλήθεια έχει γράψει σενάριο ο Θανάσης Βαλτινός; Κωμωδίες; Αστυνομικές; Αισθηματικές; Θρίλερ; Μήπως για τις «Οικογενειακές Ιστορίες» της τηλεόρασης; Η Ακαδημία Αθηνών, της οποίας ο κύριος Βαλτινός είναι μέλος και διετέλεσε και Πρόεδρός της (2016) γιατί δεν αναφέρεται, ακροθιγώς έστω, στο εισαγωγικό σημείωμα, που έχει συνταχθεί, προφανώς, από εκπαιδευτικούς;
Κλείσιμο
valtinos_mesa3

Ποιος είναι ο Θανάσης Βαλτινός

Ένα σύντομο βιογραφικό του κορυφαίου πεζογράφου μας, νομίζουμε ότι είναι απαραίτητο. Γεννήθηκε το 1932 στον Καράτουλα Κυνουρίας (σύμφωνα με άλλη εκδοχή στο Καστρί) της Αρκαδίας. Μετά τις γυμνασιακές του σπουδές στην Τρίπολη, παρακολούθησε μαθήματα στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών της (τότε) Παντείου και σε σχολή κινηματογράφου της Αθήνας. Πρωτοεμφανίστηκε στα γράμματα το 1958, με το διήγημά του "Κατακαλόκαιρο" που βραβεύτηκε σε διαγωνισμό του περιοδικού "Ταχυδρόμος". Το 1963, δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Εποχές" το αφήγημα "Η Κάθοδος των Εννιά" που προκάλεσε μεγάλη αίσθηση. Το έργο αυτό εκδόθηκε το 1978.

Το 1974-1975, έζησε στο Βερολίνο της (τέως) ΟΔΓ και το 1976 στις Η.Π.Α. Στο διάστημα 1989-1990, ήταν πρόεδρος της Ε.Ρ.Τ. Είναι μέλος της εταιρείας Θεατρικών Συγγραφέων και της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών. Διετέλεσε πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Συγγραφέων.

Επίσης, είναι μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από το 2008, Αντιπρόεδρος το 2015 και Πρόεδρός της το 2016.

Γνωστότερα έργα του: "Συναξάρι Αντρέα Κορδοπάτη". Βιβλίο Πρώτο Αμερική" (έκδ. 1972), "Στοιχεία για τη Δεκαετία του '60" (1989),"Φτερά Μπεκάτσας" (1992) "Ορθοκωστά" (1994), "Συναξάρι Αντρέα Κορδοπάτη. Βιβλίο Δεύτερο". Βαλκανικοί - '22 (2000), "Σχισμή Φωτός" (2001), "Ανάπλους" (2012) κ.ά. Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε πολλές ευρωπαϊκές γλώσσες (Πηγή: ΛΕΞΙΚΟ ΝΟΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ) εκδ. ΠΑΤΑΚΗ, 2007.
valtinos_mesa4
Ποια είναι η ασέβεια;

Τον κύριο Θανάση Βαλτινό, είχα τη χαρά και την τιμή να τον γνωρίσω στην Ακαδημία Αθηνών, τον Μάρτιο του 2016, κατά την παρουσίαση του "Χρηστικού Λεξικού της Νεοελληνικής Γλώσσας" της Ακαδημίας Αθηνών, στο οποίο έχω βάλει ένα μικρό λιθαράκι, ως συνεργάτης του κύριου Χριστόφορου Χαραλαμπάκη, που είναι, ουσιαστικά, ο συγγραφέας του Λεξικού.

Πρόκειται για έναν ευγενέστατο άνθρωπο, χωρίς καμία αλαζονεία και με ιδιαίτερο χιούμορ. Η κριτική στα έργα του, έχει γίνει από ειδικούς και από τον κόσμο που τα έχει αγαπήσει. Δεν τον γνωρίζω προσωπικά, ούτε φυσικά, έχει ανάγκη από αυτόκλητους υπερασπιστές σαν εμένα. Δεν μπορεί όμως, σε επίσημο κείμενο, που έχει συνταχθεί από εκπαιδευτικούς και μάλιστα αφορά Πανελλαδικές Εξετάσεις, να αναφέρεται ένας κορυφαίος πεζογράφος, με διεθνή αναγνώριση, μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και πρόεδρος της το 2016, σαν "συγγραφέας που γράφει διηγήματα, μυθιστορήματα και σενάρια για τον κινηματογράφο"… Όπως είναι γνωστό, χιλιάδες Ελληνίδες και Έλληνες έχουν γράψει (ή νομίζουν ότι έχουν γράψει), μυθιστορήματα, διηγήματα ,ποιήματα κλπ. (οι υπόλοιποι γεννήθηκαν τραγουδιστές ή ηθοποιοί….).

Όσο για το σεναριογράφος, γενικά και αόριστα εξισώνει τον κύριο Βαλτινό, με τον Χ σεναριογράφο μιας σειράς βιντεοταινιών. Κι αυτός σεναριογράφος είναι!
Αναφέρουμε απλά, ότι το 1984, μοιράστηκε με τους Θόδωρο Αγγελόπουλο και Τονίνο Γκουέρα, το Βραβείο Σεναρίου στο Φεστιβάλ των Κανών, για την ταινία "Ταξίδι στα Κύθηρα". Έχει επίσης συνεργαστεί στα σενάρια και άλλων ταινιών του Θ. Αγγελόπουλου: «Αναπαράσταση», «Μέρες του ‘ 36» , «Το Μετέωρο Βήμα του Πελαργού» κ.ά.

Κλείνοντας, επειδή κάποιες και κάποιοι θα πουν "Μιχάλη ή κυρ (άτονο παρακαλώ ως μονοσύλλαβο) Μιχάλη ή (κύριε) Στούκα, μην κάνεις τον έξυπνο, εσύ τι θα έγραφες", απαντάμε: "Ο Θανάσης Βαλτινός είναι κορυφαίος και πολυβραβευμένος πεζογράφος και συγγραφέας σεναρίων για τον κινηματογράφο, όπου συνεργάστηκε κυρίως με τον Θ.Αγγελόπουλο. Είναι μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από το 2008 και το 2016 διετέλεσε πρόεδρός της…".
valtinos_mesa5

Όταν όμως γίνονται πρόχειρα κάποια πράγματα, οδηγούν, ανάμεσα στα άλλα, στην έλλειψη σεβασμού και την ισοπέδωση….
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης